Venstre-profiler vil ikke ut av regjering

- Venstre er ikke de som er vanskelige

Venstre-profilene Sveinung Rotevatn, Guri Melby og Abid Raja avviser at partiet forbereder seg på å tre ut av regjeringen.

PEKER PÅ FRP: Venstres Sveinung Rotevatn som er statssekretær i Klima- og miljødepartementet peker på Fremskrittspartiet som nøkkelen til å løse bomkrisa i regjeringen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
PEKER PÅ FRP: Venstres Sveinung Rotevatn som er statssekretær i Klima- og miljødepartementet peker på Fremskrittspartiet som nøkkelen til å løse bomkrisa i regjeringen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

- Venstre er i regjering, og opptatt av å få til løsninger. Nå må Frp bevege seg og komme tilbake til forhandlingsbordet med Høyre, Venstre og KrF, sier Sveinung Rotevatn i en uttalelse som er sendt til Dagbladet.

Stortingsrepresentant Guri Melby sier det slik i et intervju med avisa:

- Venstre sitter i regjering. Vi er opptatt av at vi nå skal finne løsninger, og har ikke noe ønske om en regjeringskrise. Det mener vi ingen er tjent med.

Kommentarene er ment som en respons på Frp-kildene som reagerer kraftig på Venstres fire bomkrav og som hevder at partiet nå er i ferd med å posisjonere seg for en exit fra regjeringen.

Vantro

NTB og Dagbladet har snakket med kilder i Fremskrittspartiet som rykker knallhardt ut mot de fire bomkravene som Venstre har fremmet i forhandlingene, og som Aftenposten først omtalte i går.

- Overraskende og urimelig. Dette er krav som bryter med Granavolden, sier en sentralt plassert Frp-kilde i regjeringsapparatet til Dagbladet.

Vedkommende tolker kravene dithen at Venstre nå forbereder seg på å tre ut av regjeringen - eller bli kastet ut - på en klimasak. Analysen deles av flere i partiet.

En annen kilde i Frp sier det slik:

- Jeg tenker at dette er Venstre som nå posisjonerer seg for exit. Vi har forholdt oss til Ernas skisse. De kan ikke komme med nye krav, langt på overtid, etter å ha holdt på i to måneder.

Peker tilbake

Men verken Rotevatn eller Melby gir uttrykk for noe ønske om å tre ut av regjeringen:

- Vi ønsker å få en enighet, men da er regjeringen avhengig av at også Frp som et regjeringsparti bidrar til løsning. Ingen er tjent med at landet blir kastet ut i en regjeringskrise, sier Rotevatn og fortsetter:

- Venstre er ikke de som er vanskelige i denne prosessen. Vi har, i motsetning til Frp, sagt at vi er villige til å forhandle og strekke oss. Vårt mål er at trafikken til byene ikke øker, at vi kutter klimagassutslippene og løfter kollektivtrafikken.

Finanspolitisk talsperson Abid Raja kommer med det samme budskapet i et intervju med VG:

– Selvsagt skal vi ikke ut av regjeringen. Vi får enorme gjennomslag for vår politikk og det er vi i Venstre stolte over og fornøyde med. Venstre er best i regjering, og regjeringen er best tjent med Venstre i regjering, fastslår han.

- Godt utgangspunkt

Guri Melby sier hun ønsker at Frp skal komme til forhandlingsbordet og at hun «har stor tro på at vi kan finne gode løsninger som alle partiene kan bli fornøyd med».

- Vi har vært tydelige på hva som er våre mål med denne prosessen, at nullvekstmålet inn til byene må ligge fast. At vi må ha en samferdselspolitikk som gjør at vi når klimamålene våres. Vi har sagt at vi er villige til å forhandle og strekke oss, så lenge vi klarer å nå målet om at biltrafikken i byene ikke øker, sier hun og fortsetter:

- Jeg mener det er et godt utgangspunkt for å finne løsninger.

- Kilder i Frp kaller det helt urimelige krav. Samtidig ligger det en skisse på bordet fra SMK som de to største partiene kan stille seg bak. Er det ikke da i praksis slik at dere risikerer å velte regjeringen?

- I en forhandlingssituasjon som vi nå er i mener jeg det ikke er urimelig at vi kommer med noen motsvar til den skissen som ble utformet. De kravene vi har stilt er svært rimelig, de er i tråd med et vi ble enige om på Granavolden, i NTP og i klimaforliket.

- Kjernen er at nullvekstmålet skal ligge fast. Det har alle partiene som sitter rundt det bordet vært enige om før. Vi bringer ikke noe nytt til bordet, vi bare minner om det vi har blitt enige om før og ber om at det blir ivaretatt, sier Melby.