Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venstre-profil Guri Melby slår ring om Trine Skei Grande:

- Venstre er i ei hengemyr

Guri Melby mener Trine Skei Grande er Venstres beste leder så lenge hun selv gidder.

ABORT ØDELA: Intern strid, ufinheter om partilederen og debatten om endring av abortloven er noen av forklaringene på at Venstre sliter, mener Guri Melby. Hun er fast møtende vikar på Stortinget for Trine Skei Grande så lenge partilederen er statsråd. Foto: Hans Arne Vedlog
ABORT ØDELA: Intern strid, ufinheter om partilederen og debatten om endring av abortloven er noen av forklaringene på at Venstre sliter, mener Guri Melby. Hun er fast møtende vikar på Stortinget for Trine Skei Grande så lenge partilederen er statsråd. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det finnes knapt noen norsk politiker som har fått så mye kritikk og hets over så lang tid. At Trine gidder å stå oppreist i dette, fortjener alles beundring. Men det er ikke rart at det fører til lave popularitetstall, sier Grandes stortingsvikar Guri Melby.

Venstre-lederen fikk elendig skussmål på meningsmålingen Ipsos MMI utførte for Dagbladet i februar. Blant hennes egne velgere sier rekordsvake 16 prosent at Grande gjør en god jobb.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes, Høyres leder Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen og SV-leder Audun Lysbakken har alle høyere stjerne blant Venstres velgere enn det Trine Skei Grande har for tida.

- Mye dritt

De svake tallene har en naturlig årsak, mener Guri Melby.

- Trine får veldig mye dritt i sosiale medier og undergrunnsmedier. Det går på utseende, måten hun er på og helt personlige ting som ikke har noe å gjøre med politikken eller det Trine mener og gjør, sier 38-åringen som er fast møtende vara på Stortinget så lenge Grande er statsråd.

I tillegg har partilederen stått i krevende saker med mye følelser, medgir Melby.

- Jeg tror det er svært få norske politikere som har vært i så hardt vær over så lang tid. Alle som står nær henne er imponert over hvordan hun fortsetter å stå på 18 timer i døgnet. For Venstres del håper jeg hun rir av stormen.

Holder døra åpen

Venstre samles til landsmøte på Hell i Trøndelag andre helgen i mars. Ledervalg står på dagsorden først på neste års landsmøte.

- Sitter Grande trygt som partileder?

- Jeg støtter Trine som leder så lenge hun ønsker å ha den posisjonen.

- Er du aktuell den dagen hun selv ikke gidder mer, for å bruke dine egne ord?

- I denne bransjen er det vanskelig å planlegge noe som helst. Ingen vet hva som skjer framover. Jeg er glad for de oppgavene jeg har i partiet i dag. Jeg har en viktig jobb å gjøre i sentralstyret og på Stortinget med å løfte skole, barnehage og andre oppvekstsaker, sier hun.

Ifølge Melby blir det feil å henge både suksess og fiasko på partilederen alene:

- Alle beslutninger som kan ha ført oss dit vi er i dag, har vi tatt i fellesskap, understreker hun.

Unntaksår

Venstres oppslutning har dalt etter at partiet gikk inn i regjering for et år siden. Den ferskeste målingen, publisert i Vårt Land torsdag, viser katastrofale 1,8 prosent. Snittet av åtte målinger publisert i februar er ifølge nettstedet Poll of polls 2,6 prosent.

- Var det en tabbe å gå inn i regjering?

- Det er for tidlig å konkludere på det spørsmålet. Jeg håper at 2018 var et unntaksår for norsk politikk. Mye handlet om metoo, skandaler knyttet til enkeltpolitikere og KrFs veivalg. Det er et krevende for et lite parti som Venstre å være synlig i et slikt landskap, forklarer Melby.

- Også har vi dratt med oss en del av disse tingene inn i 2019 også. Jeg håper på, og vil gjøre mitt, for at 2019 blir annerledes.

Abortsak ødela

Hun legger til at debatten om endring av abortloven ble ekstra vrien for Venstre.

- Vi har stått i mange krevende saker, særlig knyttet opp mot regjeringsforhandlingene der abortdebatten klart var den vanskeligste. Det svekket noe av entusiasmen for å sitte i regjering, den har tatt mye energi og overskygget for positive gjennomslag for vår del.

- Men det koker også internt?

- Det er klart at intern uro betyr noe. En må bruke tid og energi på ting man ikke ønsker å bruke tid og krefter på. Det har vært krevende for alle, fra toppnivå i partiet til kommunestyrerepresentanten på Sotra som får spørsmål om dette i lunsjen.

Hengemyr

Melby nøler ikke med å slå fast at Venstre sliter.

- Skal vi løfte oss fra denne hengemyra, må hele partiet løfte sammen. Lokalpolitikere, stortingsrepresentanter, regjeringsmedlemmer og partiledelse. Vi har mange gode kandidater lokalt, så først og fremst må vi snu skuta nasjonalt. For hvis man lokalt opplever at det vi bidrar med nasjonalt bare er negativt, så mister vi piffen, poengterer Melby.

Gratis kjernetid

Selv har Melby besøkt 64 skoler og barnehager det siste året. På Hell-landsmøtet håper hun å få gjennomslag for å utvide gratis kjernetid i barnehagene for de vanskeligst stilte til også å omfatte ettåringene.

- Vi startet med å kjempe gjennom gratis kjernetid for femåringene gjennom budsjettforhandlingene da vi var samarbeidsparti. Den gradvise utvidelsen, som nå omfatter de fra to år og eldre, er en av Venstres viktigste seire både i budsjettforhandlinger og etter at vi kom inn regjering, mener Melby.

Prisen for å utvide gratis kjernetid til de yngste barna er ifølge Venstre beregnet av Finansdepartementet til å koste 50 millioner kroner.

- Dette er en langt mer treffsikker måte å bruke pengene på et det forslaget som verserer i Arbeiderpartiet om å bruke 12-13 milliarder kroner på gratis barnehage til alle, sier hun.

Språkutvikling

Melbys skole- og barnehageturné skjer på eget initiativ som et resultat av at hun fikk plass i utdanningskomiteen på Stortinget.

- Jeg er utdannet lærer, men det er noen år siden jeg sto i klasserommet. Og ting skjer veldig fort i denne sektoren. Så for å være oppdatert på hva som er bra, hva som er de store utfordringene og hva vi må ta tak i – så må vi snakke med dem som opplever dette på kroppen hver dag, sier hun.

Blant tilbakemeldingene hun har plukket med seg, er at mange av de sårbare barna har nytte av å begynne tidlig i barnehagen.

- Det har blant annet med språkutvikling å gjøre, særlig de som kommer fra hjem der det ikke snakkes norsk. Dessuten oppdager man tidligere de ungene som trenger ekstra oppfølging. For foreldre med minoritetsbakgrunn er det også viktig å rydde tid til å finne seg jobb, sier hun.

Tiltak som virker

Rundt 50.000 barn er omfattet av tilbudet om gratis kjernetid. Redusert pris for de resterende timene gjør at de fleste betaler rundt 300-400 kroner for en full plass, noe mange benytter seg av, ifølge Melby.

- Andelen barn som går i barnehage har økt med 1,2 prosent de siste fem åra. Så vi vet at gratis kjernetid virker. Men fortsatt er det en drøy prosent som ikke går i barnehage, og det er dem vi må treffe. De med god råd har jo allerede barn i barnehage. De trenger vi ikke å gi noe gratis tilbud til, sier hun.

Melby forteller at barn som i forsøksordning fikk gratis kjernetid i utvalgte Oslo-bydeler for 12-13 år siden, nå gjør det bedre på nasjonale prøver og sjeldnere får fritak enn de som ikke har gått i barnehage.

- Konklusjonen er at gratis kjernetid virker som tiltak for å nå ut til dem som trenger det mest, slår hun fast.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!