Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venstre-Guri hardt ut mot partikollega: - En sterk fornærmelse mot foreldre som velger delt bosted

Venstre splittes om familiepolitikken en knapp uke før landsmøtet.

VENSTREKRASJ: Venstre-politiker Guri Melby (t.v) mener uttalelsene til Abid Raja er en fornærmelse mot foreldre som har valgt delt bosted. Foto: NTB Scanpix / Jaques Hvidstendahl, Dagbladet.
VENSTREKRASJ: Venstre-politiker Guri Melby (t.v) mener uttalelsene til Abid Raja er en fornærmelse mot foreldre som har valgt delt bosted. Foto: NTB Scanpix / Jaques Hvidstendahl, Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det vakte oppsikt da Venstre-politiker Abid Raja ba Venstre vrake regjeringens forslag om likestilt foreldreskap.

Han frykter nemlig at «barnas beste ofres på likestillingens alter» i barnefordelingssaker - og vil på Venstre-landsmøtet om en uke prøve å få med seg partiet på det motsatte av det regjeringen foreslår.

Venstre-leder Trine Skei Grande vil ikke si hva hun mener saken - men har tidligere sagt at hun støtter regjeringen. Nå får hun støtte fra Guri Melby (V), gruppeleder for Venstre i Oslo.

- Jeg synes det Solveig Horne sitt initiativ er veldig positivt. Det er kanskje det mest konkrete positive regjeringen har gjort på likestillingsområdet, og siden vi i Venstre ofte kritiserer dem for å gjøre for lite, er dette et av forslagene vi burde hylle, sier Melby til Dagbladet.

Dette foreslår hun Det Horne konkret foreslår er endringer i barneloven som vil bety økt likestilling mellom mor og far i barnefordelingssaker.

Hun skisserer to alternativer om reglene for delt bosted. Det ene forslaget går ut på at delt bosted skal være utgangspunktet i loven - slik at barn automatisk blir fordelt mellom foreldrene hvis de ikke klarer å bli enige. Da må den ene av foreldrene gå til sak mot den andre hvis de er misfornøyd med løsningen.

Den andre løsningen - som likestillingsminister Solveig Horne (Frp) sier er førstevalget - vil ganske enkelt stimulere til mer delt omsorg mellom foreldre ved at ordet «delt omsorg» flyttes fremst i lovteksten.

Raja vil at partiet skal vrake begge regjeringens forslag og istedet gå inn for at barn under tre år skal bo hos den personen de har sterkest tilknytning. I mange tilfeller vil det bety at mor får en slags førsterett, mener Melby, som er grovt uenig i prioriteringen.

Sår tvil om forskningen - Jeg vil slå et slag for «hverdagspappaen». Hvis du da går så langt som det Abid sier og nærmest vil gjøre det vanskeligere å få delt omsorg, er det et tilbakesteg for likestillingen, sier hun.  

Bakgrunnen for Rajas utstpill er at sakkyndige psykologer mener barn som er yngre enn tre år ikke har godt av å pendle mellom to forskjellige hjem.

Det har ikke Melby noen tro på.

- Forskning kan brukes i begge retninger og det er såklart forskning som viser det motsatte også. En ting er å se hva som er bra for ungen når den er to og tre år, men det beste er hva som bygger relasjoner til begge foreldre gjennom et helt liv. Hvis man har en helgepappa i oppveksten, hvilket forhold har du da til faren når du er tjue år?, spør Melby.

- En fornærmelse Politikeren ble selv mor for to måneder siden, og har personlig erfaring fra saksområdet. Samboeren hennes har nemlig delt omsorg for sin datter fra et tidligere forhold, som bor hjemme hos Melby halvparten av tiden.

Hun mener Raja tråkker mange foreldre på tærnet med utspillet sitt.  

- Raja diskrediterer og kritiserer valg som veldig mange har gjort, og det er en ganske sterk fornærmelse mot alle som har gjort det valget, tordner hun.

50/50-fordeling av omsorgen er blitt den nye «normalen» og stadig flere foreldre velger å fordele barn mellom seg på den måten.

I dag er det nemlig full avtalefrihet mellom foreldre om hvor barn skal bo etter et samlivsbrudd. Verken regjeringens forslag eller Rajas forslag går utover denne avtalefriheten - og har dermed ikke noe å si med mindre saken må opp i rettsystemet.

Melby håper partiet går inn for å støtte regjeringens forslag på grunn av signaleffekten det vil gi - og mener det mest radikale forslaget fra regjeringen er den beste løsningen.

Hun skjønner ikke hvordan en slik lovendring vil være i mot barnas beste, når det uansett er full avtalefrihet mellom foreldre.

- Det påpekes at det er viktig at det må gjøres individuelle vurderinger om hva som er til barnets beste, men når saken går til rettsystemet blir jo en sånn vurdering tatt uansett, sier hun.

Mye spenning Venstre-utvalget som har jobbet med spørsmålet i forkant av Venstre-landsmøtet, har snudd tommelen ned til Rajas forslag, men det er likevel stor spenning rundt landsmøtets avgjørelse i saken.

Ifølge Melby er det mye diskusjon om spørsmålet innad i partiet.

- Jeg synes det fint at Abid viser fram at man ikke bare skal ta Venstres standpunkt for gitt i saken, og at det er spenninger om dette i partiet, og er veldig spent på landsmøtet. Jeg håper resultatet blir at vi støtter regjeringen i en modernisering av familiepolitikken istedet for den konservative linjen jeg oppfatter at Abid legger seg på, sier Melby.

Hele Norges coronakart