FORNØYD: Venstre-leder Trine Skei Grande kunne puste lettet ut på partiets valgvake. Nå starter forhandlingene. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
FORNØYD: Venstre-leder Trine Skei Grande kunne puste lettet ut på partiets valgvake. Nå starter forhandlingene. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .Vis mer

Venstre møter Erna og Siv med tre hovedkrav

Men partiet vil ikke gå inn i regjeringsforhandlingene med noen ultimatum - trolig ikke engang om vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dager etter valget er det fortsatt i det blå hvem som blir sittende i landets nye regjering.

Tirsdag ble det - overraskende for noen - kjent at Venstre vil vurdere om de skal gå inn i dagens regjering sammen med Høyre og Frp.

Venstre vil etter det Dagbladet forstår gå inn i forhandlingene med tre hovedkrav fra partiprogrammet til Venstre, som de vil ha innfridd dersom de skal gå inn i regjering.

  • Fortsatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja (kalt LoVeSe)

  • Flere faglærte lærere i skolen

  • Fritak for arbeidsgiveravgift for gründerbedrifter

Jobber med å klargjøre ønsker

Ifølge en sentralt plassert kilde i Venstre vil partiet ikke gå inn i forhandlingene med ultimatum - selv ikke i spørsmålet om oljeleting i sårbare områder i nord.

- At Ap i dag står klar og vil gi flertall for åpning av LoVeSe er urovekkende. Vi har vernet LoVeSe en gang i regjering (Bondevik 2, journ.anm.) og en gang utenfor (samarbeidsavtalen i 2013, journ.anm.). Begge ganger gjennom knallharde forhandlinger. Men vi klarte det uten å sette ultimatum. Ultimatum er et svært dårlig utgangspunkt for forhandlinger, men Erna vet svært godt hvor viktig denne saken er for Venstre, sier vedkommende til Dagbladet.

I tirsdagens TV-debatt ga også partileder Trine Skei Grande uttrykk for at vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, er hennes førsteprioritet i regjeringsforhandlingene.

Venstre-nestleder Ola Elvestuen gir også uttrykk for at saken er meget viktig, men vil ikke svare på om Venstre stiller ultimatum om LoVeSe eller ikke.

- De andre partiene vet hvor viktig det er for Venstre. Nå skal vi inn i samtaler, og jeg legger til grunn at vi får samme resultat som sist gang, er alt Elvestuen vil si.

Jobber med krav

De neste dagene vil partiet, etter det Dagbladet forstår, jobbe med å klargjøre krav og ønsker til samtalene.

Der kan det også dukke opp andre krav fra Venstre. For eksempel er det blitt spekulert i om Venstre vil stille krav om at den kontroversielle Frp-statsråden Sylvi Listhaug (Frp) ikke blir med videre i regjering.

Forhandlingene skal ikke starte formelt før mot slutten av neste uke, og det er først neste onsdag at den nye stortingsgruppa til Venstre konstitueres.

Det er de nye stortingsgruppa som skal utarbeide mandatet for Venstre-lederen i forhandlingene.

Jon Gunnes, Venstres første stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag på 36 år, er enig i at særlig LoVeSe-vern er et åpenbart krav fra partiet dersom det skal være aktuelt å sitte i regjering med Høyre og Frp.

- Det første kravet for en hvilken som helst regjering Venstre går inn i, er å verne Lofoten og Vesterålen. Det har Trine også sagt hele tiden, og jeg er veldig enig med henne, sier Gunnes.

Nært ultimatum

Flere fylkesledere Dagbladet har snakket med sier partiledelsen bør stille tydelig ultimatum til Høyre og Frp: Skal Venstre inn i regjering, må Erna Solberg og Siv Jensen love å verne Lofoten, Vesterålen og Senja fra oljevirksomhet.

-Det er umulig for Venstre å sitte i regjering uten ultimatum om vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. Og det tror jeg er fullt mulig at vi får til. Hvis ikke de vil verne de områdene, tror jeg regjeringen leverer inn avskjedssøknad, sier Roger Granum, fylkesleder i Oppland Venstre.

Også Torgeir Fossli, leder i Telemark Venstre, mener partiledelsen skal stille ultimatum rundt vern av sårbare områder.

-Å verne Lofoten og Vesterålen for oljevirksomhet er et «must» for oss. Jeg vil si at dette bør være et ultimativt krav for Venstre i forhandlinger med de andre borgerlige partiene nå, sier Fossli.

Maren Holsen, fylkesleder i Østfold Venstre, er enig.

- For oss er det viktig å få gjennomslag for sakene vi gikk til valg på. Vern av LoVeSe, gjøre noe med barnefattigdom og mer liberal innvandringspolitikk er viktige saker for Venstre. Og vi må få flytta verdiskapningen fra olje over til grønne næringer, sier Holsen.

-Er innvandring eller vern av Lofoten, Vesterålen og Senja ultimative krav for Østfold Venstre?

-Heller miljø og klima som ultimatum, enn innvandring, sier Holsen.