Vennskap betyr mest

Trauste nordmenn foretrekker godt vennskap framfor het lidenskap i parforholdet. Bare åtte prosent av oss mener intens kjærlighet er det som skal til for å lykkes i et forhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fersk undersøkelse MMI har utført for Dagbladet viser at unge menn og kvinner i alderen 17 til 24 år mener vennskap er det viktigste i et parhold. I denne aldersgruppa svarer 63 prosent av de spurte at det å være venner er det mest avgjørende for å få forholdet til å fungere. Bare 11 prosent hevder at lidenskap er det viktigste.

Heller vennskap

MMIs undersøkelse levner ingen tvil: Når det kommer til spørsmål om hva som holder et forhold sammen, har sindige nordmenn størst tro på vennskap. Av 1093 spurte menn og kvinner i alderen 17 til 49 år, svarer en av to menn og to av tre kvinner at de setter vennskapet høyest. En av tre svarer at vennskap og lidenskap veier like mye, mens mindre enn en av ti hevder lidenskap er det viktigste. Den amerikanske ekteskapsforskeren John Gottman mener er vi inne på riktig spor. Etter å ha studert parforholdets hemmeligheter ved Universitetet i Washington i nærmere 30 år, hevder han å ha funnet svaret på hva som skal til for å lykkes:

- Det handler ikke om hvor mye man er sammen, problemer på sengekanten eller evnen til å løse konflikter. Skal man sikre ekteskapet, må man satse på et solid og godt vennskap basert på gjensidig respekt og glede ved det å være sammen, sier Gottman.

Interesse og respekt

Ifølge den amerikanske psykologiprofessoren er hovedingrediensene i et godt vennskap oppriktig interesse for hverandre, gjensidig respekt og beundring. Ektefolk må kjenne hverandres svakheter, håp og drømmer. Gjør de det, kan de lære å leve med konflikter som i utgangspunktet virker uoverkommelige.

- Det er i grunnen overraskende enkelt å lykkes dersom man er villig til å jobbe litt. Respekt og beundring høres kanskje ikke så romantisk ut, men tro meg: Har man først fått et godt vennskap, vil god sex og romantikk følge etter, sier Gottman. Etter å ha vært rådgiver for flere tusen par, mener han likevel ikke at et hvert ekteskap er verdt å redde.

- Forhold hvor de dårlige minnene overskygger de gode, og der forakten for hverandre er større enn respekten, ser jeg ingen grunn til å jobbe med, sier Gottman.

Mer fornuft

Professor Ivar Frønes ved Universitetet i Oslo tror tida der ekteskap kun skulle bygge på følelser og kjærlighet er forbi.

- Argumentet mot kjærligheten som ekteskapets eneste lim, har vært at forelskelsen etter hvert vil gå over. Vi må ha noe mer å basere forholdet på, selv om vi beholder troen på den store kjærligheten, sier Frønes. Det er her vennskapet og fornuften kommer inn.

- Ektefeller i det moderne ekteskap har et liv sammen og et liv hver for seg. På begge områder betyr vennskap mye, noe som kommer at vi setter likeverd og individualitet høyt, sier Frønes.

Hva synes du er viktigst i et parforhold?

|-------Alder-------

Total  

Mann  

Kvinne  

17-24  

25-39  

40-49

Vennskap (%)

55

53

57

63

52

54

Lidenskap (%)

8

11

6

11

10

5

Begge like viktig (%)   

34

33

36

25

36

38

Vet ikke

2

3

1

2

2

3

Antall spurte

1093

Kilde MMI