Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venstre og Frp på kollisjonskurs

- Vi har kastet bort uka, sier Trine Skei Grande.

KOLLISJONSKURS: Det er duket for knallharde budsjettforhandlinger i Stortinget. Venstre og Frp, her med partilederne Trine Skei Grande og Siv Jensen, har helt forskjellig syn på hvordan regjeringens samarbeidsavtale skal prege forhandlingene. Heiko Junge / NTB scanpix
KOLLISJONSKURS: Det er duket for knallharde budsjettforhandlinger i Stortinget. Venstre og Frp, her med partilederne Trine Skei Grande og Siv Jensen, har helt forskjellig syn på hvordan regjeringens samarbeidsavtale skal prege forhandlingene. Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er duket for knallharde budsjettforhandlinger i Stortinget når de parlamentariske lederne møtes i kveld klokka 19.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier til Dagbladet at hun er innstilt på å gjøre den jobben som kreves for å komme i havn. Hun legger heller ikke skjul på forhandlingene som fram til nå har vært ført av partienes representanter i finanskomiteen, der de havarerte tidligere i dag, har gått trått.

- Vi har kastet bort uka, sier hun.  

Når hun og partileder Knut Arild Hareide nå kaster seg inn i forhandlingene, vil de de møte regjeringspartienes parlamentariske ledere, Harald Nesvik (Frp) og Trond Helleland (H).

På vei inn i møtet, avviste Nesvik at forhandlingene nå i realiten starter på null. Det samme gjorde Helleland.

- Nei, vi starter ikke på null. Det har vært gjort mye godt arbeid, og vi er innstilt på å sluttføre det arbeidet. Jeg vil si at muligheten for å bli enig er stor. Det er klart at det er mange harde tak som gjenstår, vi må gi og vi må ta, sa han.

På spørsmål om hvordan de parlamentariske lederne skal få fortgang i forhandlingene, lød svaret:

- Det er jo ikke så veldig lenge igjen før vi bør bli enige. Så vi kommer til å legge vedig trykk på forhandlingene nå, og sørge for at det blir gjort det som er nødvendig.

LES OGSÅ: Forhandlerne har kastet inn håndkleet

Venstre og Frp på kollisjonskurs Noe av det som gjør forhandlingene trøblete, er Venstres og Frp's totalt motsatte syn på hvordan regjeringens samarbeidsavtale med sentrumspartiene skal prege forhandlingene. Venstre forholder seg til at de har krevd mindre enn det Frp fikk gjennomslag for i budsjettforliket med Bondevik II-regjeringen i 2005 - selv om Frp da ikke hadde noen samarbeidsavtale med regjeringen. Venstre har dermed strukket seg svært langt for å imøtegå Frp, er holdningen.

Fra Frp-hold er argumentasjon motsatt: Venstre kan ikke sammenligne situasjonen fra 2005 med nå, nettopp på grunn av samarbeidsavtalen. Avtalen «låser» en del milliarder på Høyre/Frp-regjeringens budsjettforslag, blant annet krever den at alkoholpolitikken ligger fast, hevdes det. En pålagt overoppfylling av klimaforliket nevnes også. Det er derfor er urimelig av Venstre å forvente å få flytte på like mange milliarder som Frp fikk til i 2005, er holdningen i den leiren.

LES OGSÅ: - Stigende Venstre-irritasjonen i Frp

Skjerpet tone I formiddag ble den gemyttelige tonen som har preget partene i budsjettforhandlingene den siste uka, brått en annen.

Regjeringspartienes forsøk på å enes med støttepartiene om en budsjettavtale for neste år, slik samarbeidsavtalen partiene imellom dikterer, grunnstøtte i dag etter at en ny avtaleskisse ble blankt avvist av Venstres Terje Breivik, og KrFs Hans Olav Syversen.

En alvorlig og ordknapp Syversen konstaterte før han forlot forhandlingslokalet at ikke én krone var flyttet på siden søndag. 

- Vi er i en kritisk situasjon, sa han.

En kilde i regjeringspartiene bekrefter at tilbudet som lå på bordet i formiddag, ikke flyttet på penger, men at innretningen var endret.

Da partene møttes igjen i ettermiddag, ble det etter kort tid klart at forhandlingene skulle løftes ut av finanskomiteen og opp på øverste nivå i Stortinget, nemlig hos de parlamentariske lederne.

Frustrasjon Ifølge den interne timeplanen skulle budsjett-kameratene egentlig legge fram et framforhandlet resultat mandag, etter at budsjettforhandlingene startet opp forrige tirsdag. Men det har gått tregt. Ifølge Dagbladets opplysninger gikk det flere dager før de første tallene kom på bordet. Det ble forhandlet gjennom helga, flere forslag har ligget på bordet fram til forhandlingene ble løftet ut at finanskomiteen og opp til de parlamentariske lederne i dag.

LES OGSÅ: - Vi er i en kritisk situasjon

Både i Venstre og KrF er det misnøye med det regjeringen så langt har kommet med i budsjettforhandlingene. Regjeringspartiene har svidd av mye tid på omkamper og har så langt ikke vært villig til å flytte på annet enn småpenger, har Dagbladet fårtt fortalt fra kilder i begge sentrumspartiene. Fra motsatt hold har man latt seg frustrere over at sentrumspartiene ikke vil samle sine krav.

KrF-leder Knut Arild Hareide sa mandag til Dagbladet:

- Vi registrerer at vi på langt nær er i mål for å kunne se et resultatet som vi kan være fornøyde med.

- Det vi er bekymret for nå, er at forhandlingene har en progresjon som ikke er god nok for å nå resultatet innen den planlagte tidsfristen. Vi skulle i realiteten vært ferdig i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling