Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venstre-fylkesleder: - Listhaug bør gå

- Nå har vi hatt to måneder der vi ikke har fått ro på grunn av støy fra Sylvi Listhaug

BER LISTHAUG GÅ: Leif Gøran Wasskog, leder i Finnmark Venstre, mener Sylvi Listhaug bør gå, av hensyn til regjeringssamarbeidet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BER LISTHAUG GÅ: Leif Gøran Wasskog, leder i Finnmark Venstre, mener Sylvi Listhaug bør gå, av hensyn til regjeringssamarbeidet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi ønsker at den borgerlige samarbeidsregjeringen skal fortsette. Det å stille kabinettsspørsmål er ikke en god løsning. Det samme er å tvinge igjennom en løsning der Listhaug blir sittende. Man har dermed to dårlige alternativ, sier leder for Finnmark Venstre, Leif Gøran Wasskog, til Dagbladet.

Han mener derfor at den beste løsningen er at Sylvi Listhaug går av som justisminister.

- Den beste løsningen er at man «lar» Listhaug gå. Da får vi også ro rundt det borgerlige samarbeidsprosjektet. Nå har vi hatt to måneder der vi ikke har fått ro på grunn av støy fra Sylvi Listhaug, sier han.

Det var VG som først omtalte saken.

- BØR GÅ: Venstres fylkesleder Leif Gøran Wasskog i Finnmark mener Sylvi Listhaug bør gå. Foto: Venstre
- BØR GÅ: Venstres fylkesleder Leif Gøran Wasskog i Finnmark mener Sylvi Listhaug bør gå. Foto: Venstre Vis mer

Wasskog mener det er urovekkende at Sylvi Listhaug tilsynelatende «tvinger seg gjennom, og er med på å true fellesskapet».

- Jeg føler derfor det er riktig at Listhaug går. En person bør ikke kunne sette det totale politiske prosjektet i fare, sier han til Dagbladet.

Wasskog var i utgangspunktet motstander av at Venstre skulle gå inn i regjering med Fremskrittspartiet og Høyre.

- Hva vil du si om beslutningen om å gå inn i regjering, dersom det ender med at regjeringen går av i morgen?

- Det var vel en kalkulert risiko i utgangspunktet, for å si det sånn, sier han og forklarer:

- Venstre hadde nok stålsatt seg for mye støy fra Listhaug og Frp. Men det var nok et håp om at Listhaug skulle vokse med rollen og slå seg litt til ro.

- Har ikke tillit

Tidligere i dag kom den klare beskjeden fra Knut Arild Hareide: KrFs landsstyre har ikke tillit til Sylvi Listhaug.

Det ble klart etter partiet i dag avholdt et ekstraordinært landsstyremøte. Det betyr at et flertall på Stortinget ikke har tillit til justisministeren.

Hareide var tydelig da han møtte pressen etter det nesten fem timer lange møtet: Det er nå opp til Erna Solberg om hun vil kvitte seg med Listhaug eller stille kabinettsspørsmål i morgen og dermed risikere å miste regjeringsmakten.

- KrFs landsstyre har gitt tydelige råd til partiets stortingsgruppe i denne krevende saken. Og KrFs landsstyre har uttrykket at de ikke har tillit til den sittende justisministeren. Og de ber Erna Solberg om å ta grep, så vi unngår å få en mistillitssituasjon i Stortinget i morgen, sier Hareide i en kort uttalelse.

- Handler om ansvarlighet

Wasskog tør ikke å gjette hva utfallet av morgendagens mistillitsvotum i Stortinget vil kunne bli.

- Det er stor spenning knyttet til morgendagen. Jeg vet sannelig ikke hva som kommer til å skje, men jeg har et objektivt ønske om at Listhaug går, sier han til Dagbladet.

Han er imidlertid usikker på om det er realistisk at regjeringen blir sittende - uten Sylvi Listhaug.

- Dette handler om ansvarlighet, og jeg håper Frp er seg sitt ansvar bevisst, sier han.

Han tror dessuten at en regjering uten Sylvi Listhaug som statsråd, vil framstå som langt mer attraktiv for KrF.

- Dersom Listhaug går, så har vi kanskje også en mulighet til å få med KrF i regjering. Jeg tror i alle fall at det arbeidet vil kunne bli enklere.

IKKE TILLIT: Ap-leder Jonas Gahr Støre uttalte til pressen at de har kommet til samme konklusjon som KrFs landsstyre. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Klar for å kaste regjeringen

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre står klar til å ta over dersom Erna Solberg og regjeringen går av.

- Et flertall har ikke tillit til justisministeren. Det kan justisminister og statsministeren gjøre noe med. Vi vil stemme for mistillitsforslaget som kommer til votering i morgen, sier Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre etter at KrFs landsstyremøte var over.

Dermed er Ap-lederen klar på at han er klar til å kaste statsminister Erna Solberg. Hun har indikert at regjeringen vil stille kabinettsspørsmål om Stortinget fremmer mistillit mot Listhaug.

- Samtlige opposisjonspartier har ikke tillit, det bør statsministeren og justisministeren merke seg. Vi stemmer for mistillit og vil som ansvarlig parti ta ansvar for situasjonen som oppstår etter det, sier Ap-lederen.​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!