KAN BLI PRESSET: Til tross for Venstre-vedtak om at de ønsker å ta i mot 10 000 syriske flyktninger, vil ikke Venstre garantere flertall på tvers av regjeringen. - Vi kan vedta prinsipper, men vi må skape flertall om budsjett, sier Trine Skei Grande til Dagblade. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KAN BLI PRESSET: Til tross for Venstre-vedtak om at de ønsker å ta i mot 10 000 syriske flyktninger, vil ikke Venstre garantere flertall på tvers av regjeringen. - Vi kan vedta prinsipper, men vi må skape flertall om budsjett, sier Trine Skei Grande til Dagblade. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Venstre kan stoppe Syria-flyktninger

- Et budsjettspørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi kan vedta prinsipper, men vi må skape flertall om budsjett, sier Trine Skei Grande til Dagbladet.

Ap-leder Jonas Gahr Støre gjorde det i går klart at Ap mener Norge bør ta imot til sammen 10 000 flyktninger i år og neste år.

- Vi ser en region der millioner er på flukt, verden har ikke sett noe verre siden andre verdenskrig. De landene som kan gi ekstra bidrag, må gjøre det, sa Støre.

I forrige uke vedtok også Venstre en resolusjon på sitt landsmøte om å ta i mot 10 000 syriske flyktninger.

KrF holder sitt landsmøte 8. - 10. mai og vil sannsynligvis komme med et likende vedtak. Onsdag la også SV fram forslag om 10 000 flyktninger fra Syria, det er usikkert om dette kommer til votering i Stortinget før sommeren.

Sp har kommet med tilsvarende signaler, og dermed kan det altså gå mot et klart politisk flertall for at Norge øker antallet syriske kvoteflyktninger betraktelig de neste årene.

VIL TA REGNINGA: Partileder Jonas Gahr Støre og resten av Arbeiderpartiet er forberedt på å ta regninga for 10 000 syriske flyktninger. I følge tall Frp har fått av Barne- og likestillingsdepartementet, kan det være snakk om over ti milliarder i løpet av fem år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL TA REGNINGA: Partileder Jonas Gahr Støre og resten av Arbeiderpartiet er forberedt på å ta regninga for 10 000 syriske flyktninger. I følge tall Frp har fått av Barne- og likestillingsdepartementet, kan det være snakk om over ti milliarder i løpet av fem år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Revidert budsjett legges fram 12. mai. Men den ekstrabevilgningen som skal til for å ta imot 3500 ekstra flyktninger i inneværende år, krever større justeringer enn det som vanligvis gjøres i revidert budsjett.

- Budsjettspørsmål Til tross for Venstre-vedtak om at de ønsker å ta i mot 10 000 syriske flyktninger, vil ikke Venstre garantere flertall på tvers av regjeringen.

- Dette er et budsjettspørsmål. Vi er forpliktet til å gå til regjeringa først, bekreftet Venstres innvandringspolitiske talsmann Andre Skjelstad til Aftenposten i går.

Når det kommer votering i Stortinget om dette, vil Venstre stå overfor følgende valg: Stemme med flertallet og eget landsmøtevedtak, men mot regjeringen, eller stemme nei for å sikre regjeringens budsjett.

- Skei Grande, hva tenker du om at du kan bli presset av regjeringen til å stemme nei?

- Jeg skjønner ikke hvorfor det skal skje. Vi har allerede doblet antall kvoteflyktninger i budsjettene vi har laget nå, Aps vedtak øker sjansen for videre økning. Vi må gjøre jobben for å klare og skape flertall for både antall flyktninger og budsjett.

Frp svært kritiske Men det kan bli enklere sagt enn gjort. Frp var i går raskt ute med å slakte Arbeiderpartiets forslag.

- Støre framstiller det som at dette er en engangskostnad på to milliarder, men å ta i mot 10 000 flyktninger vil føre til betydelige merutgifter, sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik til Dagbladet, og fortsetter:

- Ifølge foreløpige tall vi nå har fått  fra barne- og likestillingsdepartementet, vil det koste 10.1 milliarder kroner over en femårsperiode, sier Nesvik.

Støre bekrefter at forslaget vil innebære mer enn de to milliardene de første to årene, men den prisen er han og partiet villige til å betale.

- Det er ingen tvil om at det er krevende å ta imot 10 000 syriske kvoteflyktninger, og selvfølgelig vil dette ha en kostnad også etter 2015 og 2016, svarer Støre.