Venstres justispolitiske talskvinne Iselin Nybø Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Venstres justispolitiske talskvinne Iselin Nybø Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer

Venstre advarer Frp og Ap mot å innføre «talibansk klespoliti»

- Jeg vil advare mot at kampen mot det totalitære kan bli totalitær, sier Venstres Iselin Nybø

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) - Jeg vil på det sterkeste advare mot et forbud mot burka. Primært av prinsipielle grunner. Men også rent praktisk er det et håpløst forslag. For hva vil et forbud føre til? Hva tror man vil skje med damene i niqab om det blir forbudt å gå på gata i de klærne? Og hvordan skal et slikt lovverk håndheves? Skal vi ha et «klespoliti» slik Taliban hadde? Eller skal gatepatruljerende politi bruke ressurser på å straffeforfølge kvinner i burka? Jeg vil advare mot at kampen mot det totalitære kan bli totalitært. Regler om kvinnes påkledning er et godt eksempel på det.

Det sier Venstres justispolitiske talskvinne Iselin Nybø til Dagbladet.

Ap og Frp ser på burka-forbud Både Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet børster nå støv av debatten om et norsk forbud mot heldekkende burka og niqab på offentlig sted, etter at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i går avgjorde at Frankrikes forbud ikke er i strid med menneskerettighetene. 

Frp har lenge vært for et slikt forbud, mens Ap-leder Jonas Gahr Støre ikke vil utelukke det - og lover å se på saken dersom regjeringen fremmer et lovforslag.

I Venstres hus er man i liten grad fornøyd med det.

- Jeg er ikke overrasket over at illiberale krefter i FrP og Arbeiderpartiet finner sammen og vil innføre klespoliti i Norge, men stiller spørsmål ved om politiet har ressurser til å håndheve et slikt klesforbud all den tid Høyre, Frp og Senterpartiet nå har sørget for et tiggerforbud og at politiet nå må løpe rundt å hanke inn rusavhengige, romfolk og andre som sitter på gata og ber om penger, sier Nybø.
 
Hun understreker at hun er ingen tilhenger av burka.

- Ikke synes jeg det er greit å sette hijab på småjenter heller. Det er en seksualisering av barn som jeg på det sterkeste tar avstand fra. På samme måte synes jeg det er motbydelig at klesbutikker selger barneklær for jenter som får de til å se ut som små luksusprostituerte. Men å forby et plagg som nesten ikke eksisterer, er meningsløst, konkluderer hun.
  - Totalitært Hun viser til at tildekking av ansiktet hos muslimske kvinner er høyst uvanlig i Norge. Nybø understreker at det er en prinsipiell forskjell på å forby ansiktstildekking på offentlig sted, slik man har gjort i Frankrike, og klesregler på enkelte arbeidsplasser og for dem som utfører visse typer oppdrag for offentligheten, som politi og dommere.

- At vi i deler av samfunnet vårt må vi ha regler for klesdrakt, er åpenbart. En lærer må kunne kreve å se ansiktet til den som undervises, i offentlige tjenester må en også kunne kreve å se ansiktet på de som utøver makt over oss. Men et generelt forbud mot visse klesplagg, er totalitært og lite liberalt. Det er forskjell på det man ikke liker og det man vil forby, sier Nybø.

- Hva med å få kvinnene på norskkurs, med god innføring i norsk kultur samtidig. Gjerne som et krav for å motta sosiale ytelser. Det er mange kvinner som tror at Norge er farlig. De vet ikke hvordan man kjøper billett til t-banen, og de synes det er skummelt å gå i butikken. De vet ikke hvorfor det er viktig i vår kultur å vise ansikt for å bygge tillit, sier hun.