Venstre advarer mot klimakvoter fra regnskog

- Det å satse på regnskogbevaring internasjonalt må fortsatt være bistand.

TIDLIGERE REGNSKOG: En hest står i en innsjø i Rio Pardo, i nærheten av Bom Futuro National Forest i distriktet Porto Velho. Det bor omkring 4000 mennesker i Rio Pardo, en landsby som ble grunnlagt der det for mindre enn 25 år siden var regnskog. Brasils myndigheter har uttrykt et mål om å få bukt med all ulovlig avskoging i de avsidesliggende hjørnene av Amazonas er ikke enkelt. Foto: REUTERS / Nacho Doce
TIDLIGERE REGNSKOG: En hest står i en innsjø i Rio Pardo, i nærheten av Bom Futuro National Forest i distriktet Porto Velho. Det bor omkring 4000 mennesker i Rio Pardo, en landsby som ble grunnlagt der det for mindre enn 25 år siden var regnskog. Brasils myndigheter har uttrykt et mål om å få bukt med all ulovlig avskoging i de avsidesliggende hjørnene av Amazonas er ikke enkelt. Foto: REUTERS / Nacho DoceVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstres nestleder Ola Elvestuen er skeptisk til ideen om å kreve klimakvoter i bytte mot pengene Norge bidrar med til bevaring av regnskog, skriver NTB i dag.

- Det å satse på regnskogbevaring internasjonalt må fortsatt være bistand. Det er riktig å gjøre i seg selv og et helt nødvendig klimatiltak, sier Elvestuen ifølge NTB.

Regnskogpengene må ikke bli en unnskyldning for ikke å gjøre kutt i utslippene hjemme, advarer han.

Skogbranner i Indonesia - Dette er noe vi gjør fordi det er riktig i seg selv, og ikke noe vi skal motregne mot utslipp her hjemme, sier Elvestuen til NTB.

Norge bidrar blant annet med støtte til regnskogen i Indonesia. Dagbladet har tidligere skrevet om Indonesias regnskog, som i flere måneder har vært herjet av tusenvis av skogbranner. De truer både menneskers leveområder, dyreliv og skogarealer.

Et eksempel på konsekvensene skogbrannene har fått fikk leserne da bilder av en utsultet orangutangmor og hennes barn ble publisert av dyrevernsorganisasjonen International Animal Rescue.

Orangutangene hadde blitt mishandlet av mennesker i landsbyen de hadde tatt seg inn i. På grunn av skogbrannene søker mange orangutanger og andre dyr tilflukt i landsbyer, i håp om å finne mat og husly.

Mål om 40 prosents kutt Regnskogsatsingen bokføres i dag som bistand, men norske myndigheters holdning i saken er at Norge i framtida bør kunne få klimakvoter fra mottakerlandene i retur for innsatsen.

Slike kvoter skal etter planen ikke benyttes til å oppfylle målet Stortinget har vedtatt om et kutt i utslippene på 40 prosent fra 1990-nivå innen 2030, men de vil kunne bidra til en overoppfyllelse av dette målet, ifølge statsminister Erna Solberg (H).

- Foreløpig er det bistandspenger. Så får vi se i framtida. Hvis vi skal bli klimanøytrale, vil også kvotespørsmålet være viktig, og vi synes skog skal få en bedre plass nå enn det gjorde i Kyoto-avtalen, sier hun ifølge NTB.

Norge skal bli klimanøytralt innen 2050. Klimaforliket åpner for at dette målet kan framskyndes til 2030.

Kritisert for regnskog-kutt I en tilleggsproposisjon til statsbudsjettet, lagt frem fredag 30. oktober, kom det frem at Regjeringen ville kutte 380 millioner i regnskogsatsningen, bare et døgn etter at Klima- og miljøminister Tine Sundtoft åpnet for å gi mer støtte til regnskogen. Kritikken lot ikke vente på seg, og det er fortsatt uvisst hva som faktisk vil skje med Norges regnskog-støtte.

For få dager siden kom det frem at avskogingen i Amazonas har økt med hele 16 prosent i år sammenlignet med i fjor. Tidligere i november skrev Dagbladet om den hemmelige regnskoglandsbyen Rio Pardo, som har blitt til på grunn av ulovlig hogst. I 1999 bodde det bare 120 personer i den lille landsbyen, men i dag har det vernede området blitt bosted for omkring 4000 mennesker. Den ulovlige hogsten, som er spesielt vanskelig å kontrollere i avsidesliggende strøk, har i tillegg fortsatt.

Likevel er avskogingen blitt redusert i store deler av Brasil de siste årene, noe norske myndigheter har mye av æren for. Norge har vært en av de største bidragsyterne til Amazonas-fondet, som har støttet arbeidet for regnskogen med 6 milliarder kroner helt siden 2008.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram