NYTT REGJERINGSFORSLAG: KIMING er et av forslagene i plan- og designkonkurransen for nytt regjeringskvartal. Forslagene er levert anonymt.
Foto: Statsbygg / NTB scanpix
NYTT REGJERINGSFORSLAG: KIMING er et av forslagene i plan- og designkonkurransen for nytt regjeringskvartal. Forslagene er levert anonymt. Foto: Statsbygg / NTB scanpixVis mer

Venstre mener nytt regjeringskvartal vil ødelegge bybildet

Venstre kaller alle de sju forslagene til nytt regjeringskvartal for «gigantomani». 

Nestleder i Venstre, Ola Elvestuen, frykter at det nye regjeringskvartalet vil bli altfor dominerende, og foreslår at flere departementer bør plasseres andre steder i Oslo.

Det nye regjeringskvartalet skal huse alle departementene, unntatt Forsvarsdepartementet. Det skal bygges totalt 125.000 kvadratmeter som etter planen skal stå klart i 2027.

- Alle forslagene vil skape et dårligere byrom, spesielt rundt Youngstorget og Møllergata. Jeg kan heller ikke se at det blir et godt byrom i selve regjeringskvartalet. Det blir liggende der som en stor festning midt i byen, sier Elvestuen til NRK.

Han legger til at det blir feil å legge store volumer inn i regjeringskvartalet, sammenlignet med Stortingets størrelse og viktighet. Han får støtte fra byantikvariat Janne Wilberg som frykter at det nye regjeringskvartalet vil påvirke bybildet negativ.

- Det blir Manhattan i Oslo. Jeg tror ikke at vi skal få til noe byliv knyttet til regjeringskvartalet. Statsbygg har uansett vært tydelig på at det ikke skal være noe aktivitet på gateplan i dette området, sier hun til NRK.

(NTB)