Venstre kaller Frp-Kallmyr inn på teppet om asylbarn

Guri Melby (V) varsler at hun vil be justisminister Jøran Kallmyr komme til Stortinget for å forklare praksisen med utsendelse av asylbarn.

MÅ REDEGJØRE: Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) blir kalt inn til Stortinget av Venstre for å forklare praksisen med å sende asylbarn som har bodd lenge i Norge, hjem. Kallmyr er som justisministeren sjefen til Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemden. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MÅ REDEGJØRE: Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) blir kalt inn til Stortinget av Venstre for å forklare praksisen med å sende asylbarn som har bodd lenge i Norge, hjem. Kallmyr er som justisministeren sjefen til Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemden. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er den dramatiske arrestasjonen og utkastelsen av Abbasi-familien som er bakgrunnen for at Guri Melby ønsker en gjennomgang av praksisen med at «innvandringsregulerende hensyn» settes foran humanitære og barns behov i asylsaker.

- Jeg tror de fleste som leser om Abbasi-familien blir opprørte over at de blir sendt til Afghanistan. Men dersom vi skal endre regelverket, kan det ikke være basert på én sak, men en gjennomgang av denne og liknende saker der det kan se ut som humanitære og barns hensyn blir satt til side for innvandringsregulerende hensyn, sier stortingsrepresentant Guri Melby (V) til Dagbladet.

Og fortsetter:

- For at barn som har vært i Norge i mer enn fire og et halvt år skal sendes ut, må det være svært tungtveiende grunner. Vi har et forlik fra 2015 som sier klart og tydelig at disse lengeværende barna i all hovedsak skal få bli, det var en viktig liberalisering av regelverket Venstre og KrF fikk til med regjeringspartiene etter at de rødgrønne med Ap i spissen hadde hatt en svært restriktiv praksis.

- Hvis behandlingen Abbasi-familien har fått er innenfor regelverket, må vi vurdere å endre det, slår Melby fast.

Kallmyr på teppet

Venstre-leder Trine Skei Grande rykket i formiddag også ut på Facebook og sier det samme. Regelverket må gjennomgås.

Abbasi-familien ble arrestert i sitt hjem tidlig lørdag morgen og hjemsendt etter å ha fått endelig avslag i Høyesterett i 2017. Familien kom til Norge i 2012, men fikk fikk inndratt flyktningstatus og oppholdstillatelse i 2014. Familien er nå i Afghanistan til store protester i Trondheim der familien har vært bodd.

Melby kommer nå til å kreve at justisminister Jøran Kallmyr (Frp) kommer til Stortinget for å redegjøre for praksisen.

- Vi kommer nå til å be justisminister Jøran Kallmyr om å komme til Stortinget for å redegjøre hvordan dette praktiseres. Hvis dette er innenfor regelverket, må vi vurdere å endre det. Vi ønsker også å få en redegjørelse om praksisen med retur til Afghanistan, sier Guri Melby til Dagbladet.

- Behandles ekstremt dårlig

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark sitter sammen med Melby og mener Norge her ofrer noen ytterst få familier for å framstå strenge.

- Her behandler Norge et knippe barnefamilier ekstremt dårlig for å sende et signal til verden. Formelt har man kanskje ikke gjort noe feil i denne saken, men problemet er at tredjepart - barna - blir straffet for noe foreldrene eventuelt har gjort, sier Hansmark.

Det var Ap-ordfører i Trondheim som i helgen utfordret KrF og Venstre om en reforhandling av asylforliket i 2015 med tanke på å mye opp linjen der man sender barn tilbake.

Arbeiderpartiet og Ottervik har fått utspillet rett i retur. I går gikk Venstre-leder Trine Skei Grande på talerstolen på partiets landsstyremøte og var helt klar på at hvis Arbeiderpartiet har snudd, står det ikke på Venstre.

Ropstad: - Står på Granavolden

Kjell Ingolf Ropstad bekrefter i dag overfor Dagbladet at KrF også ønsker å reforhandle asylforliket, som ble vedtatt midt under flyktningekrisen.

- I asylpolitikken er hovedlinjene lagt av Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre og Frp. Diskusjonen nå bunner i at Arbeiderpartiet lokalt i Trondheim har ønsket endringer, og da tok Grande til orde for at dette er nye signaler fra Arbeiderpartiet. Hvis de er villig til å flytte seg politisk, så skal ikke KrF eller Venstre stå til hinder for det, sier Ropstad til Dagbladet.

- Kan dere diskutere asylforliket med Arbeiderpartiet, uten at dette er klarert i regjeringen?

- Nei. Vi står på Granavolden og det står som utgangspunktet. Granavolden bygger på asylforliket, sier Ropstad, før han viser til Jon Helgheims uttalelser i Dagbladet i dag morges som nettopp åpner opp for at Frp kan være med på endringer i asylforliket.

- Denne aktuelle saken viser at det er rom for forbedringer i form av enda raskere saksbehandling og utsending ved avslag. Det er også rom for å gjøre terskelen for å få innvilget asyl, spesielt med permanent opphold, mye høyere. Dersom de andre partiene er villig til å diskutere asylforliket på nytt, så er vi åpne. Det er rom for nye forbedringer og innstramminger, uttalte innvandringspolitisk talsperson Jon Helgheim (Frp).

Ap: - Ingen endringer

Masud Gharahkhani, innvandringspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, sier imidlertid at partiets nye innvandringspolitikk som ble vedtatt på vårens landsmøte, ligger fast.

- Et enstemmig landsmøte i Arbeiderpartiet har akkurat vedtatt vår helhetlige innvandringspolitikk og der ligger det ingen forslag til endringer på denne delen av regelverket.

- Vi har en flertallsregjering i Norge. Hvis høyreregjeringen ønsker å reforhandle asylforliket, skal vi selvfølgelig snakke med dem hvis de tar kontakt, skriver Gharahkhani i en tekstmelding til Dagbladet.

V kommer Frp i møte

Venstre-duoen Melby og Hansmark mener praktiseringen av regelverket rundt asylbarn, der barn som har vært i Norge i mer enn fire og et halvt år i all hovedsak skal bli, må gjennomgås.

- For at barn som har vært i Norge i mer enn fire og et halvt år, skal sendes ut, må det være veldig tungtveiende grunner. Vi vil ikke ha en asylpolitikk som får ekstreme utslag. Vi har en enighet om at barn som har vært her i fire og et halvt år i all hovedsak skal få bli, sier Hansmark.

Guri Melby mener det Frp-Helgheim tar opp med raskere utsendelser ved avslag, er noe Venstre kan komme dem i møte på.

- Vi har ikke noe imot at utsendelser effektueres. Det hadde vært bedre for mange av disse familiene om det gikk raskere å få en avklaring. Hvis Helgheim har konkrete løsninger på dette området, er det noe Venstre kan være med på, sier Melby.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer