MØTER LUKKEDE DØRER:  Om to uker ankommer Dalai Lama Oslo og Norge. I dag ble det klart at den tidligere fredsprisvinneren og tibetanernes åndelige leder ikke får møte noen fra den norske regjeringen. Det møter kritikk hos mange. Foto: Ola Sæther/Dagbladet
MØTER LUKKEDE DØRER: Om to uker ankommer Dalai Lama Oslo og Norge. I dag ble det klart at den tidligere fredsprisvinneren og tibetanernes åndelige leder ikke får møte noen fra den norske regjeringen. Det møter kritikk hos mange. Foto: Ola Sæther/DagbladetVis mer

Venstre: - Norge svekker sitt internasjonale omdømme

Erna Solberg og regjeringen får kraftig kritikk for avgjørelsen om ikke å møte Dalai Lama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ettermiddag ble det klart at verken statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende eller noen andre fra regjeringen vil møte Dalai Lama under hans nært forestående Oslo-besøk. Frykten for enda dårligere klima med Kina er begrunnelsen.

Den høster ikke ros fra mange. En Dagbladet-måling viser at hele 43 prosent av det norske folk mener regjeringen har behandlet Dalai Lama-saken på en dårlig måte.

- Svekker omdømme Nestleder i Venstre, Ola Elvestuen mener Norge nå «svekker sine muligheter fordi vi blir sett på som svake (av Kina, journ.anm) og gir etter for press».

- Regjeringen svekker dessuten Norges internasjonale omdømme som menneskerettighetsnasjon, sier Elvestuen i en melding til Dagbladet.

Han mener regjeringen har opptrådt både unnfallende og feigt.

- Det kan skape en presedens i norsk utenrikspolitikk som er svært uheldig. Dette er ikke bare moralsk forkastelig. Det er også fullstendig feil strategi overfor Kina, mener nestlederen.

- Norge vil bli fordømt Lederen for Hongkongs tredje største parti, Emily Lau, er på sin side ikke med på at Norge får mer innflytelse på Kina ved å bøye seg.

- Norges evne til å påvirke er ikke avhengig av normale forbindelser eller ikke. Folkerepublikken Kina er meget pragmatisk. Hvis Kina trenger Norge, vil landet snakke med dere. Hvis Norge holder fast ved sine prinsipper, vil Norge sette seg i respekt i Beijing og i verden. På den måten vil Norge være bedre plassert for å ha innflytelse i Beijing, understreker hun overfor NTB.