Venstre: Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv

Venstres nestleder Ola Elvestuen forklarer hvorfor partiet sier nei til bomskissen som Frps landsstyre har sagt ja til.

IKKE ENIGE: Klima- og miljøminister og Venstre-nestleder Ola Elvestuen er klar på at det ikke er noen enighet i regjering og at Frp dermed ikke kan si ja eller nei til en avtale - slik Frp's landsstyre gjøre i dag. Reporter: Mats Rønning. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

Elvestuen møter pressen i Vandrehallen på Stortinget i kveld etter at Frps landsstyre tidligere i dag ga sin tilslutning til skissen til bomløsning.

- Nå har Frp hatt et møte hvor de referer til en avtale. Men de kan ikke inngå en avtale med seg selv. Det krever at alle partiene er enige, og vi er ikke kommet til en enighet. Men vi er innstilt på å snakke videre om dette, sier Elvestuen.

På gjentatte spørsmål om bomkrisen kan føre til at Venstre går ut av regjering, viser nestlederen til regjeringsplattformen.

- Utgangspunktet er det vi har oppånådd på byvekstavtaler, kollektivtransport og satsinger for å få ned klimagassutslipp, sier han.

Avviser ultimatum

Etter at Frps landsstyre sluttet seg til skissen til en avtale, sa Frp-leder Siv Jensen følgende til at Venste ikke stiller seg bak skissen.

- Jeg er klar over at Venstre ikke synes å være enig i innholdet. Hvis det er sånn at ett eller flere partier ikke kan stille seg bak dette, er det i så fall noe statsministeren må ta stilling til, sa Jensen.

Statsminister Erna Solberg sier følgende til Dagbladet, via sin statssekretær Rune Alstadsæter:

- Skissen er nå til behandling i alle fire partiene. Vi har klarert at Høyre kan gå for en slik skisse hvis alle partiene er enige om det.

Hun avviser at ett parti kan stille noe ultimatum og presse de tre andre på plass:

- Vi er fire partier som skal finne gode løsninger sammen. Vi har et grunnlag for regjeringen som heter Granavolden. Der ligger det tydelige føringer for at bompengepresset skal reduseres. De skal vi sørge for å operasjonalisere på en måte som kan fungere – også for brukerne av bil. Men da kan ingen stille ultimatumer for saker, vi må rett og slett snakke sammen, sier Solberg til NRK.

Kan ikke øke trafikken

På spørsmål fra Dagbladet om hva i skissen som er problematsik for Venstre, sier Elvestuen:

- Det er alltid en helhet. Vi skal ha bedre kollektivtransport og bedre byluft. Men det kan ikke skje på en slik måte at du øker biltrafikken inn til de store byene.

- Men rent konkret, hva er problematisk?

- Innholdet i skissen skal jeg snakke med de andre partiene om.

På spørsmål om hva som er veien videre, sier Venstres nestleder:

- Vi har en statsminister som må passe på at vi er fire partier som blir enige. Vi gikk inn i regjeringen etter forhandlingene på Granavolden. Den plattformen er vi godt fornøyd med, sier Elvestuen.

- Der vi er nå, er ikke alle enige. Det som er viktig for Venstre, er at vi fortsetter med på jobbe for bedre byluft og bedre kolektivtrafikk, understreker han.