Venstre går inn i regjeringsforhandlinger

- Venstre har mye å tape

Forsker tror at en blågrønn regjering vil bli preget av hestehandel og at man fort kommer til å se hvem som vinner de politiske kampene.

GÅR INN I FORHANDLINGER: Venstres partileder, Trine Skei Grande, informerte lørdag pressen om at partiet vil innlede formelle regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
GÅR INN I FORHANDLINGER: Venstres partileder, Trine Skei Grande, informerte lørdag pressen om at partiet vil innlede formelle regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Så seint som i august, kalte Venstre-representant Abid Raja Fremskrittspartiet «uspiselige». 8. september, tre dager før valget, sa Trine Skei Grande at det var feil at partiet vil gå i regjering med partiet.

Nå er tonen en helt annen.

Lørdag kveld ble det klart at partiet går inn i regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp over nyttår.

- Lite sannsynlig

I september sa Venstre-leder Trine Skei Grande til studentavisa Smis at «det er ekstremt lite sannsynlig» at Venstre går inn i regjering med Frp.

- I fire år har jeg sittet med et brev signert statsministeren der det står: Vil du bli medlem av regjeringen, er det bare å ringe. Til tross for dette har vi valgt å ikke gå inn i regjeringen nettopp fordi Frp sitter der. Bedre bevis finnes ikke når det gjelder hva vi mener om Frp og politikken deres, sa Trine Skei Grande.

Venstre-lederen sa også følgende til avisa:

- Det er lite sannsynlig at vi noen gang kan sitte i en regjering med Frp, og jeg er den eneste som har villet ta debatter med Sylvi Listhaug hele valgkampen. Vi er veldig klare på at vi virkelig ikke ønsker en regjering med Frp, men vi ønsker heller ikke å gå inn i valget med et ultimatum.

Venstre-lederen sa også i mars at det er aktuelt å skvise ut Frp og overta styringen selv. Disse uttalelse trakk hun dagen etterpå.

- Uspiselige

I august raste stortingsrepresentant Abid Raja på Twitter. Da skrev han følgende:

- Uverdig av Listhaug (Sylvi Listhaug, innvandrings- og integreringsminister journ.anm.) å si [at] Knut Arild Hareide sleiker imamer oppover. Ekke rart Frp er uspiselige for Venstre [og] KrF.

Saken handlet om at Sylvi Listhaug mente at «Hareide og andre politikere sleiker imamer oppetter ryggen, i stedet for å konfrontere folk med ekstreme holdninger».

Venstre opplyser overfor Dagbladet at Trine Skei Grande ikke har anledning til å kommentere saken. Abid Raja skriver i en SMS til Dagbladet at de krever en mykere retorikk fra Frps side.

- Vet hvor vi står

- Det er ingen hemmelighet at Frp har kommet med uttalelser som har framstått som uspiselige for Venstre-folk. Når vi nå har bestemt oss for å gå i regjeringsforhandlinger, er det med klar forutsetning om at vi vil ha en ny regjering som ikke bare fører en rausere politikk, men også har en rausere og inkluderende retorikk, skriver Raja.

- Tror du enkelte Venstre-velgere føler seg lurt, siden dere har kommet med forskjellige uttalelser?

- Jeg tror de aller fleste Venstre-folk og Venstre-velgere vet hvor både Trine og jeg står verdimessig. Vi forhandler med våre verdier, både med varme i hjertet og fremst i pannebrasken, skriver han.

Taler med to tunger

At Venstre sier det ene, men kan si det andre dagen etter, tror forsker Tord Willumsen handler om partiets styring.

- Det er et gammelt politisk ordtak som sier at dersom man har to Venstre-representanter i et rom, har du alltid tre meninger om en sak. Venstre har veldig mange ulike meninger, sier Willumsen, som er statsviter og forsker ved Østlandsforskning.

- Det henger sammen med styrtingstradisjonen til partiet. De har veldig stor takhøyde. Når et vedtak blir fattet i Venstre fortsetter diskusjonen, der man i andre partier gjerne setter en strek, sier forskeren.

- Har partiet lurt velgerne?

- Nei, for lenge før valget skiftet de linje og sa at de ikke kunne utelukke å bli med i regjering med Frp, sier han og forteller at de interne diskusjonene i Venstre har vært offentlige - som har gjort at velgerne har vært klar over at en blågrønn regjering kan være aktuelt.

Splittet parti

At Venstre nå går inn i regjeringsforhandlinger med Frp og Høyre, har ført til et splittet parti.

Dagbladet erfarer at det ble holdt en avstemning under møtet i går, der om lag en tredjedel stemte imot forhandlinger.

Én av dem som stemte imot er Leif Gøran Wasskog, fylkesleder i Finnmark Venstre. Han skriver i en SMS til Dagbladet at resultatet av konklusjonen ikke er overraskende, men hadde det vært opp til han, hadde ikke Venstre gått videre med forhandlinger.

- Synspunktet til Finnmark Venstre er uendret. Vi er fortsatt sterkt imot, og én lokal sak, som har vært med i sonderingene, utredning av sykehusstruktur i Vest-Finnmark, må gjennomføres før vi i det hele tatt vurderer om vi skal inn i regjering eller ikke, skriver Wasskog.

EKSTREMISTER: Tidligere SV-leder Theo Koritzinsky kalte sentrumspartiene for ekstremister, og mente at det derfor var «umulig» å danne en sentrumsregjering. Det likte ikke den tidligere Venstre-lederen Odd Einar Dørum. Video: Marie Røssland / Dagbladet Klippet er fra arrangementet «Partilederdebatten før Partilederdebatten» under Arendalsuka 2017, i regi av Footprint og Klima2020. Vis mer

Flere sentrale Venstre-medlemmer sier de er skuffet over landsstyrets beslutning om å gå inn i regjeringsforhandlinger med Høyre og Fremskrittspartiet.

- Jeg vil også jobbe for at regjeringen blir grønnere og rausere. Men hva mer er det vi vil få på kjøpet? Og hvor mye grønnere og rausere er det å gjøre Amundsen, Listhaug og Sandberg, sier Ivar Bergundhaugen, Venstres gruppeleder i Kristiansand, til Fædrelandsvennen.

Hestehandel

Tord Willumsen sier at Venstre har mye å tape i de politiske kampene.

- Det minste partiet i en koalisjonsregjering har mye å tape. Her må de selge og tape mange av sakene sine. Da må de overbevise velgerne at de har fått mer gjennomslag for sakene sine som regjeringsparti enn om de ikke hadde vært det. Venstre må stå for regjeringens politikk og da er det vanskelig å distansere seg fra en Frp-statsråd, sier han.

Forskeren og statsviteren sier at dersom det blir en blågrønn regjering, vil konklusjonen i saker bli preget av politisk hestehandel. Han tror at man tydelig vil se hvem som vinner tautrekkingen.

- I veldig stor grad er det enten eller i de forskjellige sakene. Enten blir det oljeboring eller så blir det ikke det, enten blir det streng asylpolitikk, eller så blir det ikke det. Kjøttvekta kommer til bety mye for Frp i fordelingen av statsråder. Om Sylvi Listhaug får fortsette som innvandringsminister, er et typisk eksempel på hvem som vinner kampen, sier Willumsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer