KAN SMILE: Trine Skei Grande kan smile over den siste målinga til Dagbladet. Her er hun på vei inn til sentralstyremøte i Venstre tidligere denne måneden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KAN SMILE: Trine Skei Grande kan smile over den siste målinga til Dagbladet. Her er hun på vei inn til sentralstyremøte i Venstre tidligere denne måneden. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Venstre og SV er vinnerne på fersk måling - Ap fortsetter nedgangen

Venstre med byks på ny måling etter regjeringsflørten

Venstre-leder Trine Skei Grande tror velgerne setter pris på at partiet fortsatt forhandler om regjeringsmakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens partiet vaket rundt sperregrensa til langt utpå valgnatta, klatrer Venstre nå opp til mer komfortable 5,4 prosent oppslutning, noe som er ett prosentpoeng bedre enn valgresultatet.

Partiet er dermed, sammen med SV, vinneren i den ferske målingen Ipsos MMI har gjort for Dagbladet.

Venstre-leder Trine Skei Grande tar målingen som et tegn på at partiet gjør mye riktig.

- Det er hyggelig, og viser at folk setter pris på at vi jobber for sakene vi gikk til valg på, og at vi holder det vi lovet at vi skulle gjøre. Det viser at alle som tror at Venstre sine stemmer bare var til låns, tok feil, sier Venstre-lederen, og sikter til påstandene om at taktisk stemmegivning fra særlig Høyre-velgere var det som hjalp partiet over sperregrensa.

- Hvordan har dere vist at dere jobber for sakene dere gikk til valg på?

- Vi har holdt det vi lovet og gjort Erna Solberg til statsminister, vi har vært konstruktive, vi har prøvd å få til et bredest mulig samarbeid på borgerlig side, og har sittet rundt forhandlingsbordet, og det tror jeg folk setter pris på, sier Venstre-lederen.

- Øker Venstres oppslutning fordi velgerne deres har innsett at dere nå snuser på regjeringsmakt?

- Det er litt for tidlig å si. Det kan ikke to målinger (Vårt Land presenterte måling torsdag, journ.anm) konkludere med, men det at vi fortsatt jobber med dette (regjeringsforhandlinger, journ.anm) tror jeg er avgjørende for Venstre framover, sier Venstre-lederen.

Fortsetter

Tidligere denne uka ble det klart at Venstre vil fortsette forhandlingene om en mulig regjering bestående av Høyre, Frp og Venstre selv om KrF går fra forhandlingsbordet.

Venstre med byks på ny måling etter regjeringsflørten

På Dagbladets ferske måling kryper sistnevnte parti svakt tilbake sammenlignet med valgresultatet, og ender like under sperregrensa, med en oppslutning på 3,9 prosent.

- Vi konstaterer at det er en liten endring siden valget. Dette var et skuffende valgresultat, sier KrF-nestleder Olaug Bollestad om målingen.

Begge regjeringspartiene går også svakt tilbake på målingen sammenlignet med valget. Høyre går ned fra 25 prosent til 24,4, og Frp går tilbake 0,8 prosentpoeng i samme periode.

Samtidig gjør SV en knallmåling, og går fram til 7,4 prosentpoeng, noe som ville gitt totalt 14 mandater på Stortinget.

Det er tre mer enn de fikk i valget for bare to uker siden.

- Det er lenge til neste valg, men hyggelig med gode tall likevel. Mange mennesker er urolig for den økende ulikheten i makt og rikdom, og mange mener de store partiene står uten svar på klimakrisen. Dette gjør at SV vokser, sier partileder Audun Lysbakken.

SVs framgang er likevel ikke nok til at det borgerlige flertallet ryker.

Det er nemlig ingen mobilisering i sikte for Ap.

Går videre ned

Partiet fortsetter nedgangen fra valget, og ender nå på 26,1 prosent oppslutning i målingen.

Det er 1,3 prosentpoeng dårligere enn i valget, som var partiets nest dårligste stortingsvalg siden 1945.

Partisekretær Kjersti Stenseng er ikke overrasket over Ipsos-målingen.

- Nå har det vært to uker med fokus på et dårlig valg og grunnene til at Ap ikke lyktes. Da er jeg ikke så overrasket over at denne målinga kommer. Vår jobb nå er å se framover og sette i gang med arbeidet i den nye stortingsgruppa og få gjennomslag for politikken vår, sier Stenseng.

Hun tror samtidig at mediedekningen omkring maktkampene i partiet den siste tiden kan ha bidratt negativt.

Oppgjør med lekkasjer

Blant annet har partiet blitt kritisert for at finanspolitisk talsmann Marianne Marthinsen ble vraket til fordel for Ap-nestleder Trond Giske.

Deler av partiets evalueringsarbeid er også blitt lekket til journalister av anonyme kilder.

Nå tar Stenseng et oppgjør med de anonyme taletrengte i eget parti som har bidratt til negativ medieoppmerksomhet om partiet:

- Min klare oppfordring er at vi diskuterer åpent og saklig. Det er helt greit at det er uenighet om både posisjoner og politikk, men når diskusjonene baserer seg på anonyme kilder og eventuelt også lekkasjer, bidrar ikke det til noe positivt. Min klare oppfordring er at vi slutter med det, for jeg synes det er dårlig partikultur, og det tror jeg de fleste er enige med meg i, sier Stenseng, som sier det er en utålmodighet i partiet etter å bli ferdig med evalueringen etter valgkampen og starte med politikkutvikling igjen.