OG SÅ VAR DE TRE? Av de spurte i Venstres landsstyre, mener ingen at partiet bør vurdere å følge etter Knut Arild Hareide og KrF mot sentrum og venstresida..
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
OG SÅ VAR DE TRE? Av de spurte i Venstres landsstyre, mener ingen at partiet bør vurdere å følge etter Knut Arild Hareide og KrF mot sentrum og venstresida.. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Venstre-grasrota vender Støre ryggen og roser samarbeidet med Frp

Blant Venstres grasrot er troa på regjeringsprosjektet fortsatt høy. Ingen Dagbladet har snakket med i partiets landsstyre mener KrFs veivalg bør påvirke Venstre.

- Vi ønsker primært KrF inn i det samarbeidet, men de får selv avgjøre sitt veivalg - vi har tatt vårt, sier Venstre-topp Guri Melby til Dagbladet. I dag møtes Venstre til landskonferanse i Oslo.

Dagbladet har snakket med 21 medlemmer av Venstres landsstyre, og ingen av dem mener partiet gjorde feil ved å gå i regjering med Frp. De synes heller ikke at Venstre skal la sin kurs blir påvirket av KrFs veivalg.

Fortsette uten KrF

Ni måneder etter partiet fattet det kontroversielle vedtaket om å gå inn i regjering, kan KrFs mye omtalte veivalg kaste partiet på hodet ut igjen.

I Venstre håper man fortsatt at KrF skal ende med å bli en del av Solberg-regjeringen.

-Vi ønsker KrF hjertelig velkommen til å bli med i regjeringen, for å dra politikken enda mer mot sentrum. All erfaring tilsier at vi får til enda mer sammen, sier Solveig Schytz, leder i Akershus Venstre.

De 21 medlemmene av partiets landsstyre som Dagbladet har snakket med er kategorisk i sin sak: Venstre bør fortsette i regjering selv om KrF vender snuten mot Ap og Sp.

Mange uttrykker samtidig glede over resultatene ved å sitte i regjering, selv om partiet har stupt på meningsmålingene. Snittmålinger viser at partiet har en oppslutning på 3,3 prosent i oktober.

- Jeg var uenig i å gå inn i regjering, men syntes regjeringsplattformen ble god. Mye er oppnådd for kollektivsatsing, elbil, næring, utdanning, kvoteflyktninger. Og mer må gjøres, sier Venstre-veteran Odd Einar Dørum.

- Oppnådd mye med Frp

Sjur Skjævesland, fylkesleder i Hedmark Venstre, var også blant dem som var mot å gå inn i regjering, i likhet med en tredjedel av partiets landsstyre.

- Venstre har oppnådd mye. Hvem hadde trodd at Siv Jensen høsten 2018 skulle presentere tidenes beste klimabudsjett og en kraftig økning i tallet på kvoteflyktninger, sier Skjævesland.

Det er ingen i Venstres landsstyre som forteller Dagbladet at partiet bør vurdere å følge med KrF mot venstresida, selv om det kunne medført et samlet sentrum i regjering.

Tilsynelatende er det få i Venstres landsstyre som gråter over at sentrumsalternativet nå virker dødt.

- For meg er regjeringens politikk viktigere enn retorikken. Venstre har fått gjennomslag i regjeringen på viktige saker som klima og miljø, skole, landbruksoppgjøret, regionreformen, flyktningepolitikk og integrering. Det er en rausere politikk med klarere sentrumsprofil, hevder Torgeir Anda fra Trøndelag Venstre.

- Til sjuende og sist er det gjennomslag for vår politikk som avgjør hvor lenge vi sitter i regjering, ikke hva KrF lander på, sier Åsta Årøen, leder i Hordaland Venstre.

Skeptisk til veivalget

Hun medgir at fylkeslaget hennes var splittet om regjeringsspørsmålet, men legger til at partiet har fått «en god del gjennomslag for vår politikk».

- Det har også KrF fått, gjennom samarbeid. Jeg håper på at KrF går inn i dagens regjering, men har stor respekt for at KrF nå har sin prosess, legger Årøen til.

Ingen av de spurte fylkeslederne mener KrFs veivalg bør påvirke Venstre i noen som helst grad.

- Venstre skal fortsette i regjering sammen med Høyre og Frp. KrF sier de ikke vil samarbeide med Frp og ikke med SV. Da blir det ikke noe styringsdyktig flertallsregjering med KrF verken til høyre eller venstre, sier Roger Granum, leder i Oppland Venstre.

- Venstres gjennomslag er tydelig i Jeløya-plattformen. KrF er fortsatt velkommen til å gjøre regjeringen mer handlekraftig. Selv om mye stadig er ugjort, viser våre prioriteringer i statsbudsjettet at regjeringas politikk også er god KrF-politikk. Bistandsbudsjettet, gratisplasser i barnehage og skole, psykisk helse, rusomsorg - for å nevne noe, sier leder i Nordland Venstre, Anja Johansen.