Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Budsjettforhandlinger

Venstre med beinhardt studiekrav til regjeringen: - Går inn med tyngde

Vil kreve 2000 nye studieplasser i budsjettforhandlingene.

KLAR TALE: Venstre-leder Trine Skei Grande krever at regjeringen bruker 200 millioner kroner på 2000 nye studieplasser. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
KLAR TALE: Venstre-leder Trine Skei Grande krever at regjeringen bruker 200 millioner kroner på 2000 nye studieplasser. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er forbauset over at regjeringen ikke har lagt inn en eneste ekstra studieplass i forslaget til statsbudsjett for 2017. De kan ikke vente at Venstre skal ordne opp hver gang, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

Venstres hovedfokus i budsjettforhandlingene kommer utvilsomt til å være på tiltak som reduserer klimagassutslipp, men sammen med utdanningspolitisk talsperson i Venstre, Iselin Nybø, stiller Grande nå også følgende krav:

-MÅ HENGE MED: Venstres Iselin Nybø mener Norge må løfte kompetansen på IKT. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
-MÅ HENGE MED: Venstres Iselin Nybø mener Norge må løfte kompetansen på IKT. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

2000 nye studieplasser til en verdi av 200 millioner kroner, hvorav en andel er øremerket IKT-utdanning.

Dette vil være en del av Venstres alternative budsjett som legges fram førstkommende tirsdag.

- Nøkkel til suksess

- Noen av de første reaksjonene som kom etter at regjeringens forslag til statsbudsjett ble lagt fram, var fra politikere og organisasjoner som etterlyste studieplasser. Vi er et land i omstilling, og flere studieplasser er nøkkelen til suksess. Det mener både næringsliv, universiteter og høyskoler, sier Nybø.

Tirsdag var Grande på besøk i Stavanger sammen med partilederne fra Høyre, Frp og KrF.

Målet var å snakke med aktører som til daglig jobber med omstilling og det grønne skiftet.

- Besøket belyste nettopp hvor viktig IKT-kompetanse er for å etablere nye bedrifter og produksjonsmetoder. Det er nøkkelen for å konvertere oljearbeidsplasser til grønne arbeidsplasser, sier Grande.

- Dere mener at regjeringen holder igjen disse studieplassene for å kunne gi dere det som seier i den kommende budsjettprosessen?

- Det kan virke sånn, det har i alle fall skjedd i de foregående tre budsjettene, svarer Grande.

- Sentralt krav

Nybø påpeker at resten av Europa har stort fokus på nettopp IKT-utdanning, og at Norge må ruste opp dersom vi skal henge med i svingene.

- Vi kommer til å gå inn i forhandlingene med tyngde på dette kravet, understreker Nybø.

- Grande, kan dere akseptere en budsjettavtale uten disse studieplassene?

- Det er regjeringen som har som vane å stille ultimatum, ikke vi. Men det er et sentralt krav.

Redusert ledighet

Sesongjusterte NAV-tall viser at arbeidsledigheten falt med 400 personer i løpet av september, men ifølge NAV hadde Møre og Romsdal, Hordaland, Rogaland og Vestfold høyere arbeidsledighet i september i år enn i samme periode i fjor.

DYRERE MED BIL: I 2017 blir det dyrere å bruke bil, men billigere å eie om du kjøper ny. Dagbladet forklarer hvorfor. Foto: NTB Scanpix /John Terje Pedersen / Jacques Hvistendahl / Redigering/grafikk: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland Vis mer

Omstilling drevet fram av skattelettelser har vært ett av regjeringens sentrale verktøy mot arbeidsløsheten, men ifølge en SSB-rapport bestilt av Arbeiderpartiet i mai, er offentlige investeringer er et langt mer effektivt virkemiddel på kort sikt.

- Hvis dere ønsker å redusere arbeidsledigheten, hvorfor foreslår dere ikke tiltakspakker rettet mot offentlige investeringer?

- Vi kan ikke avsløre alt som står i vårt alternative budsjett nå, dere får vente til tirsdag, svarer Grande.

- Fornuftig forslag

Frp's finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi lukker ikke døra for flere studieplasser, og understreker at de seinest i revidert budsjett for 2016 kom med flere studieplasser øremerket IKT.

- Jeg kan si så mye som at det å prioritere nye studieplasser i budsjettet for 2017 høres ut som et fornuftig forslag, men det er ikke dermed sagt at vi imøtegår dette kravet i forhandlingene, sier Limi.

- Så dette er en planlagt gavepakke til Venstre i forhandlingene, slik Grande antyder?

- Nei, den beskrivelsen kjenner jeg meg ikke igjen i. Venstre bør heller snu på det, og se det positive i at de tidligere har fått gjennomslag for kravene sine.

- Mest krevende

Selv om Venstre er tydelige på sitt krav om 2000 nye studieplasser, er det liten tvil om at det er partiets liste over klimakrav som kommer til skape størst konflikt under forhandlingene. I ytterste konsekvens kan det bli til regjeringskrise.

- Alt tyder på at det er dette som vil bli det mest krevende i forhandlingene. Venstre og Frp står i utgangspunktet ganske langt fra hverandre, men jeg minner om en god enighet om engangsavgiften da vi satt sammen for halvannet år siden, sier Limi.

- Betyr det at dere er villige til å se på endringer i den såkalte bilpakka og en flat CO2-avgift?

- Både Erna og Siv har sagt at det går en smertegrense på den bilpakka, så den ligger fast. Når det gjelder flat CO2-avgift, så har jeg registrert at Venstre har flagget det, men jeg vet ikke hva som konkret blir lagt fram i forhandlingene, svarer Limi.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!