SØKER STØTTE: Venstre-leder Trine Skei Grande forsøker å søke støtte hos Senterpartiet i skolepolitikken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SØKER STØTTE: Venstre-leder Trine Skei Grande forsøker å søke støtte hos Senterpartiet i skolepolitikken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

TRINE SKEI GRANDE OG MARIT ARNSTAD

Venstre frir til Sp

- Rørende, sier Marit Arnstad om Trine Skei Grandes invitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trine Skei Grande frykter at skolepolitikken er i ferd med å bli dratt i populistisk retning. Nå satser Venstre-lederen på å samarbeide med Senterpartiet for å unngå at de store byene skal stikke av med ekstrabevilgningene.

Sp: - Litt pussig

Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Senterpartiet, er overrasket.

PUSSIG: Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Senterpartiet, mener Venstres invitasjon er litt pussig. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PUSSIG: Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Senterpartiet, mener Venstres invitasjon er litt pussig. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Etter å ha støttet alle endringer i inntektssystemet i favør av de store byene og til skade for distriktene, så kommer Venstre nå og har veldig omsorg for distriktene for nettopp å kunne fri til Senterpartiet.

- Jeg må si at det er litt pussig, sier Marit Arnstad.

I feil retning

Trine Skei Grande er bekymret over hva hun hørte fra Stortingets talerstol under dagens trontaledebatt.

- Mange av forslagene som er lansert i Stortinget i dag, er populistiske og enkle. KrF har lansert noe, Ap noe og Sp noe som kan få kryssende flertall i salen med ulike konstellasjoner.

- I sum drar det skolepolitikken i helt feil retning, sier Trine Skei Grande.

Lavere forventninger

Hun advarer mot å skru ned forventningene til læreryrket.

- Å lage lærernorm, fjerne karakterkrav til opptak, samt å fjerne kompetansekravene for lærere er sikkert populært hos noen.

- Men det er ekstremt populistisk og feilslått i forhold til alt vi vet om forskning og kunnskap. Det skrur ned forventningene til læreryrket.

Øke respekten

Venstre-lederen sier at hun gjerne kan se på opptakskrav til lærerutdanningen, om det skal være minimum 4, eller karaktersnitt eller karakter i de fagene man skal undervise i.

- Men karakterkrav er nødvendig, fordi det øker respekten for læreryrket, sier hun.

Trine Skei Grande er mest kritisk til forslag om lærernormen.

- Nå ligger det an til en massiv overføring av penger til byene. Fordi det er i byene man fyller opp klassene så mye at det blir høye delingstall.

- Hvis man bevilger noen hundre millioner kroner for å senke delingstallet, så er det en rein overføring til de store byene. Det blir helt galt, mener Skei Grande.

Og begrunner:

- Fordi det jo er i de store byene at skolene har best resultat. Hvis vi skal bruke penger der resultatene er dårligst, så er det ikke Oslo-skolen som trenger mange hundre millioner kroner ekstra fra staten.

- Det er faktisk veldig mange mindre kommuner som hadde trengt disse bevilgningene for å øke kvaliteten i skolen.

Bruke mye penger

Derfor frir Venstre nå til Senterpartiet:

- Jeg har tro på at vi kan få med oss Senterpartiet på å stemme mot overføringer til de store byene og heller satse på skolene i distriktene, der resultatene er dårligere. Venstre er villige til å bruke ganske mye penger på at elever over hele landet skal undervises av faglærte lærere.

- Skoleforskning har vist oss hva som fungerer. Vi vet at kloke, gode lærere fungerer. Vi vet at det blir en stor utfordring å rekruttere kloke, gode lærere. Det er mangel, og den mangelen kommer til å fortsette hvis vi ikke øker statusen til læreryrket, sier Trine Skei Grande.

Støttet Høyre og Frp

Marit Arnstad, utdanningspolitisk talsperson i Senterpartiet, ironiserer over tilnærmingen fra Venstre.

- Jeg synes det er rørende at Venstre-lederen plutselig er så bekymret for en masse overføring av penger til byene.

- Trine Skei Grande har jo sammen med Høyre og Frp støttet ethvert forslag om å overføre penger fra kommunene til byene i inntektssystemet for norske kommuner, sier Marit Arnstad.

Kompromiss-forslag

Både Skei Grande og Arnstad har fått plass i utdannings- og forskningskomiteen i den kommende stortingsperioden.

- Vi skal få god tid til å vurdere underveis i komiteens behandling. Da skal vi også få sett på hvilke konsekvenser det har.

- Det kan jo hende at kompromisset kan være et forslag som Senterpartiet har lansert tidligere; en utredning av hvordan en lærernorm vil å slå ut, både på skolenivå og kommunenivå. Dette kommer vi til å ta opp igjen i komiteen, sier Arnstad.

- Venstre bør lytte

Sp-nestoren har lite sans for Venstre-lederens karakteristikker.

- Jeg må si at jeg reagerer på at Skei Grande mener det er ekstremt populistisk å være opptatt av de 33.000 lærerne som nå føler seg avskiltet.

- Jeg tror også Venstre bør lytte litt til dem som jobber i skolen. De som jobber i skolen er veldig skuffet over den måten de føler at deres kunnskap og lærekrefter blir behandlet på gjennom forslaget om tilbakevirkende kraft for kompetansekrav, sier Marit Arnstad.