TRE AV FIRE: Tre av de fire regjeringspartiene er åpne for å reforhandle asylforlikt, bare Høyre mener Abbasi-saken ikke reiser nye spørsmål. KrF og Venstre vil myke opp, mens Frp vil stramme til. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
TRE AV FIRE: Tre av de fire regjeringspartiene er åpne for å reforhandle asylforlikt, bare Høyre mener Abbasi-saken ikke reiser nye spørsmål. KrF og Venstre vil myke opp, mens Frp vil stramme til. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Familien Abbasi arrestert og utsendt fra Norge:

Venstre, KrF og Frp vil reforhandle asylforliket

Venstre-leder Trine Skei Grande ønsker en reforhandling av asylforliket fra flyktningekrisen høsten 2015 etter Abbasi-utkastelsen. Hun får støtte fra KrF, mens Frp vil forhandle for å stramme inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I helgen ble Abbasi-familien som har vært bosatt i Norge siden 2012, tvangsutsendt til Afghanistan.

Arbeiderparti-ordfører Rita Ottervik i Trondheim reagerte sterkt på utsendelsen.

- Jeg er forskrekket og ber virkelig innstendig særlig Venstre og KrF i regjering trekke i nødbremsen og ta en ny debatt på hvilke menneskelige hensyn det skal legges vekt på i innvandringspolitikken, sa hun til NRK.

I går ble Ottervik hørt av Trine Skei Grande, som i sin landsstyremøte åpnet opp for å reforhandle forliket samtlige partier på Stortinget utenom SV og MDG inngikk høsten 2015, midt under flyktningekrisen.

- Dette er et godt signal fra Ottervik. Hvis Ap kommer til oss, så skal i alle fall venstre og KrF være klare til å reforhandle forliket. Vedtaket ble gjort i en tid med mange utfordringer innvandringspolitisk. Hvis Ap er klare, så er vi klare til å se på denne politikken, sa Grande i talen, gjengitt av NTB.

Abbasi-familiens flyktningstatus og oppholdstillatelse ble inndratt i 2014 siden UDI mente moren ikke kunne anses som enslig kvinne uten mannlig nettverk i hjemlandet. Dermed var grunnlaget for oppholdstillatelsen ikke til stede.

Familien fikk endelig avslag i Høyesterett og fristen for å reise tilbake til Afghanistan gikk ut 16. juli i fjor, men utsendelsen ble midlertidig utsatt.

KrF på Grande-linjen

Innvandringspolitisk talsperson i Kristelig Folkeparti Torhild Bransdal støtter Grandes ønske.

- Abbasi-saken reiser veldig interessante spørsmål på hvor langt man skal trekke innvandringsregulerende hensyn. Her er vi helt på linje med Trine Skei Grande om at vi bør se på å reforhandle asylforliket, sier Bransdal til Dagbladet.

- Hvordan tror du dette blir tatt opp i Frp?

- Det synes jeg du skal utfordre Frp på, sier Bransdal.

Frp vil stramme inn

Jon Helgheim, innvandringspolitisk talsperson i Frp, er åpen for å reforhandle asylforliket - og mener det bør gjøres jevnlig.

Men kanskje av andre grunner enn det Venstre og KrF har i tankene. For det er helt uaktuelt med en eneste liberalisering, ifølge Helgheim.

- Denne aktuelle saken viser at det er rom for forbedringer i form av enda raskere saksbehandling og utsending ved avslag. Det er også rom for å gjøre terskelen for å få innvilget asyl, spesielt med permanent opphold, mye høyere. Dersom de andre partiene er villig til å diskutere asylforliket på nytt, så er vi åpne. Det er rom for nye forbedringer og innstramminger, sier Helgheim.

Høyres Ove Trellevik mener på sin side det ikke er grunn for noen reforhandling av asylforliket med bakgrunn i Abbasi-saken.

- Tas ikke hensyn

For KrFs Bransdal er Abbasi-saken et spesielt opprørende eksempel på dagens praksis i asylpolitikken.

- Dette er en 16-åring som blir sendt til Afghanistan og skilt fra moren sin fordi hun blir syk på flyet og tatt tilbake. Det tas ikke hensyn i det hele tatt, så kan man spørre om det er heldig å returnere til Afghanistan, der har Fremskrittspartiets linje vunnet fram, sier Bransdal.

- Skal det aldri tas innvandringsregulerende hensyn?

- Jo, ganske klart, og det kan være litt farlig å bruke enkeltsaker, men det er vel verdt å løfte opp noen saker og spørre seg om vi er der vi skal være.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer