Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venstre-brudd i budsjettforhandlingene får ros

Venstre-fylkesleder mener partiet bør droppe samarbeid med regjeringen helt: - Nå er nok nok

Mener Venstre ikke bør sette seg ved forhandlingsbordet en gang til. 

VENSTRE BRYTER: - Nå har vi prøvd alle mulige forslag. Både å gå rundt bilpakka, rokkere innad i bilpakka. Men vi tror ikke vi kommer i mål med det, sier Venstre-leder Trine Skei Grande. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringens forhandlinger med Venstre om et budsjett for neste år brøt sammen tirsdag ettermiddag - og det er uklart hva som skjer videre.

Venstres fylkesleder Leif Gøran Wasskog i Finnmark synes ikke partiet skal sette seg til ved forhandlingsbordet en gang til.

- NOK ER NOK: Venstres fylkesleder Leif Gøran Wasskog i Finnmark synes Venstre bør bryte regjeringssamarbeidet helt. 
- NOK ER NOK: Venstres fylkesleder Leif Gøran Wasskog i Finnmark synes Venstre bør bryte regjeringssamarbeidet helt.  Vis mer

- Fra vårt ståsted er ikke det riktig, for vi synes nok er nok nå. Hvis man skal være i et samarbeid, må alle parter bidra, sier han.

Listhaug-provokasjon

Han sier det må være uaktuelt for Venstre å gå med på noe som kan svekke partiets troverdighet som klimaparti, men understreker at det ikke er den eneste saken som skaper splid mellom Venstre-fylkeslederne og regjeringen.

- Samarbeidet har den siste tiden fått en viss slitasje på grunn av alle utspillene Sylvi Listhaug har kommet med den siste måneden. De utgjør en ekstrabelastning for våre medlemmer som gjør at vi føler at vi ikke kan være med på lenger, fordi hun legitimerer hat og fordommer vi ikke kan stille oss bak. Det er en vanskelig situasjon for oss, og vi ser også at vi mister medlemmer på grunn av Listhaug, sier han.

Han mener med andre ord at Venstre bør vurdere å bryte samarbeidet med regjeringen selv om de skulle få gjennomslag på klimafronten i budsjettforhandlingene.

- Historisk budsjettkaos


Før bruddet ble kjent, snakket Dagbladet med flere andre Venstre-fylkesledere som også var provosert over manglende samarbeidsvilje fra regjeringspartiene.

- Jeg er mer oppgitt enn jeg er positiv eller negativ til hvordan det kan gå. Nå får det bli som det blir, og blir det brudd er det fordi Høyre og Frp ikke har skjønt sine forpliktelser og hva slags forventninger vi har til dem, sier fylkesleder Idun K. Bortne i Hordaland Venstre.

Ap's finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen er kritisk til det hun omtaler som historisk budsjettkaos.

- Nå er finansdebatten en uke unna, og ingen vet hva som kommer til å skje. Det borgerlige samarbeidet er i full oppløsning, sier hun til Dagbladet.

Nyheten om at Venstre går for brudd i forhandlingene, ble kjent tirsdag ettermiddag.

Årsaken var ifølge Venstre at «regjeringspartiene ikke har vært villige til å forhandle om viktige deler av statsbudsjettet, spesielt om tiltak for å redusere Norges klimagassutslipp».

Får honnør

Venstres brudd i forhandlingene med regjeringen om statsbudsjettet vekker sterke karakteristikker fra andre partier og fra miljøorganisasjoner.

Miljøorganisasjonen Bellona gir partiet honnør for beslutningen - og legger skylda på statsminister Erna Solberg.

- Regjeringen har vist at de ikke har noen plan for hvordan de skal kutte utslipp i Norge. Da er det viktig å ha politikere som setter en grense. Det trenger klimakampen, sier Bellona-leder Frederic Hauge i en pressemelding.

Det store spørsmålet framover nå, blir hvorvidt regjeringen kan få støtte til budsjettet ved hjelp av bare KrF. Det avklares på et ekstraordinært møte i morgen.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier til NTB at hun håper KrF holder seg til sentrum.

Det har også vært KrFs tydelige førsteønske, men det er uklart hvorvidt partiet har fått så mange fristende gaver i forhandlingene at de likevel kan redde regjeringen.

Bruddet kom etter at verken Høyre eller Frp ville røre den såkalte bilpakken.

- Nå hviler det et blytungt ansvar på Kristelig folkeparti, sier Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne., som mener at det etter Venstres brudd blir KrFs ansvar å få til et statsbudsjett som ivaretar Norges miljøforpliktelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!