Venstre med «blågrønt» budsjettforslag

Venstre flytter på milliardsummer i sitt alternative budsjettforslag for å gi det en grønnere profil.

Venstre med «blågrønt» budsjettforslag
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

 - Det vi legger fram, er først og fremst et grønt budsjett som tar klimaendringene på alvor, sa partileder Trine Skei Grande da hun presentere partiets budsjettforslag mandag.

Ifølge henne er målet i vise vei ut av «oljebobla» Norge har vært i og vri regjeringens budsjettforslag i en mer klimavennlig og miljøvennlig retning.

- Vi gikk til valg på en blågrønn regjering, understreket hun.

Skatteskifte Et «grønt skatteskifte» på 13,3 milliarder kroner og 4 milliarder til målrettede miljøtiltak framheves som viktige omprioriteringer i budsjettforslaget. Pengene skal blant annet gå til kollektivtrafikk, sykkel- og gangveier og jernbanen.

Samtidig skal politikken tilrettelegges slik at det lønner seg å være miljøvennlig og ta grønne valg, ifølge Grande.

- Klima er en av de største utfordringene vi står overfor som klode. Derfor er dette en av de største satsingene i budsjettet, sa hun.

Kutt i formuesskatten Venstre er enig med regjeringspartiene Høyre og Frp om at formuesskatten bør reduseres, men ønsker her en annen tilnærming enn regjeringen. Venstre foreslår at fribeløpet økes til 2,2 millioner kroner. Det vil bety at formuesskatten bortfaller for 300.000 mennesker i 2015.

Venstre foreslår også nullmoms på frukt og grønt. Avgiftsfritaket på import settes til 350 kroner i stedet for 500 kroner, som regjeringen har foreslått. I dag er grensa på 200 kroner. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer