Venstre og KrF: - Ingen konklusjon om Anundsen ennå

Har drøftet mistillit mot statsråden i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Verken Venstre eller KrF har bestemt seg for om de vil støtte et mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsen eller ei. Det er klart etter stortingsgruppenes møte i ettermiddag.

- Vi har ikke konkludert ennå - vi kommer med konklusjonen om et par dager, sier Abid Q. Raja, som også er Venstres mann i kontroll- og konstitusjonskomiteen, til Dagbladet klokka 17.10.

KrFs mann i komiteen, Hans Fredrik Grøvan, sier til Dagbladet at partiet trenger mer tid, og at heller ikke de har bestemt seg i saken.

Raja minner om at kontroll- og konstitusjonskomiteen vil legge fram sin innstilling tirsdag.

- Grundig diskusjon I forrige uke krevde SVs Bård Vegar Solhjell mistillitsforslag mot Anundsen. Årsaken er ministerens håndtering av den såkalte asylbarnsaken.

Den blåblå regjeringen er avhengig av støtte fra ett av de borgerlige småpartiene.

SKJEBNEDAGER: Justisminister Anders Anundsen opplever skjebnedager når det gjelder om han blir sittende eller ei. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
SKJEBNEDAGER: Justisminister Anders Anundsen opplever skjebnedager når det gjelder om han blir sittende eller ei. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer

Raja sier at Venstres stortingsgruppe har hatt en grundig diskusjon, men at de altså ikke har kommet til en endelig konklusjon om mistillitsforslaget.

- Det er enkelte uklarheter og spørsmål som må besvares - det har vi ikke rukket i dag, sier Venstre-representanten.

- Hvilke uklarheter?

- Det er en realitetsdiskusjon, svarer Raja.

Grøvan i KrF sier diskusjonene i gruppa har vært gode og grundige. På Dagbladets spørsmål om hva som har vært vanskelig, er svaret:

- Det er mange prinsipielle spørsmål om Anundsens opptreden. Hele gruppa er imidlertid enige om at vi bare vurderer det konstitusjonelle - hvorvidt opplysningsplikten er overholdt, sier han.

- Ikke flertall NRK meldte i går at det trolig ikke er flertall for mistillit i KrF og Venstre. Forklaringen skal være at småpartiene prioriterer å få svar på hvordan utsendte barn skal få behandlet sakene på ny, framfor å felle regjeringen de støtter.

Statsvitenskap-professor Trond Nordby sa tidligere i dag til Dagbladet at den parlamentariske kutymen på Stortinget tilsier hele regjeringens fall dersom Anundsen må gå.

I tillegg til SV har Sp varslet at de stiller seg bak et mistillitsforslag mot justisministeren. I ettermiddag ble det klart at også Arbeiderpartiet støtter forslaget - det er første gang på 32 år at partiet gjør noe slikt.

Det er knyttet kontrovers Ap's beslutning, siden mange, inkludert Raja, mener at deres asylpolitikk ikke skiller seg vesentlig fra de blåblås.

- Jeg regner med at Ap nå henter hjem unger de uriktig har sendt ut. Det vil i så fall være en endring i politikken, og det vil glede meg stort, sier Raja til Dagbladet.

- TRENGER MER TID: Hans Fredrik Grøvan i KrF sier partiets stortingsgruppe trenger mer tid til å bestemme i saken. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN / DAGBLADET
- TRENGER MER TID: Hans Fredrik Grøvan i KrF sier partiets stortingsgruppe trenger mer tid til å bestemme i saken. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN / DAGBLADET Vis mer

Grøvan i KrF sier Ap's beslutning ikke kommer spesielt overraskende på ham.

- Vi gjør uansett våre egne selvstendige vurderinger, framholder representanten.

Asylbarnsaken

• Asylavtalen som regjeringspartiene Høyre og Frp inngikk med samarbeidspartiene Venstre og KrF, innebærer at hensynet til barns beste skal tillegges større vekt når søknader om opphold vurderes. Det gjelder spesielt asylbarn som har vært lenge i Norge.

• De politiske føringene fra Justisdepartementet ble ikke videreformidlet fra Politidirektoratet til politiets utlendingsenhet (PU), har Bergens Tidende avdekket.

• Politidirektoratet hevder at Justisdepartementets føringer ble forstått og ble lagt til grunn, mens PU-lederen har uttalt at praksis ikke ble endret.

• Ved to anledninger i fjor skal politiet ha fått instruks fra Justisdepartementet om å få fortgang i antall returer av asylsøkere.

• Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité holdt i februar høringer om saken, der blant andre justisminister Anders Anundsen, politidirektøren og sjefen for politiets utlendingsenhet måtte forklare seg.

• Komiteen tar sikte på å avgi innstilling i saken 24. mars.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer