Venstre kan få 2 eller 12

Spenning til siste stemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er helt usikkert hvem som vinner dagens valg, sier Marcus Buck ved Universitetet i Tromsø. Valgforskeren mener mandatberegningene i mediene går altfor langt.

- Alle målinger peker mot at velgerskaren er delt på midten. Det går mot 50-50, sier Buck til Dagbladet.no.

Nettopp derfor mener han mandatberegningene er langt mer presise enn det er grunnlag for.

- Feilmarginen er jo avgjort størst når stemmeblokkene er like store. Da skal det fryktelig lite til før bildet endres.

Buck mener det ville vært langt riktigere å si at det rødgrønne regjeringsalternativet ligger an til et sted mellom 82 og 89 representanter, mens borgerlig side kan få fra 80 til 87. 85 mandater gir flertall.

Hagen mot Bondevik

Hvis de borgerlige får flertall, forsøker Kjell Magne Bondevik å danne sin tredje regjering. Men det blir ikke lett. Frps Carl I Hagen har sverget at han ikke vil støtte en regjering med Bondevik som statsminister.

- Kan de borgerlige komme ut av klemma?

Buck tror det blir veldig vanskelig. Han sier enten Hagen eller Bondevik må bort for at en regjering utgått av Krf, Høyre og Venstre skal få en sikker basis på Stortinget.

Hagens utspill førte til at man ikke klarte å snekre et et tydelig regjeringsalternativ på borgerlig side. Det har de rødgrønne klart.

- Så Frp er ikke til salgs?

- Nei, det tror jeg ikke.

Venstre fortsatt i fare

\'Alle\' har den siste uka ment at Venstre er på vei mot sin største stortingsgruppe i nyere tid etter at taktiske givere og velgere har gitt partiet en oppsiktsvekkende boost på målingene. Men Beck er langt fra sikker.

- Vi vet ikke om Venstres oppsving holder helt fram til valglokalet, sier han til Dagbladet.no. Disse velgerne er åpenbart ekstremt usikre. Dessuten fins det ingen tradisjon for taktisk stemmegivning i Norge, i motsetning til mange europeiske land.

Han mener at det er 50 prosent sjanse for at partiet havner under sperregrensen på fire prosent og ender med et par mandater. Men hvis valgvinden holder helt inn, kan Venstre få 12 på Tinget.

Flere spådommer

- Kommer RV inn?

- Det står om en håndfull stemmer. Hvis RV-tilhengere stemmer taktisk på SV, er de ute.

Buck tror en rødgrønn regjering kan styre selv om den blir avhengig av RV og Kystpartiet på vippen.

Og SPs Åslaug Haga?

- Senterpartiet tjente mest på det gamle systemet for utjevningsmandater, siden en av hensiktene var å styrke Distrikt-Norges representasjon. Den nye valgloven har avviklet den gevinsten.

Derfor kan Haga falle ut i Akershus. Men selv om det vil være smertelig for Sp å miste dronningen, peker Buck på at partiet har tradisjon for makt uten lederen på Stortinget.

- Møter SV sin smertegrense?

- Nei, de går godt klar. Alt i januar var alle valgforskere sikre på at SV ville falle fra de gode målingstallene. Jeg synes det er riktigere å sammenlikne med forrige valg. Når partiet ser ut til å forsvare det resultatet, går det også bra å sitte i regjering.

Buck tror ikke at selv et svekket SV blir slukt av Arbeiderpartiet, slik det er skjedd med venstrepartier i andre europeiske land.

- Det skjer ikke på kort sikt. Men over en periode på 10-15 år, kan SV undergraves av at folkevalgte går over til AP.

Marcus Buck er førsteammanuensis ved Institutt for statsvitenskap i Tromsø.