Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venstre-hjelp til «oktoberbarna»

NOAS gir Venstre honnør for formulering i ny regjeringsplattform.

PÅ FLUKT: Dagbladet fulgte i fjor høst en 18 år gammel afghansk ungdom som flyktet fra Norge etter å ha levd med midlertidig oppholdstillatelse fram til bursdagen sin. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
PÅ FLUKT: Dagbladet fulgte i fjor høst en 18 år gammel afghansk ungdom som flyktet fra Norge etter å ha levd med midlertidig oppholdstillatelse fram til bursdagen sin. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortinget har i utgangspunktet latt det være opp til Frp-statsråd Sylvi Listhaug å tolke hvordan stortingsvedtaket om oktoberbarna skal følges opp.

Det har skapt protester - særlig fordi Listhaug går inn for at oktoberbarna over 18 år skal få sakene sine revurdert etter den voksne alderen de har i dag, og ikke som barn.

Det har Venstre sørget for å stoppe i regjeringsplattformen som ble lagt fram i går.

Der står det nemlig at man skal «legge til grunn alder ved opprinnelig vedtakstidspunkt i den nye søknadsprosessen» i forbindelse med oktoberbarna-vedtaket i Stortinget.

Vil ha stor betydning

Det betyr at personer som fikk asylavslag eller midlertidig opphold som barn, skal få sakene sine vurdert som om de fortsatt var det.

- Det vil utgjøre en betydelig forskjell, selv om det fortsatt er usikkerhet knyttet til hvor mange som kommer til å få opphold. Hvis det var dagens alder som ville bli lagt til grunn, ville det blitt tettere null, sier innvandringspolitisk talsperson Ketil Kjenseth i Venstre.

Det gjenstår å se om Venstre klarer å påvirke også andre deler av Frp-Sylvis tolkning av vedtaket, nå som de to partiene sitter i samme regjering.

Forventer videre handling

Generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) sier tolkningen Venstre nå har fått gjennomslag for, er det «eneste som gir mening», men forventer at partiet bruker påvirkningskrafta si videre også.

- Dette er bra, men det er fortsatt ingenting om hvordan de nye sårbarhetskriteriene skal vektes, og at den nye instruksen skal oppheves, sier Austenå til Dagbladet.

TV2 skriver at det ventes at en instruks fra Justisdepartementet til Utlendingsdirektoratet kommer om kort tid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!