GLAD FOR STØTTE: Finansminister og partileder Siv Jensen er glad for at både Venstre og Zero mener at dobling av drivstoffprisen er en dårlig idé. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
GLAD FOR STØTTE: Finansminister og partileder Siv Jensen er glad for at både Venstre og Zero mener at dobling av drivstoffprisen er en dårlig idé. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

- Venstre mener fjorårets budsjett var tidenes klimabudsjett, så vi kan ikke være en så stor bremesekloss

Siv Jensen minner Venstre om tidligere budsjettskryt.  

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er hjertens enig i at vi ikke kan basere klimapolitikken på å doble bensinprisen, sånn sett er dette et prisverdig innspill fra Zero og Venstre, sier Frp-leder Siv Jensen til Dagbladet.

Hun viser til lørdagens utspill fra Zero og Venstre hvor de sier at det er uaktuelt å doble drivstoffavgiften, noe blant annet Cicero mener et nødvendig tiltak for at Norge skal nå klimamålene for 2040.

- Venstre og Zero peker i stedet på tilgjengelighet av biodrivstoff og flere lav- og nullutslippsbiler i bilparken som viktigere grep. Dette er tiltak Høyre, Frp, Venstre og KrF allerede har begynt på, sier finansministeren.

Skylder på Frp

- Men Zero sier også at dersom du ikke blir mer offensiv i politikken din og forklarer velgerne at det egentlig ikke er så vanskelig å få på plass nødvendige klimatiltak, så bør heller ikke Venstra la deg fortsette som finansminister?

- Mitt svar på det er at vi må klare å gjøre flere ting samtidig. Jobben må være å ta i bruk positive virkemidler som anerkjenner at vi har mye næringsliv med lange avstander, samtidig som vi fokuserer på alternativt drivstoff og omlegging av avgifter på nye biler som noe av de viktigste vi kan gjøre.

Til tross for at Frp og Venstre tilsynelatende er enige i dette spørsmålet, så mener Venstre at viljen på Stortinget generelt er for liten når det gjelder å iverksette tiltak som kan føre Norge nærmere klimamålene.

Hovedansvaret for dette plasser Venstre-nestleder Terje Breivik på Frp, Høyre, Sp og Ap, men Siv Jensen minner Breivik om tidligere budsjettskryt:

- Jeg husker Venstre sa at fjorårets budsjett var tidenes klimabudsjett, så vi kan ikke være en så stor bremsekloss.

Diskuterte avgifter

Krangelen om det grønne skiftet er ett av de vanskeligste og mest betente spørsmålene i statsbudsjettet som presenteres i oktober.

Fredag kveld møttes Frps landsstyre for å diskutere høstens strategiarbeid i partiet, men Jensen forteller at budsjettarbeid og drivstoffavgifter også ble et tema.

- Vi diskuterte budsjettspørsmål og regjeringssamarbeidet. Vi er et parti som er stolt av det vi har fått til, men som gjerne ser at vi leverer på enda mer. Partiet er tydelig på at det samlede skatte- og avgiftsnivået skal ned, og at vi må sikre bilistenes interesser, sier Jensen, som ikke vil svare på om landsstyret sa ja eller nei til å øke drivstoffavgiftene.