Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venstre-flørt får SV til å se rødt

- Vi skal først gå til Rødt. Det er planen, sier SVs Sunniva Holmås Eidsvoll samme dag som byrådsleder Raymond Johansen (Ap) åpner for et tettere samarbeid med Venstre i Oslo de neste fire åra.

I GANG: Byrådsforhandlingene i Oslo startet med god stemning utenfor Mangelsgården i Oslo sentrum fredag. Fra venstre Marianne Borgen (SV), Frode Jacobsen (Ap), Inga Marte Thorkildsen (SV), Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), Lan Marie Berg (MDG), Omar Samy Gamal (SV), Sirin Hellvin Stav (MDG), Einar Wilhelmsen (MDG) og Hanna E. Marcussen (MDG). Foto: Berit Roald, NTB scanpix
I GANG: Byrådsforhandlingene i Oslo startet med god stemning utenfor Mangelsgården i Oslo sentrum fredag. Fra venstre Marianne Borgen (SV), Frode Jacobsen (Ap), Inga Marte Thorkildsen (SV), Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), Lan Marie Berg (MDG), Omar Samy Gamal (SV), Sirin Hellvin Stav (MDG), Einar Wilhelmsen (MDG) og Hanna E. Marcussen (MDG). Foto: Berit Roald, NTB scanpix Vis mer

Bare minutter før byrådsforhandlingene mellom Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne (MDG) og SV starter i Mangelsgården midt i Oslo sentrum fredag, kommer SVs forhandlingsleder med en klar melding til byrådsleder Raymond Johansen (Ap):

- Vi har hatt Rødt som samtalepartner de siste fire åra. Det har fungert veldig godt. I stort har jeg ikke noe å utsette på Rødt. Og forskjellen mellom dem og Venstre er jo at Rødt vil ha eiendomsskatt og Venstre ikke vil ha det, sier Holmås Eidsvoll til Dagbladet.

Oppsiktsvekkende åpning

Byrådsleder Raymond Johansen sendte oppsiktsvekkende nye signaler da han i et intervju med Dagbladet fredag morgen åpnet for et sakssamarbeid med Venstre de neste fire åra.

- Vi trenger å gjøre politikken mindre polarisert, fastslår Johansen.

Etter at MDG inviterte Venstre til samtaler i forkant av forhandlingene mellom byrådspartiene, spekuleres det i om byrådet vil bytte ut Rødt som støtteparti med Venstre.

Johansen sier følgende om den muligheten:

- Det skal jeg snakke med de andre to partiene om. Vi har hatt godt samarbeid med Rødt, og det er naturlig å snakke med dem. Men på generell basis kan vi være åpne for andre ideer og finne brede løsninger, det vil være fordel for en by. Jeg tror vi i neste periode skal være enda flinkere til å finne brede løsninger. En for polarisert politikk er ingen fordel.

Ikke helt låst

SVs Sunniva Holmås Eidsvoll ser helt annerledes på det, med medgir at hun er spent på hvordan Rødt vil stille seg:

- Vi har nesten i alle situasjoner klart å bli enige med Rødt, med revidert budsjett før sommeren som det eneste unntaket. Men det er jo ikke i alle bystyresaker at byrådet har hatt flertall med Rødt. Jeg ser for meg at de ønsker en avtale som gjør at de først og fremst kan fronte egen politikk, sier hun.

Det er et svekket Ap som møter to betydelig styrkede samarbeidspartnere til forhandlinger om en ny byrådsplattform.

Mens Ap gikk tilbake nesten 12 prosentpoeng til historisk svake 20,1 prosent, opplevde MDG å bli nær doblet fra 8,2 prosent i 2015 til 15,3 prosent i år. Også SV gikk betydelig fram, fra 5,4 prosent til 9,1 prosent.

Juniorpartnerne vil kreve økt gjennomslag og mer makt over styringa av hovedstaden de neste fire åra.

- Rører ikke eiendomsskatten

Spørsmålet om byrådet vil bytte ut Rødt med Venstre som fast partner, kaller Johansen for «spin og spill».

- Det interessante er at Venstre gir slike signaler, men hva som ligger i det, vet ikke jeg. De er jo mot eiendomsskatten. Den gir oss 6,8 milliarder i en fireårsperiode, så det er ikke aktuelt å ta fra oss det handlingsrommet. Så det er jo en kjepphest Venstre må legge bort. Samarbeidet med Rødt har fungert bra, selv om de iblant er ekstremt lite rause overfor det vi har fått til i fellesskap, sier Johansen.

Han er vel vitende om at fagbevegelsen i Oslo har advart kraftig mot Venstre.

Drastiske tiltak

Johansen gjør det imidlertid krystallklart at hovedstaden skal ta store skritt i retning å bli en grønnere by:

- Behovet for kraftige og dristige miljø- og klimatiltak vil ikke bli mindre i åra som kommer. Men vi må få alle med. Klimakampen må avpolariseres. Det skal vi sørge for. Vi skal bygge broer, og her skal Oslo gå foran.

- Vi har kommet til et point of no return: Det er ikke sånn at du kan ta med det et tonn stål på jobben om morran, sier Johansen.

LAN: MDGs frontfigur i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, fikk flest personstemmer i valget i hovedstaden. Vis mer

I dag snakker byrådslederen om visjoner og i store bokstaver. I de neste ukene skal virkemidler og kulepunkter om konkret politikk komme på plass. Oslo skal bli en grønn industriby og en by med mindre forskjeller.

* Å lykkes med å karbonfangst og lagring ved forbrenningsanlegget på Klemetsrud er et konkret mål.

* Å bruke kommunens innkjøpsmakt og rolle som arbeidsgiver maksimalt for grønt skifte, teknologiutvikling, inkludering og arbeid er et annet.

* Lønnstilskudd skal brukes for å få folk i arbeid og ut av ytelser.

Frist 23. oktober

Det nye bystyret skal konstitueres 23. oktober, og det er dermed også absolutt siste frist for å legge fram et forhandlingsresultat.

Byrådsleder Raymond Johansen er den naturlige forhandlingslederen for Arbeiderpartiet. Med seg har han lederen av Oslo Ap Frode Jacobsen, kulturbyråd Rina Mariann Hansen og varaordfører Kamzy Gunaratnam.

Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg er forhandlingsleder for MDG-delegasjonen som ellers består av leder av MDG i Oslo Einar Wilhelmsen, byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen og bystyremedlem Sirin Hellvin Stav.

SV har gruppeleder Sunniva Holmås Eidsvoll som sin forhandlingsleder. Hun flankeres av ordfører Marianne Borgen, eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen og bystyrerepresentant Omar Samy Gamal.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media