LANDSMØTE: Venstre-leder Trine Skei Grande talte på Venstres landsmøte i Tromsø i dag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
LANDSMØTE: Venstre-leder Trine Skei Grande talte på Venstres landsmøte i Tromsø i dag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Venstre-Grande: 150 familier er reddet

Partilederen om det nye regelverket Venstre og Krf har kjempet gjennom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Siden asylavtalen ble signert onsdag kveld har Frp argumentert høylytt for sine gjennomslag for en strengere innvandrings- og asyl-politikk. Men da Venstreleder Trine Skei Grande åpnet Venstres landsmøte i Tromsø i dag, hadde hun med seg helt nye beregninger fra justisdepartementet på hvor mange asylsøkerfamilier som nå får bli i Norge

Hun viser til den nye asylforskriften som trådte i kraft  i desember. Stolt fortalte hun Venstre-delegatene at endringene Venstre og Krf har fått gjennomslag for har hjulpet langt flere asylsøkerfamilier enn det som tidligere har vært kjent.

- Bare siden denne løsningen kom på plass i desember i fjor har 80 barn som tidligere har fått avslag på oppholdstillatelse fått omgjort sitt vedtak. De er sikret en framtid her. Bare i løpet av mars fikk 25 barn og deres familier omgjort sine tidligere utvisningsvedtak. 150 barn og deres familier. Familier som Arbeiderpartiet vil sende ut, får bli. Takket være dere, sier hun i landsmøtetalen.

I februar ble det lagt fram tall for hvor mange familier de nye reglene hadde hjulpet. Da sa justisdepartementet at 15 av 17 familier hadde fått bli etter at de hadde fått sakene sine behandlet med de nye reglene.

- Mer å gi Det nye tallet Grande kommer med i talen er egnet til å kontre samarbeidspartner Frp´s framstilling av at regjeringen nå fører en strengere innvandringspolitikk. Siden onsdag har de argumentert ivrig for hvilken seier avtalen er for Frp, og for deres ønsker om en strammere innvandringspolitikk.

I talen var Grande også inne på at hun måtte ofre i forhandlingene.

- Det var enkelte av de innstrammingene Frp fikk gjennomslag for, som vi helst skulle vært foruten, sa hun.

Og i følge Sandberg kunne hun sluppet noen av innstramningene

Venstredelegatene våknet i morges til at Per Sandberg i Dagbladet sier at FrP hadde mer å gi i tautrekkingen med sentrumspartiene.

- Jeg må si at jeg ble litt overrasket sjøl over at Krf og Venstre gikk med på alt. Vi hadde mer å gå på, sier han.

Tidligere har FrPs innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari også skrytt av FrPs gjennomslag i forhandlingene.

- En veldig god deal, sa han.

Han var klar på at barnefamilier også framover vil bli returnert etter mange år i Norge.

- Mot å vurdere sakene til et ubetydelig antall asylsøkere på nytt, har vi fått gjennomslag for betydelige innstramminger, sier han.

Han har ikke tenkt å beklage overfor familier som eventuelt får sine saker omgjort og vender tilbake til Norge.

- Overhodet ikke. De ble sendt ut etter alle lover og regler. Det er jo ikke sikkert vi finner igjen alle en gang. De er jo spredt for alle vinder, sier Keshvari.

Men selv om Frp har feiret avtalen som en seier, er det ikke sikkert at alle innstrammingene blir noe av. Jusprofessor Mads Andenæs sier at det ikke er sikkert at endringene står seg mot Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) som har gyldighet som norsk lov.
 
Ap-kjeft Hun langet også ut mot Arbeiderpartiet som hun i talen beskrev som partiet med landets strengeste asylbarnpolitikk.

- Helt uforståelig, sier hun.

Og fortsetter:

- En ny regjering skal gi en rausere og mer human politikk overfor de barn som har vært her lenge og som nesten ikke kjenner noe annet hjemland enn Norge.

Enige: Partileder i KrF Knut Arild Hareide (t.v.), partileder i Venstre Trine Skei Grande, statsminister og partileder i Høyre Erna Solberg, justisminister Anders Anundsen (Frp) og partileder i Frp Siv Jensen la onsdag fram asylbarn-avtalen de ble enige om. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Enige: Partileder i KrF Knut Arild Hareide (t.v.), partileder i Venstre Trine Skei Grande, statsminister og partileder i Høyre Erna Solberg, justisminister Anders Anundsen (Frp) og partileder i Frp Siv Jensen la onsdag fram asylbarn-avtalen de ble enige om. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer