Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venstre åpner for gratis surrogati i Norge

Samtidig vil parti forby kjøp av surrogatitjenester i utlandet.

SURROGATI: Leder av Venstres programkomité Guri Melby presenterte i dag et førsteutkast til partiprogrammet Venstre skal gå til valg på neste år. Endeling partiprogram vedtas på partiets årsmøte til våren. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
SURROGATI: Leder av Venstres programkomité Guri Melby presenterte i dag et førsteutkast til partiprogrammet Venstre skal gå til valg på neste år. Endeling partiprogram vedtas på partiets årsmøte til våren. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er et år til stortingsvalget og partiene er i full sving med å ferdiggjøre sine partiprogram, og i dag er det Venstre som legger frem hvilke politiske saker de vil vinne valget med. Kunnskap, miljø og velferd var velkjente stikkord fra partiet, som også tar opp flere etiske spørsmål til debatt. Blant annet ønsker partiet å:

• Åpne for altruistisk surrogati i Norge.

• Arbeide for et internasjonalt forbud mot surrogati.

Alturistisk surrogati vil si at en som velger å bære et barn for noen andre gjør det uten å få betalt. Partiet vil også åpne opp for eggdonasjon og assistert befruktning for enslige.

Dissens Programkomiteen var ikke enige om å åpne for surrogati i Norge, og komiteleder Grui Melby forventer en frisk debatt innad i partiet fram til første 1. november, når fristen for å foreslå endringer går ut. Melby var selv or å åpne for surrogati i Norge.

- Hovedgrunnen er å hjelpe barnløse som ønsker barn. et annet aspekt ved dette er at vi ser et økende internasjonalt marked for surrogati. Flere nordmenn reiser til utviklingsland for å finne en surrogatimor der. Vi er skeptisk når det er to parter som ikke står likt økonomisk som inngår en slik avtale. Surrogati må handle om valgfrihet, sier Melby.

Komitélederen understreker likevel at hun ikke mener dette er et svart-hvit bilde.

- Vi berører her sterke liberale dilemmaer. Men det er allerede lov med sæddonasjon, vi ønsker også at det skal åpnes for eggdonasjon, og dette er igjen tett forbundet med surrogati. Dette er etiske dilemmaer jeg mener politikere skal blande seg minst mulig opp i, og i større grad skal være opp til hver enkelt, sier Melby.

Nedstemt før Et mindretall i Bioteknologinemda mener at bioteknologiloven og barneloven bør revideres slik at det kan åpnes for et prøveprosjekt
med ikke-kommersiell surrogati i Norge. Even Søfteland var en del av flertallet i nemda, som mener at det er en dårlig idé å tillate surrogati i Norge.

- Et spørsmål vi reiste var om teknologien alene skal være driver i måten vi lever på, eller om samfunnet skal sette noen grenser. Vi har veldig lite statistikk på hvilke konsekvenser det å tillate surrogati har fått i andre land. Det vi vet er at fertilitetsindustrien tjener 8 milliarder årlig, kun i Europa, sier Søfteland.

Han mener likevel det viktigste er at det reises debatt om spørsmålet, og at flere partier velger å ta et standpunkt slik Venstre har gjort.

- Dette er et modig valg av venstre, og det kan godt hende at det beste er at dette er et individuelt valg politikerene ikke skal blande seg bort i, sier han.

- Uproblematisk Kristin Eiklid hørte til det mindretallet som ønsket å åpne for altruistisk surrogati i Norge. Hun mener at selv om en åpner for altruistisk surrogati i Norge vil ikke det få så omfattende konsekvenser som mange frykter. 

- Dette gjelder et lite fåtall som sliter med å få barn. Jeg tror ikke en slik lovendring ville ført til at flere ventet med å bli gravide for eksempel.  

Det har tidligere blitt argumentert mot altruistisk surrugati fordi kvinner som velger å bære noen andres barn gjerne har et tett vennskapsbånd eller slektskap til foreldrene, noe som betyr at faren for rolleblanding når barne vokser opp blir større.  

- De som velger å gå gjennom en slik prosess bør få både psykologisk og biologisk veiledning. Den som velger å bli surrogatimor bør tenke nøye gjennom hva det innebærer, men personlig tror jeg ikke dette ville vært et stort problem, sier Eiklid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media