FORSVANT: De nederlandske venninnene var på ferie i Panama, da de på mystisk vis forsvant. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Foto: Politiet Vis mer

Kris Kremers og Lisanne Froon

Venninnene forsvant. Etterlot mystiske bilder

Kameraet ga flere svar. Men reiste også nye spørsmål.

Publisert

Grov forbrytelse - eller tragisk ulykke?

Seks år etter at venninnene Kris Kremers og Lisanne Froon forsvant sporløst i regnskogen i Panama, er nederlendernes siste dager fortsatt et mysterium.

Forsvinningen til Kremers (21) og Froon (22) er blant annet omtalt av Expressen og TV 2.

Sentralt i etterforskningen står et kamera som ble funnet i kvinnenes ryggsekk. Bildene har gitt flere svar, men har også reist flere spørsmål som fortsatt står ubesvart.

Skulle arbeide på skole

De to venninnene hadde tatt seg et friår, og skulle reise rundt i Panama i seks uker.

Kremers og Froon ankom den mellomamerikanske republikken 15. mars 2014, og reiste til den lille fjellbyen Boquete etter to uker. Her var planen å arbeide frivillig ved en skole de resterende fire ukene, men kvinnene fikk beskjed om at de først kunne begynne å arbeide den påfølgende uka.

Med andre ord hadde de blank kalender, skriver NBC News.

Tirsdag 1. april la Kremers og Froon ut på fottur på «El Pianista»-stien, et kjent turistmål i nærheten av Boquete, som går gjennom regnskog langs kanten på vulkanen Baru.

Det var siste gang de ble sett i live.

Slo alarm

Til vertsmoren i Boquete hadde kvinnene sagt at de ville være hjemme innen solnedgang.

Men da Miriam Guerra banket på soveromsdøra til kvinnene den påfølgende morgenen, var det stille. Og da Kremers og Froon ikke møtte opp til en lunsjavtale med den lokale turistguiden, slo vertsmoren alarm.

Expressen skriver at politiet forsøkte å nå kvinnene på telefon, uten hell. Dagen etterpå ble en stor leteaksjon iverksatt. Et redningshelikopter fløy over regnskogen, og flere redningsteam rykket ut til fots.

<strong>LETEAKSJON:</strong> Kvinnene forsvant i regnskogen i nærheten av Boquete. Foto: Reuters / NTB Scanpix
LETEAKSJON: Kvinnene forsvant i regnskogen i nærheten av Boquete. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Også kvinnenes familier bidro i søket. Fra Nederland tok de med seg politi, frivillige og søkehunder til Panama.

Foreldrene trodde først at kvinnene hadde gått seg vill, men fryktet etter hvert at forsvinningen var resultat av en forbrytelse. De tilbød 30 000 dollar i belønning dersom noen kunne gi konkret informasjon om hvor Kremers og Froon befant seg, skriver BBC.

Men det skulle gå måneder før de kom nærmere svaret på hva som hadde skjedd med døtrene deres.

<strong>BIDRO:</strong> Den uavhengige nederlandske redningsgruppa Reddingshonden RHWW reiste til Panama for å bidra i søket etter de to kvinnene. Foto: Reuters / NTB Scanpix
BIDRO: Den uavhengige nederlandske redningsgruppa Reddingshonden RHWW reiste til Panama for å bidra i søket etter de to kvinnene. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Fant mobiler og kamera

I juni ga et funn ny giv til etterforskningen: Kvinnenes blå ryggsekk ble funnet ved en rismark i byen Alto Romero.

Dette fikk politiet til å klø seg i hodet: De mente at kvinnene umulig kunne ha tatt seg dit, da ruten fra Boquete er ekstremt strabasiøs, og ville ha involvert klippeklatring og svømming over elver.

Men ryggsekken var ren og tørr. Det samme var innholdet:

Sammen med gjenstander som solbriller, vannflaske og BH-er, fant politiet kvinnenes mobiltelefoner og et kamera.

Analyser av mobiltelefonene viste at kvinnene hadde ringt det lokale nødnummeret bare timer etter at de la ut på tur, men at dårlig dekning hindret dem i å få kontakt.

I løpet av de neste fire dagene forsøkte kvinnene å ringe nødnummeret 77 ganger, skriver Expressen.

Bilder skapte undring

Også kamerainnholdet ble analysert. De første bildene viste glade ansikter. Etter hvert ble bildene mer og mer mystiske.

Politiet har spesielt bitt seg merke i 90 bilder som ble tatt mellom klokka ett og fire på natta den 8. april - ei drøy uke etter at kvinnene forsvant.

<strong>GROBUNN FOR TEORIER:</strong> Ett av bildene fra natten 8. april viser denne kvisten med det som kan se ut til å være biter av en rød plastpose. Foto: Politiet
GROBUNN FOR TEORIER: Ett av bildene fra natten 8. april viser denne kvisten med det som kan se ut til å være biter av en rød plastpose. Foto: Politiet Vis mer

Politiet har frigjort bildene, som blant annet viser Kremers' bakhode, lange remser med dopapir og en kvist med noe som likner rød plast på.

Men hvorfor er ingen av kvinnene - bortsett fra Kremers' bakhode - å se på de nattlige bildene? Det stusser politiet over, skriver TV 2.

Kanalen løfter fram flere teorier:

«Kan det ha vært drapsmannen som tok bildene? Brukte bestevenninnene kameraets blits som lyskilde? Brukte de blitsen til å signalisere at de trengte hjelp, eller kanskje for å skremme bort ville dyr?

Var bildene Lisannes forsøk på å markere hvor den hardt skadede eller døde Kris lå, eller ble kvistene, plastposebitene og toalettpapiret brukt for å unngå at de gikk rundt i sirkler i regnskogen?»

<strong>MYSTISK:</strong> Bildet viser bakhodet til Kris Kremers. Foto: Politiet
MYSTISK: Bildet viser bakhodet til Kris Kremers. Foto: Politiet Vis mer

33 små beinrester

I juni 2014, noen kilometer fra Alto Romero, gjorde politiet funn av menneskelige levninger langs Culubre-elva.

DNA-prøver bekreftet at levningene tilhørte Kremers og Froon, skriver BBC.

Expressen skriver at 33 små beinrester tilhørende kvinnene ble funnet spredt i regnskogen, over et flere kilometer stort område.

SPORLØST: I denne innsjøen lå svaret på en nesten 30 år gammel forsvinningsgåte. Reporter: Emilie Rydning. Video: CNN og Dagbladet TV Vis mer

Iverksatte eget søk

Etter sju måneder valgte Panamas riksadvokat Bentzaida Pitti å avslutte etterforskningen.

Pitti utelukket at kvinnene hadde blitt utsatt for noe kriminelt, og konkluderte med at venninnene ved et uhell druknet i elva, skriver TV 2.

Kanalen påpeker samtidig at Adela Coriat, skribent i Panama-avisa La Estrella, hevdet at myndighetene avsluttet etterforskningen for å redde turistnæringen, som står for en betydelig andel av landets BNP.

En pressemelding fra mars 2015 viser at familien til de to kvinnene ikke slo seg til ro med Panama-myndighetenes etterforskning.

På oppdrag fra de to familiene, og med støtte fra stiftelsen Find Kris & Lisanne, reiste rettsmedisinske spesialister og et team med redningshunder til Boquete i januar 2015 for å gjennomføre et siste søk.

Også panamanske myndigheter bidro i søket.

Målet var å finne så mange levninger som mulig, og om mulig finne svar på hva som skjedde med kvinnene, skriver familien i pressemeldingen.

<strong>REISTE TIL PANAMA:</strong> Roselie Kremers, moren til Kris Kremers, reiste til Boquete for å bidra i søket etter datteren. Her avbildet 28. mai 2014, noen uker før levningene ble funnet. Foto: Reuters / NTB Scanpix
REISTE TIL PANAMA: Roselie Kremers, moren til Kris Kremers, reiste til Boquete for å bidra i søket etter datteren. Her avbildet 28. mai 2014, noen uker før levningene ble funnet. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Familien: - Veldig lettet

Etter søket i januar 2015 ble flere teorier rundt kvinnenes dødsfall utelukket.

Frank van der Goot, som ledet arbeidet, sier i pressemeldingen at det verken er plausibelt at de gikk seg vill eller at de ble utsatt for kriminelle handlinger.

Én teori står fram som mest sannsynlig: At kvinnene har falt ned bratte skråninger langs «Pianista»-stien, og havnet i nærheten av elveleiet.

- Forholdene langs elvebreddene likner forholdene man kan se på bildene fra digitalkameraet, sier Van der Goot.

Han legger til at et fatalt krasj også er en konklusjon som kan støttes av resultatene fra undersøkelsene av levninger.

Ifølge pressemeldingen kan kvinnene ha falt ned skråninger som er mellom 30 og 40 meter lange, og landet på et sted der det er umulig å klatre opp igjen uten profesjonelt utstyr.

- Som familie er vi veldig lettet over at vi endelig, etter så lang tid, har funnet en plausibel forklaring på alle spørsmålene vi hadde knyttet til dødsfallet til vår elskede datter Kris, skriver Kremers' familie i pressemeldingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer