Venstre = lik verdi uansett

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ARBEIDSLIV: Ikke uventet tar Per Olaf Lundteigen kraftig til motmæle når jeg uttrykte meg kritisk til å la østeuropeere ha dårligere arbeidsvilkår enn vesteuropeere. Dette begrunner han med at han er imot fri flyt av arbeidskraft mellom fattige og rike land. Eller innvandring som det også gjerne kalles. Sp velgere må ta stilling til denne logikken. Vi kan ta imot og behandle folk fra rike land som likeverdige, men er de fattige når de ankommer, vil vi diskriminere dem. Det er en slags omvendt humanisme i det Lundteigen står for, nemlig at jo mer behov du har for hjelp, dess mindre skal du få. Og begrunnelsen hans er spinkel, nemlig bare at han er «imot». Men han er i godt selskap med andre rike proteksjonister. Lundteigens forsøk på å stenge fattige ute holder neppe moralfilosofisk mål.

En skal kunne gjøre enhver handling om til en allmenngyldig lov. Hvis verden skulle innrette seg etter Lundteigens prinsipper ville de fattige gå en enda mørkere fremtid i møte. Den er svart nok fra før. Jeg er ikke i tvil om at Lundteigen tror vi må passe på Norges penger som onkel Skrue passer 10-øringen sin. Til tross for at det utelukkende er oss selv som sløser og mister dem. At mennesker har lik verdi, fattig eller rik, bør ligge til grunn for ethvert politisk forslag. Nå skriver vi 2009. Denne gangen glemte Lundteigen det, men han kan alltids gjøre et nytt forsøk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer