Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Budsjettforhandlingene

Venstre bryter budsjettforhandlingene

Det opplyser Venstre i en pressemelding. Legger mye av skylda på regjeringens bilpakke-ultimatum.

VENSTRE BRYTER: - Nå har vi prøvd alle mulige forslag. Både å gå rundt bilpakka, rokkere innad i bilpakka. Men vi tror ikke vi kommer i mål med det, sier Venstre-leder Trine Skei Grande. Video: NTB Scanpi... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært en svært tilspisset stemning på Stortinget hele tirsdag, og både Venstre og KrF har uttrykt frustrasjon over budsjettilbudet de fikk fra regjeringen tirsdag.

Til slutt fikk Venstre nok, og klokka 15.20 sendte partiet ut en pressmelding:

«Venstres stortingsgruppe har i dag besluttet å bryte forhandlingene med Høyre og Frp om statsbudsjettet for 2017. Årsaken til bruddet er at regjeringspartiene ikke har vært villige til å forhandle om viktige deler av statsbudsjettet, spesielt om tiltak for å redusere Norges klimagassutslipp i tråd med våre forpliktelser i Paris-avtalen

- Vi fikk i fjorårets budsjettavtale et løfte av Erna Solberg og Siv Jensen om et grønt skatteskifte som skulle gi betydelig kutt i klimagassutslippene. Det var en konstruktiv løsning som reddet fjorårets budsjett. Siden den gang har vi fått Paris-avtalen, og statsministeren har lovet FN, på vegne av hele Norge, at vi skal oppfylle vår del av den avtalen, sier Trine Skei Grande.»

Videre i pressmeldingen står det:

«Dessverre fulgte ikke regjeringen opp disse løftene da den kom til Stortinget med sitt forslag til statsbudsjett for 2017. Stortinget ble i stedet møtt med et ultimatum på et forslag fra regjeringen som ikke var i nærheten av å oppfylle de klimaløftene statsministeren og finansministeren hadde gitt Stortinget.

Det var i realiteten et ultimatum om at vi ikke skal gjøre vårt for å nå målene i Paris-avtalen, som statsministeren har snakket så varmt om i FN.

- Dette ultimatumet fra regjeringen har satt Stortinget i en svært vanskelig situasjon. En mindretallsregjering kan ikke møte Stortinget med et ultimatum før forhandlingene, men må være villig til å forhandle om alt. Vi er ikke de de eneste som reagerer på regjeringens ultimatum. Flere partier er opprørt over en regjering som ikke legger til rette for en forsvarlig budsjettbehandling i Stortinget. Dette må regjeringen ta ansvar for, fortsetter Grande.»

- Trist

Det er trist at Venstre velger å bryte, mener Frp. Parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik sier Venstre fikk et svært godt tilbud både på klima, miljø, utdanning, teknologi og forskning, ifølge NTB.

KrF har ikke bestemt seg

KrF skal i ekstraordinært gruppemøte onsdag bestemme seg for om de skal bryte budsjettforhandlingene, slik Venstre har gjort.

En halvtime før Venstre annonserte bruddet, sa Knut Arild Hareide at KrF ikke automatisk vil følge Venstre dersom det blir brudd.

- Dersom Venstre trekker seg, så må vi gjøre en selvstendig vurdering. Vårt mandat er å få til en avtale med andre fire partier, og dersom det ikke lenger blir mulig, så må vi ta et nytt møte med vår stortingsgruppe, sa Hareide til Dagbladet.

Hareide sa at det foreløpig ikke er planlagt flere møter tirsdag, men at dialogen med både Venstre og regjeringspartiene vil fortsette utover kvelden.

I Høyre-leiren er det foreløpig taust, og ingen sentrale stortingspolitikere har ønsket å uttale seg i løpet av tirsdagen.

- På overtid av overtiden

- Vi er på overtid av overtiden, og vi er inne i en kritisk fase. Vi hadde et møte med regjeringspartiene i går som ikke ga den framdriften vi ønsker, sa Krf-leder Knut Arild Hareide etter å ha hatt møte med gruppestyret og partiledelsen i KrF tirsdag morgen.

- Nå har vi fått nye innspill fra regjeringen, og det vurderer vi, men jeg er mer usikker på om vi får til en enighet nå, enn noen gang tidligere i prosessen, understreker Hareide.

På vei ut av et krisemøte i Venstre tirsdag formiddag, opplyste Trine Skei Grande at Venstre nå vurderer å bryte forhandlingene.

- Det er et alternativ nå, sier Grande.

Hun sier at en tydeligere avklaring kan komme seinere tirsdag.

- Vi har ikke en konklusjon nå, men det får vi til i løpet av dagen. Vi prøver nå å få klarlagt hva som er blitt forandret fra i går kveld, men det ser ikke til å være særlig mye. Det er solkeklart at vi ikke er fornøyd med dette.

- Akkurat nå virker det som at det er Frps landsstyre som bestemmer hva regjeringen skal gjøre, sier Grande, med henvisning til blant annet Aina Stenersens uttalelse til Dagbladet om at Frp bør fortsette uten Venstre.

- Hva syns du om Frp's ønske om å fortsette uten dere?

- Det er ikke uttrykt fra Frp's ledelse.

- Vil droppe Venstre

Tirsdag klokka 16 har Frp kalt inn til ekstraordinært landsstyremøte for å diskutere budsjettkrisa.

Leder i Frp-Oslo, Aina Stenersen, opplyser til Dagbladet at hun har flere med seg i ønsket om å gå videre i forhandlingene uten Venstre.

- Ja, mange av oss mener nå at nok er nok. Venstre har fått trenert budsjettforhandlingene alt for lenge nå.

- Det blokkerer for at regjeringen kan fokusere på viktige felter som arbeidsløshet og innvandring, sier Stenersen.

Iskaldt

I går kveld møttes KrF, Venstre, Høyre og Frp til et skjebnemøte hjemme hos Erna Solberg. Men etter møtet var både Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande klare på at avstanden fortsatt var «ekstremt stor».

Heller ikke svarene Venstre og KrF fikk av regjeringspartiene tirsdag ser ut til å ha hjulpet nevneverdig.

- Hareide, er dere noe som helst nærmere hverandre etter de siste innspillene fra regjeringen?

- De har vi nettopp mottatt, og vi sitter nå og vurderer de.

Saken oppdateres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!