Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venstre ber justisministeren avkrefte haste-utkasting av asylbarn

Politiets Utlendingsenhet (PU) avviser at det skjer.

SØKER AVKREFTELSE: Venstres justispolitiske talskvinne Iselin Nybø ber justisminister Anders Anundsen avkrefte at han har bedt politiet hasteutsende lengeværende asylbarn. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
SØKER AVKREFTELSE: Venstres justispolitiske talskvinne Iselin Nybø ber justisminister Anders Anundsen avkrefte at han har bedt politiet hasteutsende lengeværende asylbarn. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venstres justispolitiske talskvinne Iselin Nybø krever at justisminister Anders Anundsen (Frp) avkrefter at han har bedt Polities Utlendingsenhet (PU) hasteutkaste lengeværende asylbarn - før regelverket som skal styrke asylbarnas rettigheter har kommet på plass.     

- Jeg forutsetter at justisministeren ikke har gitt politiske føringer om at utsendelse av lengeværende asylbarn som kan komme inn under det nye regelverket, skal prioriteres, sier Nybø til Dagbladet.

- Hvorfor må du spørre om det da?  

- Bakgrunnen har vært avisoppslag de siste dagene om at så og så mange asylbarn har blitt sendt ut, og en del reaksjoner på det. Jeg forutsetter som sagt at det ikke er gitt noen politiske føringer, men jeg syns likevel det er nødvending å få justisministeren til å bekrefte at det som skjer nå, skjer som følge av regelverket Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet innførte - ikke fordi han pusher på. 

- Behandlingen av de lengeværende asylbarna er en rødgrønn unnlatelsessynd som de borgerlige partiene må rydde opp i. Det rødgrønne regimet vil jo gjelde fram til vi får på plass en ny ordning som tar mer hensyn til barns beste. Det skal vi få til innen rimelig kort tid.   

- Syns du det er rimelig å omtale det som en rødgrønn unnlatelessynd snart ett år etter den borgerlige regjeringen tiltrådte?

- Jeg syns det. Nå er det rødgrønne politikere som roper høyest, om det er SVs Karin Andersen eller avtroppende AUF-leder Eskil Pedersen. Samtidig som det er de rødgrønne som innførte det regelverket som nå fører til at lengeværende asylbarn sendes ut. Etter avtale med Venstre og KrF har regjeringen forpliktet seg til å rydde opp i dette. Det jobber vi med å få på plass nå.

Politiets Utlendingsenhet (PU) avviser overfor Dagbladet at de har mottat politiske føringer om å prioritere lengeværende asylbarn.

- Vi jobber etter de samme politiske føringene vi har hatt siden 2010, sier, kommunkasjonsrådgiver Monica T. Olsen i PU til Dagbladet.
 
Haster med regelendring Som Dagbladet har omtalt, har regjeringens forslag til en varige asylbarn-løsning møtt massiv motstand. Både Redd Barna og Unicef Norge frykter at forskriftsendringen justisministeren sendte på høring i sommer, vil svekke barns rettigheter - nøyaktig det motsatte av hva forslaget er ment å oppnå.

Barneombudet mener regjeringen gambler med barns rettssikkerhet.

Norske utlendingsmyndigheter er heller ikke overbevist. Utlendingsnemnda mener forslaget er uklart på flere punkter, mens Utlendingsdirektoratet (UDI) slår fast i sin høringsuttalelse: Forslaget styrker ikke hensynet til barns beste.

Høringsrunden ble avsluttet 6. september. Venstre mener det haster med å få på plass en regelendring.  

- Jeg forventer nå at Justisdepartementet kommer med et forslag som er i tråd med intensjonen i asylavtalen om å legge mer vekt på hensynet til barns beste og som tar høyde for innsigelsene fra høringsinstansene, sier Nybø.

- Vi trenger en endring av regelverket hvor det legges mer vekt på barns beste og vi trenger raskere saksbehandling og raskere avklaring for disse barna. Den rødgrønne regjeringen lot barnefamilier leve altfor lenge i uvisshet.

Les alle høringsuttalelsene her.
  - Må ivareta menneskerettighetene Justisministerens forslag bunner i regjeringens samarbeidsavtale med KrF og Venstre, samt den særskilte asylavtalen de borgerlige partiene ble enige om etter harde forhandlinger i vinter.

Les også: Barneombudet: - Gambler med barns rettssikkerhet

Les også: Regjeringen skulle styrke asylbarnas rettigheter, får slakt fra Redd Barna, Barneombudet og Unicef Norge

Regjeringen får særlig kritikk for å gjøre vurderingen av barnets sak avhengig av hvordan foreldrene har handlet overfor utlendingsmyndighetene. Unicef Norge slår fast at dette er i strid med barns rett til å bli behandlet som selvstendige rettssubjekt etter FNs barnekonvensjon.

Det problematiske vilkåret er imidlertid også nedfelt i samarbeidsavtalen og i den særskilte asylavtalen mellom Venstre, KrF og regjeringspartiene. Her heter det:

«Barns tilknytning til Norge gjennom flere års botid i Norge skal klargjøres gjennom en regelendring som gjør at utlendingsmyndighetene i større grad vektlegger hensynet til hva som er barnefaglig forsvarlig. Forutsetningen er at foreldrene som hovedregel har medvirket til å avklare sin identitet og bidratt til å muliggjøre retur, men at retur ikke har vært mulig.»

Venstre står imidlertid knallhardt på at hensikten var å sørge for at det blir lagt mer vekt på hensynet til barns beste i sakene om lengeværende asylbarn. Alt annet enn en klar liberalisering av regelverket sammenlignet med det det rødgrønne regime, vil ikke bli godtatt. 

- Samtidig må vi få raskere avklaring slik at de som ikke har krav på opphold sendes raskt ut. Det er ikke humant å la barn bli boende her i mange år for så å sende dem ut, sier Nybø.

SPØRRES: Venstre vil nekte justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) æren for det de mener er en rødgrønn unnlatelsessynd. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
SPØRRES: Venstre vil nekte justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) æren for det de mener er en rødgrønn unnlatelsessynd. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling