Statsbudsjettet 2017

Venstre mener dette regnestykket ville gjort at Norge nesten oppfyller klimaavtalen med EU

Mener de kan kutte 8,4 millioner tonn CO2 i 2030.

KLIMABUDSJETT: Trine Skei Grande og Terje Breivik holdt tirsdag pressekonferanse om Venstres alternative budsjett for 2017.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KLIMABUDSJETT: Trine Skei Grande og Terje Breivik holdt tirsdag pressekonferanse om Venstres alternative budsjett for 2017. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Norge har gjennom en avtale med EU forpliktet seg til å kutte minst 40 prosent av Norges klimagassutslipp innen 2030 sammenlignet med nivået i 1990.

Regjeringens framskriving i statsbudsjettet viser at Norge med utgangspunkt i 2014-budsjettet ligger an til å kutte bare 2,1 prosent fram til 2030.

Det er med andre ord langt fram til målet, og omregnet til tonn innebærer dette at Norge i 2030 må kutte 11,1 millioner tonn CO2-ekvivalenter.

Regjeringen fikk hard kritikk da de ikke la fram et klimaregnskap i sitt forslag til statsbudsjett, men da Venstre i dag skulle legg fram sitt alternative budsjett måtte Trine Skei Grande innrømme at heller ikke Venstre - i likhet med KrF - har klart å utarbeide dette.

- Jeg skulle ønske vi hadde det, og vi ba også Cicero om å se på det, men vi hadde rett og slett ikke råd til å leie inn dem, sa Grande.

Venstres regnestykke

Men Dagbladet har fått innsyn i et klimaregnestykke som Venstre har utarbeidet på egenhånd.

Der har partiet har tatt utgangspunkt i Miljødirektoratets rapport fra 2015 som viser hva som skal til for å komme i mål med ulike utslippsreduksjoner, men tar forbehold om at utregningene forutsetter at politikken videreføres også i kommende budsjett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer