FORNØYD: Venstres Trine Skei Grande kommer trolig over sperregrensen, og da er Grande fornøyd med å ha brutt en «fæl magi» Vis mer

Kaos i Bergen, men:

Venstre måtte vente på tellerot i Bergen

Klart flertall for de fire ikke-sosialistiske partiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 95 prosent av stemmene i landet er talt opp. Stemmekaoset i Bergen gjorde at valgresultatet lenge ikke var sikkert.

«Lurer du på hvor Bergen blir av i opptellingen? Vel, du må vente videre», skrev Bergens Tidende klokka 23:08.

FØLGER VALGET: Martine Aurdal og Linn K. Hillestad følger deg gjennom valgnatten og holder deg oppdatert på de siste resultatene. Vi besøker også de forskjellige partienes valgvaker. Vis mer

Da var ikke en eneste av mandagens stemmer telt opp i Bergen, kun forhåndsstemmene. Årsaken er at det asfalteres i byen før Sykkel-VM, skriver avisa.

Klokka halv ett var fortsatt bare 110 000 stemmer talt opp. Det bor 200 000 stemmeberettigede i byen. Men da klokka nærmet seg ett var det klart at Venstre holdt seg over sperregrensa og sikret Erna Solberg (H).

Usikkert for Venstre

Venstre har vært over og under sperregrensa flere ganger i løpet av opptellingen. Partileder Trine Skei Grande ventet lenge med å holde talen i kveld, fordi det har vært usikkert om partiet vil klare å passere sperregrensa.

SPENTE: Venstres Ola Elvestuen og Abid Raja vet ennå ikke om de kommer over sperregrensa. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
SPENTE: Venstres Ola Elvestuen og Abid Raja vet ennå ikke om de kommer over sperregrensa. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Hun startet med å skryte av partiorganisasjonen for en god valgkamp.

- Det er mange som har kjørt kampanjer mot Venstre i denne valgkampen, sier Grande, som takket for innsatsen, men ikke tok seieren på forskudd.

- Jeg håper dette bringer oss helt i mål i løpet av natta, sier Grande

- Jeg føler meg ikke trygg på sperregrensen. Vi venter fortsatt på resultatene fra Bergen. Vi har gjort et godt valg i Oslo, sa Grande sent fredag kveld.

På spørsmål om hun sitter trygt om oppslutningen skulle ende på under 4 prosent, svarer hun følgende:

- Jeg har ingen planer om å gi meg.

FØLGER VALGET: Martine Aurdal og Linn K. Hillestad følger deg gjennom valgnatten og holder deg oppdatert på de siste resultatene. Vi besøker også de ... Vis mer

Når 95 prosent av stemmene er talt opp ligger Venstre an til å få 4,3 prosentpoeng og er inne med åtte mandater.

- Opptellingen og prognosene peker sterkt i retning av borgerlig flertall og seier for regjeringen. Kommer Venstre over er det ikke tvil om at vi får en borgerlig regjering de neste fire årene, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til Dagbladet.

Du kan følge opptellingen direkte i grafikkene i denne saken.

Uansett om Venstre havner over eller under sperregrensa: Høyre og Frp har gjort et godt valg.

Kl. 22.45 gråt Siv Jensen gledestårer fra talerstolen på Frps valgvake.

- Kjære alle sammen, jeg er så stolt, sa hun.

Arbeiderpartiet har gjort det dårlig og ligger an til å gå tilbake 3,4 prosentpoeng.

- Det går mot et katastrofevalg for Støre og Arbeiderpartiet, ifølge prognosene. SV går mindre fram enn forventet, mens Høyre og Frp har fått lite regjeringslitasje, sier valgforsker Tor Bjørklund til Dagbladet.

- Det gjenstår mye opptelling i storbyene. Det er der den nye venstrebølgen gjør det best. Både Miljøpartiet og SV kan komme bedre ut senere i kveld, sier Bjørklund.

MDG ligger solid under sperregrensa. I ellevetida er de fortsatt bare inne med ett mandat fra Oslo.

- Er MDG ute av dansen nå?

- Ja, det ser slik ut, sier Bergh.

På Venstres valgvake holdt den profilerte stortingsrepresentanten Abid Raja en flammende tale til forsamlingen litt etter klokka 22.

HÅPEFULL: Venstres Abid Raja var fornøyd med de første prognosene, men mener at partiet går en spennende kveld i møte. Vis mer

- Vi kan ikke ta noe for gitt. Om fem minutter kan vi være over sperregrensa, og ti minutter etter der kan vi være under. Det er for spennende når resultatene kommer inn, sier Raja fra talerstolen på Det Norske Teatret.

- Det er himmel og helvete akkurat nå, sa Raja til pressen tidligere i kveld.

På Ap's valgvake i Folkets Hus bryter folkemengden ut i full jubel nærmest annethvert minutt etter hvert som Venstre hoppet under og over sperregrensa på prognosene like før klokka 22.30.

Senterpartiet ligger an til gjøre et brakvalg, med over 10 prosentpoeng og 19 mandater på Stortinget klokka halv ti.

Arbeiderpartiet tilbake

Da de første prognosene ble presentert i kveld, lå den borgerlige siden an til å få flertall uansett om Venstre havner over eller under sperregrensa.

Ifølge prognosene klokka 21, lå Arbeiderpartiet an til å få 51 mandater, fire færre enn i dagens storting.

Ap er naturlig nok ikke fornøyd med resultatet.

- 27,5 prosent er et altfor dårlig resultat for oss, sier Trond Giske til NRK fra Arbeiderpartiets valgvake.

Svak KrF

I prognosen basert på tall litt før klokka 21, lå Venstre rett under sperregrensa. Høyre fikk 48 mandater og Frp 29. Det ga til sammen 77 mandater på de to regjeringspartiene.

KrF ligger an til å gjøre et dårligere valg enn i 2013, men ser ut til å komme over sperregrensa.

Første nestleder Olaug Bollestad legger ikke skjul på at de vil puste lettet ut om dette blir sluttresultatet, noe som vil bety at partiet vil få sju-åtte mandater.

- Det er aldri kjekt å vake rundt sperregrensa, sier Bollestad til Dagbladet.

Med 95 prosent av stemmene telt opp tirsdag morgen ligger den borgerlige siden an til å få 89 mandater.

Både Venstre og KrF kom seg til slutt greit over sperregrensa med henholdsvis 4,3 og 4,2 prosent av stemmene. Det betyr 8 mandater på begge to.