Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Venstre må trekke tilbake klimameldingen

SV-leder Audun Lysbakken mener Stortingsmeldingen om klima som nå er til behandling er pinlig for Venstre, men Trine Skei Grande fnyser av kritikken.

- PINLIG: SV-leder Audun Lysbakken mener klimameldingen fra regjeringen, som er til behandling i Stortinget, er pinlig for et parti som kaller seg et grønt parti. Foto: Bjørn Langsem
- PINLIG: SV-leder Audun Lysbakken mener klimameldingen fra regjeringen, som er til behandling i Stortinget, er pinlig for et parti som kaller seg et grønt parti. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Venstre har tradisjonelt vært en alliert i kampen for å ta klimaendringene på alvor. Men denne klimameldingen er en fallitterklæring for deres egen politikk. Min beskjed til Elvestuen og til landsmøte i Venstre er: trekk denne klimameldingen tilbake og frem en ny med faktiske klimatiltak.

Denne kraftsalven fyrer SV-leder Audun Lysbakken av i dag, i det Venstre åpner sitt landsmøte.

Stortingsmeldingen om klima ble fremmet av tidligere klima- og miljøminister Vidar Helgesen i juni i fjor, men er til behandling i Stortinget nå.

TEKNOLOGI: Venstreleder Trine Skei Grande holder tale ved åpningen av Venstres landsmøte. Video: NTB Scanpix Vis mer

- At Venstre, med Ola Elvestuen som miljø- og klimaminister, har lansert denne meldingen er pinlig for et parti som kaller seg et klimaparti, mener Lysbakken.

- Vil kjøpe kutt

Mens Venstre-leder Trine Skei Grande åpnet Venstres landsmøte i dag, sto Lysbakken på talerstolen i SVs landsstyre.

Han beskylder Stortingsmeldingen for å være uten ambisjoner om å kutte utslipp i Norge, uten nye tiltak og uten nye virkemidler.

- Det eneste målet i klimameldingen er å få en avtale med EU om å kjøpe klimakuttene et annet sted. Slik utsetter man omstillingen, hevder Lysbakken som mener oljeminister Terje Søviknes, ser ut til å få langt bedre gjennomslag i regjering enn Venstres klima- og miljøminister Ola Elvestuen

- Søviknes lanserer oljeutbygginger fyrt med gasskraft, og rause mengder utslipp av klimagasser. Nå sist denne uken utbyggingen av Johan Castberg feltet i Barentshavet. Denne utbyggingen alene tilsvarer godt over 100 000 privatbilers årlige utslipp, sier Lysbakken.

- SV bør ha mindre sigarføring

Partileder i Venstre, Trine Skei Grande skrøt i sin tale i dag over den grønne politikken de har fått inn i regjeringsplattformen.

- Vi har fått vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, Jan Mayen, iskanten, Skagerak og Mørefeltene. Alle de områdene der fisken faktisk er viktigst. Elbilfordeler skal videreføres, slik at vi kan komme i mål med våre ambisiøse mål om utslippskutt i biltrafikken. Vi slår fast at god klimapolitikk kan også være god næringspolitikk og gi forretningsmuligheter, sa Grande.

Hun fnyse av kritikken fra Audun Lysbakken og ber ham huske tilbaker til sin egen tid i regjering .

- Jeg tror SV som har sittet og styrt det feltet bør ha litt mindre sigarføring på hva en klarer å få til. Vi kommer til å få til alt det som skjer i Jeløya-erklæringen på det feltet. Det er ekstremt ambisiøst, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling