Roser Frp for snuoperasjon

Venstre-jubel over Frps «ulv-ulv»

Frp får skryt fra Venstre etter at de i går varslet at de likevel ikke vil støtte Senterpartiets forslag om ulvejakt i Rømskog og Mangen-revirene.

STEMMER NEI: Frp vil stemme nei til Sps forslag om å skyte ulvene i Rømskog og Mangen-revirene. Bildet viser ulver skutt i Rendalen i 2019. Foto: Statens Naturoppsyn / NTB scanpix
STEMMER NEI: Frp vil stemme nei til Sps forslag om å skyte ulvene i Rømskog og Mangen-revirene. Bildet viser ulver skutt i Rendalen i 2019. Foto: Statens Naturoppsyn / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Så fort de var ute av regjering, gjorde sentrale Frp-ere alvorlige trusler om å presse regjeringen til å skyte ulvene i Rømskog og Mangen-revirene denne uka.

Nå er det klart at Frp ikke vil støtte et forslag fra Senterpartiet om å gjøre nettopp det - til tross for at partiet har åpnet for å støtte forslaget tidligere.

Det sa Frps stortingsrepresentant Jon Georg Dale i et intervju med Dagbladet i går - to dager før fristen for å avgi innstilling.

Venstre trekker et lettelsens sukk.

- Jeg har stor respekt for at Frp har tatt saken på alvor, og forstår alvoret i den. Jeg har virkelig vært reelt bekymret for rovdyrpolitikken etter at Frp gikk ut, for det er klart at dette har vært en av de hardeste frontene internt i regjeringen, sier leder Ketil Kjenseth (V) i energi- og miljøkomiteen på Stortinget til Dagbladet.

FORNØYD  Ketil Kjenseth (V) er glad. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
FORNØYD Ketil Kjenseth (V) er glad. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Avgjørelsen fra Frp kommer etter en dom som ble kjent sist uke, etter at organisasjonen WWF gikk til søksmål mot staten.

Da ble det klart at Borgarting lagmannsrett mener staten gjennomførte ulovlig ulvefelling i 2017 og 2018 i de såkalte Osdalen og Julussa-revirene.

WWF vant delvis fram

Kjenseth mener debatten i 2017 og 2018, som ledet fram til vedtaket, har store likhetstrekk med diskusjonene som har preget norsk politikk de siste ukene.

Bakteppet for den siste diskusjonen, er at klima- og miljøminister Ola Elvestuen stoppet jakt i revirene Mangen og Rømskog før nyttår fordi han mente det var i strid med naturmangfoldloven.

Så - etter sin exit fra regjeringen - varslet Frp at de kan finne sammen med Ap og Sp, og støtte et forslag fra Sp som vil tvinge regjeringen til å godta felling av de to ulveflokkene likevel.

Energi- og miljøkomiteen på Stortinget skal avgi sin innstilling torsdag, men med Frps nei går det altså mot at Senterpartiets forslag ikke får flertall.

Roser Frp

Kjenseth er glad for at saken nå ser ut til å være lagt død - og roser Frp for avgjørelsen.

- Det framstår som en snuoperasjon fra Frp?

- Ja, men Frp framstår med respekt for lov og orden og anstendighet. Det er Sandra Borch (Sp), som er jurist, som framstår i en skvis her og som burde vært den som forsvarer lov og orden. Det viser hvilken spagat Sp er ute på her, sier Kjenseth.

Han mener det er lite å gå på i ulveforvaltningen, både hva gjelder Stortingets egne bestandsmål og internasjonale konvensjoner - og at Stortinget sto i fare for å presse fram nye, potensielt ulovlige vedtak ved å gi Sps forslag flertall.

- Man kan ikke skyte i hytt og vær når vi er så tett på både forvaltningsmålet og på å gjøre ulovlig fattede vedtak. Det blir litt sheriff-aktig av Senterpartiet, sier han.

Vant fram

Det var i et intervju med Dagbladet i går, at Frp gjorde det klart at de hadde skiftet syn etter dommen.

- Vår holdning i ulvepolitikken er kjent. Vi har sagt hele tida at vi vil skyte ulvene i Rømskog og Mangen. Det betyr at om ikke dommen hadde kommet fra lagmannsretten ville vi stemt for forslaget, sa Jon Georg Dale (Frp) til Dagbladet.

Han beskylder Sps forslag for å være virkelighetsfjernt, og mener det ikke ville tåle rettslig prøving.

- Senterpartiet foreslår å bruke akkurat den samme hjemmelen i loven for å skyte disse ulvene som domstolene i forrige uke sa at ikke er et godt nok lovgrunnlag. Det kommer derfor ikke til å bli skutt en eneste ulv med Senterpartiets forslag. Derfor er vi mer opptatt av beslutninger som gir en reell og effektiv forvaltning av ulvestammene, der Senterpartiet nå bare driver et politisk spill, sa Dale.

Legger ikke ballen død

Han vil imidlertid ikke legge ballen helt død - og lover at Frp vil komme tilbake med et bedre forslag på et seinere tidspunkt.

Borch beskylder Frp for å feige ut, og gjemme seg bak dommen.

- Jeg kan love Sandra Borch og Senterpartiet at Frp kommer tilbake med forslag som faktisk gjør det mulig å skyte mer ulv, sa Dale til Dagbladet.

Frp var raskt ute med å trekke fram rovdyrpolitikken som et område de ville ha omkamp på i Stortinget etter at de gikk ut av regjering.

Rovdyrsaken har splittet regjeringspartiene i en årrekke, og ført til årvisse debatter i regjeringsperioden, etter at regionale rovviltnemnder har fått overprøvd sine vedtak fra regjeringen.

Klart mest temperatur har det blitt om ulvepolitikken.

Avgjør på gruppemøte

Frp og Sp ville uansett vært nødt til å ha med seg Ap på laget dersom de skulle få flertall for å presse regjeringen om ulvene i Rømskog og Mangen-revirene.

Terje Aasland (Ap) opplyser at Arbeiderpartiet ikke har bestemt seg for om å støtte forslaget fra Senterpartiet om lisensfelling i Akershus-revirene.

- Vi vil avklare hvilke grep som bør tas gjennom vår gruppebehandling, sa Terje Aasland, nestleder i næringskomiteen på Stortinget, til Dagbladet i går.

Ulvesaken vil bli tema på Arbeiderpartiets gruppemøte onsdag 5. februar.

- Det er ingen tvil om at regjeringen har sviktet i oppfølgingen av vedtakene om ulveforvaltningen. Regjeringen har nok en gang ansvaret for at konfliktnivået mellom ulv og mennesker forsterkes og ikke reduseres. Det er beklagelig, sier Terje Aasland.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer