RINGER: Venstres leder Trine Skei Grande ringte for over 84 000 kroner i 2010. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
RINGER: Venstres leder Trine Skei Grande ringte for over 84 000 kroner i 2010. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

Venstre-lederen ringte for over 84 000 kroner

De tre siste åra har ingen stortingsrepresentanter hatt høyere telefonutgifter i løpet av et enkelt år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venstre-leder Trine Skei Grande belastet skattebetalerne med en telefonregning på 84 112,38 kroner i 2010. De tre siste åra har ingen stortingsrepresentanter hatt høyere telefonutgifter i løpet av et enkelt år.

Det viser tall Dagbladet har innhentet fra Stortingets regnskapsavdeling.

Skrur aldri av mobilen Skei Grande er medlem av Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité og er ofte på reisefot.

Dagbladets gjennomgang viser at store deler av Venstre-lederens rekordregning skyldes ringing og nettsurfing i utlandet.

På under én måned - fra 27. august til 21. september - svidde hun av 42 160,53 kroner på mobilbruk utenfor Europa.

- I 2010 var jeg på mange utenlandsreiser. Dessuten leder jeg en stortingsgruppe på to, så jeg har mindre anledning enn de fleste andre til å fordele henvendelser og arbeid på andre. Jeg legger aldri mobilen fra meg, sier Skei Grande til Dagbladet. Hun viser også til at hun er aktiv på sosiale medier, noe hun har fått pris for.

Fikk anmerkning Jeg vil være tilgjengelig for velgerne og media, og forsøker å besvare alle henvendelser jeg får. Det er klart det ville være billigere om jeg ikke gjorde det. Men det å ha tilgjengelige folkevalgte koster altså noe, legger hun til. I fjor var regningen hennes på 38 207,50 kroner.

September 2008 fikk Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen en skarp advarsel fra presidentskapet i Stortinget, som reagerte på hans høye telefonregninger. Da hadde telefonregningen hans nådd 58 000 kroner.

Gjennomgangen Dagbladet har gjort, viser at summen er langt fra enestående.

Bård Vegar Solhjell (SV) ringte for 76 414,14 kroner i 2010, mens Per Olaf Lundteigen (Sp) hadde en telefonregning på 66 074,47 kroner samme år. Trygve Slagsvold Vedums mobilbruk i samme periode kostet skattebetalerne 64 840,42 kroner.

I fjor ringte han for 43 736,09 kroner - og stikker med det av med seieren som fjorårets råeste mobilbruker på Stortinget.

Vraket Telenor Totalt ringte og nettsurfet stortingsrepresentantene våre for 3,4 millioner kroner i fjor. Det utgjør en nedgang på om lag 21 prosent fra året før.

Dagbladet får opplyst at nedgangen skyldes at Stortinget i fjor våres vraket Telenor til fordel for NetCom som leverandør. Det delstatlige selskapet var ikke konkurransedyktig nok. NetCom leverte et bedre tilbud, og stakk av med kontrakten.

Knut Arild Hareide (KrF) sa da til Aftenposten at stortingsrepresentantenes mobilregninger før byttet var blitt «noe høye», fordi
representantene ikke bare ringer, men også surfer på nett.

Fram til 2006 var grensen for hvor store innenlands mobilutgifter representantene fikk dekket, på 9000 kroner. Men etter at det ble innført skatt på arbeidsgiverbetalt mobiltelefon, får representantene dekket mobilutgiftene uten at noen øvre grense er angitt.

I fjor ringte og nettsurfet stortingsrepresentantene for 19 319,5 kroner i gjennomsnitt.