Statsbudsjettet 2017

Venstre mener dette regnestykket ville gjort at Norge nesten oppfyller klimaavtalen med EU

Mener de kan kutte 8,4 millioner tonn CO2 i 2030.

KLIMABUDSJETT: Trine Skei Grande og Terje Breivik holdt tirsdag pressekonferanse om Venstres alternative budsjett for 2017.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KLIMABUDSJETT: Trine Skei Grande og Terje Breivik holdt tirsdag pressekonferanse om Venstres alternative budsjett for 2017. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge har gjennom en avtale med EU forpliktet seg til å kutte minst 40 prosent av Norges klimagassutslipp innen 2030 sammenlignet med nivået i 1990.

Regjeringens framskriving i statsbudsjettet viser at Norge med utgangspunkt i 2014-budsjettet ligger an til å kutte bare 2,1 prosent fram til 2030.

Det er med andre ord langt fram til målet, og omregnet til tonn innebærer dette at Norge i 2030 må kutte 11,1 millioner tonn CO2-ekvivalenter.

Regjeringen fikk hard kritikk da de ikke la fram et klimaregnskap i sitt forslag til statsbudsjett, men da Venstre i dag skulle legg fram sitt alternative budsjett måtte Trine Skei Grande innrømme at heller ikke Venstre - i likhet med KrF - har klart å utarbeide dette.

- Jeg skulle ønske vi hadde det, og vi ba også Cicero om å se på det, men vi hadde rett og slett ikke råd til å leie inn dem, sa Grande.

Venstres regnestykke

Men Dagbladet har fått innsyn i et klimaregnestykke som Venstre har utarbeidet på egenhånd.

Der har partiet har tatt utgangspunkt i Miljødirektoratets rapport fra 2015 som viser hva som skal til for å komme i mål med ulike utslippsreduksjoner, men tar forbehold om at utregningene forutsetter at politikken videreføres også i kommende budsjett.

Nøkkeltallet Venstre har kommet fram til er et kutt på totalt 8 435 300 tonn CO2-ekvivalenter i 2030 (se faktaboks nederst i saken).

Venstre mener deres budsjett kan gjøre at Norge kan oppfyller EUs klimamål og et kutt på 11,1 millioner tonn CO2 i 2030, men altså bare nesten. Likevel mener Venstre at tiltakene er tilstrekkelige for at statsbudsjettet i 2017 skal være i tråd med Parisavtalen.

- Dette er bedre enn regjeringens budsjett, men det er vanskelig å kvantifisere effekten eksakt. Ett budsjett aleine vil aldri være nok for å nå Parisavtalen, men dersom dette forslaget videreføres hvert eneste år, så kan det hende at vi når det, sier Ciceros seniorforsker Borgar Aamaas til Dagbladet.

- Henger på greip

Han gir Venstre skryt for å ha tatt utgangspunkt i Miljødirektoratets rapport.

- Regnestykket henger absolutt på greip, uten at jeg kan si sikkert om det stemmer på kiloen, sier Aamaas.

I budsjettet legger Venstre opp til et grønt skatteskifte som inkluderer 7,5 milliarder i økte skatter og avgifter på miljøfiendtlig atferd, og 7,5 milliarder i reduserte skatter og avgifter på miljøvennlig atferd.

- Dette går i null. Her gir vi tilbake krone for krone sektorvis, dette er ikke en skatteskjerpelse, men et skatteskifte. Alle går i balanse, men hvis du velger grønne løsninger så går du i pluss, understreket Grande på pressekonferansen.

Bensinkrig

Da regjeringen la fram sitt forslag til statsbudsjett, la de blant annet opp til å øke bensinavgiften med 15 øre og dieselavgiften med 35 øre. Ifølge regjeringen vil deres avgiftspakke føre til kutt på rundt 200 000 CO2-ekvivalenter.

Erna Solberg og Siv Jensen presenterte dette som et ultimatum for samarbeidspartiene, og sa det ikke var forsvarlig å økeavgiftene ytterligere.

Men forskerne mente CO2-regnestykket ikke kunne stemme, og Venstre mente den lave effekten i seg selv var et brudd på budsjettavtalen fra 2015.

Tirsdag kom Venstre med sitt svar, og i deres alternative budsjettet går de inn for å øke bensin- og dieselavgiften med henholdsvis 15 og 65 øre mer enn regjeringen legger opp til i sitt forslag til statsbudsjett.

Dermed foreslår Venstre en økning i veibruksavgift på 50 øre på bensin og 1 krone på diesel i forhold til dagens nivå. Dette er noe høyere enn det de gikk inn for i sitt alternative budsjett for 2016, og ifølge Venstre vil dette kunne gi et isolert CO2-kutt i 2017 på rundt 400 000 tonn.

- Igjen kan jeg ikke si noe sikkert, men 400 000 tonn høres riktig ut basert på de avgiftsøkningene, sier Aamaas.