OMKAMP OM OLJEBORING: Trine Skei Grande sier at oljeboring i iskanten er i strid med samarbeidsavtalen. Nå har Norsk Polarinstitutt definert hva iskanten er. Foto Hans A Vedlog / Dagbladet
OMKAMP OM OLJEBORING: Trine Skei Grande sier at oljeboring i iskanten er i strid med samarbeidsavtalen. Nå har Norsk Polarinstitutt definert hva iskanten er. Foto Hans A Vedlog / DagbladetVis mer

- Venstre forsøker seg på omkamp om oljeboring

Fremskrittspartiets Oskar Grimstad reagerer på utspill fra Trine Skei Grande

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeboring i iskanten er i strid samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, Krf og Venstre. Nå har Norsk Polarinstitutt definert at flere av de foreslåtte blokkene som er forslått i 23. konsesjonsrunde ligger i iskanten. I dagens Dagbladet forlanger Trine Skei Grande full oljestopp.

- Jeg er veldig glad for at forskerne har funnet iskanten. Nå må Tord Lien forholde seg til vitenskapen. Iskanten er ikke et politisk forhandlingstema, det er vitenskap. Iskant er iskant, og fagfolk er fagfolk, sier Grande.

Reagerer på omkamp
Oskar Grimstad, som sitter i Energi- og miljøkomiteen for Fremskrittspartiet, reagerer på det han oppfatter som et forsøk på omkamp om oljeboring i media.

- Venstre bør vurdere om man bør ta seg en prat med samarbeidspartnere sine i stedet for å ta det i media, sier Grimstad, og minner om at det ligger et bredt stortingsflertall bak forslaget.

- Disse blokkene som er utlyst nå vil det bli en høring om, og da skal også Polarinstituttet få uttale seg, men det kan ikke være slik at Venstre skal ta en omkamp mot et bredt flertall på Stortinget i media. Det er enighet om at det skal ikke være boring nærmere enn 50 km fra iskanten, sier Grimstad.

Samtidig stiller han spørsmål ved metodene som Polarinstituttet har brukt.

- Her har de hentet fram 30 år gamle iskart, samtidig som veldig mange hevder at iskanten forsvinner. Det er til og med de som sier at hele Arktis vil bli isfritt, sier Grimstad.

Frykter skadevirkninger
Polarinstituttet fraråder utlysning av sju av blokkene som er foreslått i 23. konsesjonsrunde, anbefaler at åtte blokker ikke legges ut og at det ikke borres i tidsrommet 1. januar til 30. april på ytterligere 15 blokker.

- Ja, basert på satelittdata for de siste 30 åra, 1984 til 2013, har vi laget et kart over isutbredelsen i Barentshavet for hver måned. Iskanten er ikke en strek, men en gradvis overgang fra åpent hav til mer og mer is, forklarer direktør ved Polarinstituttet, Jan-Gunnar Winther.

Polarinstituttet sier at iskanten er et område med høy økologisk sårbarhet, og blant eventuelle skadevirkninger er frykten for oljesøl størst. De mener det er store kunnskapshull knyttet til fjerning av oljesøl i is og langtidsvirkningene av oljesøl. Det mangler også kunnskap om effektene av seismikk, mener Polarinstituttet.