Vennlig bøddel

Navn: Tor Fuglevik Alder: 50 Yrke: NRK-sjef

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I sommer gikk han av etter ti år som radiodirektør og ble sjef for NRKs framtidssatsing Futurum. Det vil si alle digitale kanalene og NRK.no. I tillegg ble han stedfortredende kringkastingssjef. Dermed er han for medskyldig å regne i den elendighet statsinstitusjonen er havnet i. «Jeg orker nesten ikke å besøke kringkastingen lenger. For der henger folk så mye med hodene at de nesten subber i golvet,» sier Erik Bye.
  • Om Tor Fuglevik henger med hodet, viser han det ikke. Han synes uoppslitelig optimistisk. Hans sørlandske vennlighet synes å utelukke skarprettervirksomhet og slakterhåndverk. Men i dagens krisesituasjon, med svimlende budsjettunderskudd, blir også han nødt til å eksekvere tiltak som vil ramme tungt og vondt.
  • Han blir ikke nødt til å ofre sine egne hjertebarn. For Fuglevik har farskapet til «Einar i tre kanalar». Blant de sakene som har vært diskutert i NRK-ledelsen som de verst tenkbare, har vært å kutte både NRK2 og ungdomsradiokanalen Petre. Det kommer overhodet ikke på tale, forsikrer Fuglevik. Han vil også at vi skal vite at radioens bidrag til budsjettoverskridelsene er på to millioner kroner, mens Futurum er eneste avdeling som får penger til å vokse neste år.
  • Han får 220 millioner kroner til rådighet. Det betyr nye millioner til nettsatsing, friske penger til videre forberedelse av digitale TV-kanaler og bredbåndstilbud, midler til utvikling av programinnhold for neste generasjons mobiltelefoner og de digitale prøvekanalene Alltid Nyheter og Alltid klassisk. Det vil også være noen millioner til å legge om arkivene i radio og TV til digitale systemer.
  • Han har slett ikke dårlig samvittighet for å få penger til vekst, mens andre går sult og død i møte.

    - Vi har allerede tatt vår del av byrdene fordi vi måtte legge ned radiokanalen Metro. Det var en vond og opprivende sak for både ansatte, fagforeninger og ledelse. Og vår vekst er øremerket av Stortinget for digitalisering, sier han.

  • Tor Fuglevik har vært i NRK siden han som 21-åring jobbet som sommervikar i Dagsnytt. Den eneste jobben han har søkt og ikke fått, var sjefsjobben for NRK1 på Tyholt. Den ga Lars Roar Langslet til Arne Bonde. Ellers har Fuglevik vært sjef for det meste og innrømmer at han liker makt.
  • Hans kontor er restaurert slik at det i dag framstår som det var i 1950. Her er radioer i alle modeller og utgaver, bilder av gamle radiosjefer og en jukeboks full av sekstitallsmusikk slik han opplevde den i sin ungdoms Vennesla.
  • - Få endelig med, sier han: - Jeg er både optimistisk og glad.