GODE VENNER:  Raymond Johansen har vært en god venn av den nylig avgått statssekretæren Roger Ingebrigtsen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet.
GODE VENNER: Raymond Johansen har vært en god venn av den nylig avgått statssekretæren Roger Ingebrigtsen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet.Vis mer

- Vennskapet vårt gjør saken ekstra krevende

Raymond Johansen snakker ut om sitt tette vennskap med Roger Ingebrigtsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var generalsekretær Raymond Johansen som fikk i oppdrag å håndtere Ingebrigtsen-saken da den nå 25 år gamle kvinnen gikk til statsministerens politiske rådgiver Tonje Brenna med den åtte år gamle sexsaken. Raymond Johansen bekrefter overfor Dagbladet at han er en personlig god venn av Roger Ingebrigtsen.

- Ja, han er en venn, sier Raymond Johansen.

- Jeg har kjent ham godt. Vi har vært statssekretærer sammen i to omganger, og vi har vært sammen sosialt i noen sammenhenger. I høst studerte sønnen min i Tromsø, og da var Roger Ingebrigtsen snill å leie ut et rom i huset sitt til ham. Det er nettopp sånt som gjør slike saker ekstra krevende. Derfor har de vært viktig for meg å være klar på rollen min og opptre ryddig og ordentlig, sier Johansen til Dagbladet.

Visste ikke
Han sier at han ikke har hatt noen kjennskap til saken er Ingebrigtsen erkjenner å ha hatt et uakseptabelt seksuelt forhold til ei 17 år gammel AUF-jente, før han fikk den på bordet mandag i forrige uke. Partisekretæren mener at de har håndtert saken resolutt, og at det har vært viktig. Det var jenta selv som varslet sin venninne, politisk rådgiver Tonje Brenna ved statsministerens kontor, lørdag for halvannen uke siden. Brenna gikk til sin sjef, statssekretær Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, som så gikk til Raymond Johansen.

Fikk ikke sparken
Arbeiderpartiets egen logg over sakshåndteringen ble offentliggjort søndag. Den viser at Raymond Johansen hadde flere samtaler med personer i partiet tirsdag og onsdag. Onsdag og torsdag hadde han flere samtaler med kvinnen. Hun ønsket ikke å anmelde saken. Torsdag søkte Ap juridisk bistand i saken for å forsikre seg om at de ikke hadde selvstendig plikt til å anmelde. Det ble så holdt et møte mellom Roger Ingebrigtsen, fylkeslederen og fylkessekretæren i Tromsø. Fredag ble Jens Stoltenberg orientert om saken. Deretter ble Roger Ingebrigtsen kalt inn på teppet til Raymond Johansen og forelagt informasjonen som var innhentet. Det resulterte i at Ingebrigtsen trakk seg fra både jobben som statssekretær og nominasjonslista til Stortinget. Seinere samme kveld kunngjorde han selv avgangen på Facebook.

Dagbladet er kjent med at Ingebrigtsen ble gitt lov av Arbeiderpartiet til å selv informere familien og deretter offentligheten.

- Hvorfor ble han ikke avskjediget i statsråd den fredagen?
- Han valgte selv å gå på bakgrunn av informasjonen som ble lagt fram for ham på møtet, og jeg var enig i den beslutningen.
- Ville du gitt ham sparken hvis ikke?
- Det vil jeg ikke kommentere, sier Raymond Johansen.
- Hvorfor gikk dere ut med kommunikasjonsloggen først søndag?
- Fordi det var skapt en masse spekulasjoner om hvem som hadde sagt hva og når. Slikt er aldri lett å forutsi.
- Mener du at Ap har håndtert denne saken godt?
- Det lar jeg være opp til andre å bedømme. Jeg er mest opptatt av at folk har det bra og at ting roer seg. Dette er veldig tøft for de som er midt oppe i det. Jeg tenker mye på dem og deres familier. Livene deres er snudd opp ned på kort tid, sier Raymond Johansen.

- Ingen flere varsler
Litt over klokka 15 onsdag, bekrefter Raymond Johansen overfor Dagbladet at han ikke har mottatt andre varsler eller bekymringsmeldinger.

Dagbladet kjenner til at saken der en jente mener seg sexpresset av Roger Ingebrigtsen i 2009, ble nevnt da Ap sentralt undersøkte saken fra 2004 i forrige uke. Saken ble ikke tatt opp som en varslingssak, fordi den ble ansett som opp- og avgjort i Troms Ap i 2009. Nå har Troms Ap snudd og bedt jenta politianmelde saken.