Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venstre og Frp presset fram høring

Derfor krevde Martin Kolberg (Ap) at også statsråder fra Bondevik II-regjeringen skal grilles i dag.

PRESSET: Venstre og Frp måtte presse frem dagens kontrollhøring i Stortinget. Det likte Arbeiderpartiets Martin Kolberg dårlig. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet og Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
PRESSET: Venstre og Frp måtte presse frem dagens kontrollhøring i Stortinget. Det likte Arbeiderpartiets Martin Kolberg dårlig. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet og Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag skal tilskuddsordningene i samtlige departementer granskes i en åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Følg høringen her.

Etter det Dagbladet erfarer ble det ampert på møterommet til kontrollkomiteen da Venstre og Frp insisterte på at åpen høring var nødvendig.

- Det var vi og venstre som måtte bruke mindretallsrettighetene vår til å kreve høring, sier komitéleder Anders Anundsen (Frp).

Ap vil kontrollere Martin Kolberg mente de omstridte tilskuddsordningene ble godt nok belyst gjennom behandlingen av Støre-saken, og skal ha blitt rasende under komitémøtet. Hvis rødgrønne statsråder skulle spørres ut, måtte det samme gjelde for tidligere borgerlige statsråder, skal Kolberg ha stilt som motkrav.

Kolberg bekrefter overfor Dagbladet at det er Arbeiderpartiet som har tatt til orde for å kalle inn statsrådene fra Bondevik II-regjeringen.

Han forklarer at Arbeiderpartiet vil kontrollere tilskuddspraksisen også under den forrige regjeringen, for å se hvorvidt den avviker fra den sittende.

- Dersom det kommer fram at det har vært en spesiell praksis under den rødgrønne regjeringen, er det greit. Men det er viktig å kontrollere det. Derfor er det interessant å høre fra statsrådene fra den forrige regjeringen, sier Kolberg til Dagbladet.

- Har en god historie Selv om det innebærer å kalle inn politikere som satt i regjering for over ti år siden. Blant dem Laila Dåvøy som var barne- og familieminister fra 2001 til 2005, Odd Einar Dørum som var justisminister i samme periode og tidligere finansminister Per-Kristian Foss (H).

Dørum ønsker ikke kommentere saken utover at han stiller opp når Stortinget ber om det. Foss sier han er klar for svare på alt Kolberg måtte lure på.

- Det var Arbeiderpartiet som ønsket at jeg skulle svare, og det gjør jeg gjerne for jeg har en god historie å fortelle, sa Foss til Dagbladet sist uke.

TO ROLLER: Medlem av 
Kontroll- og konstitusjonskomiteen Per-Kristian Foss får to roller under dagens høring. Han skal både stille spørsmål som komtiémedlem, og bli utspurt som tidligere finansminister. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
TO ROLLER: Medlem av Kontroll- og konstitusjonskomiteen Per-Kristian Foss får to roller under dagens høring. Han skal både stille spørsmål som komtiémedlem, og bli utspurt som tidligere finansminister. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Kolberg vil ikke kommentere Dagbladets opplysninger om at det var Frp og Venstre som presset gjennom høringen, og at han skal ha reagert kraftig på det.

- Vi har tradisjon i kontrollkomiteen på at vi ikke kommenterer fra det som blir sagt i møtene, så det vil jeg ikke svare på, sier han.

Unødvendig høring Han bekrefter imidlertid at Arbeiderpartiet ikke mente det var nødvendig å kalle inn til høring i saken.

- Vi mener denne saken allerede er tilstrekkelig belyst gjennom behandlingen av Støre-saken. Det finnes dessuten en hel bok av brev fra departementene til komiteen, der de har redegjort for sin praksis, sier han.

Kontrollsaken som høringen er en del av kommer etter at Dagbladet avslørte at barne-, likestillingsminister Audun Lysbakkens pengebevilgning til Jenteforsvaret, som er et underbruk av hans eget ungdomsparti. Lysbakken slipper å møte kontrollkomiteen mandag.

Det er det nåværende barne-, likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen som skal. Hun gikk tidlig fra bryllupet til partifelle Heikki Holmås i helgen for å være uthvilt til dagens kontrollhøring.

UNØDVENDIG: Arbeiderpartiets Martin Kolberg mener det er unødvendig av kontroll- og konstitusjonskomiteen å holde åpen høring om samtlige tilskuddsordninger i alle departementene. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
UNØDVENDIG: Arbeiderpartiets Martin Kolberg mener det er unødvendig av kontroll- og konstitusjonskomiteen å holde åpen høring om samtlige tilskuddsordninger i alle departementene. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer