Statsbudsjett og forhandlinger

Venstre og KrF fikk gjennomslag for dobling av antall kvoteflyktninger

Avtalen om statsbudsjett ble presentert onsdag kveld.

ENDELIG ENIGE: Helge André Njåstad (t.v) i Frp, Nikolai Astrup (H) og Kjel Ingolf Ropstad er ferdige med det siste forhandlingsmøtet. Her fra et møte tidligere i uka. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.
ENDELIG ENIGE: Helge André Njåstad (t.v) i Frp, Nikolai Astrup (H) og Kjel Ingolf Ropstad er ferdige med det siste forhandlingsmøtet. Her fra et møte tidligere i uka. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er budsjettenighet på Stortinget.

Regjeringspartiene Høyre og Frp møtte samarbeidspartiene Venstre og KrF til det som ble det siste forhandlingsmøtet om neste års statsbudsjett i statsrådssalen onsdag klokka 16.15. Tre kvarter seinere kom de fire forhandlerne ut og kunngjorde at de var enige om en avtale.

- Vi er enige, og vi jobber nå med å ferdigstille dokumentene, kunne finanskomiteens leder Nikolai Astrup (H) fornøyd erklære.

Avtalen ble presentert på en pressekonferanse i vandrehallen på Stortinget klokka 19 onsdag kveld.

Lærernorm

Det er det enighet i budsjettavtalen om en lærernorm som sikrer maks 16 elever i 1. til 4. klasse og 21 elever i 5. til 7. klasse fra og med høsten 2017.

Ett år seinere skal antallet justeres ned til 15 og 20 elever. Dette har KrF kjempet for.

- Dette er ikke vår foretrukne modell, men vi er enige om å satse mer på lærere. Vi i Høyre skulle ønske at det var mer fleksibelt på kommunenivå. Men dette er en viktig sak for KrF og en stor innrømmelse fra vår side, sa Astrup under pressekonferansen.

KrFs Kjell Ingolf Ropstad var naturlig nok mer fornøyd.

- Vi har fått gjennomslag for en enorm reform i skolen. Det er at ambisiøst mål, og det blir krevende, sa Ropstad.

En annen sak Ropstad framhevet var at KrF har fått gjennomslag for dobbel foreldrepermisjon til tvillingforeldre de fire første månedene.

Reverserer kutt i rettshjelp

I regjeringens forslag til statsbudsjett ble det foreslått å kutte tilskuddene til såkalte «spesielle rettshjelpstiltak» med 15 millioner kroner. Det gjelder organisasjoner som gir fri rettshjelp, som Juss-Buss, Juridisk rådgivning for kvinner, NOAS og Gatejuristen.

Men i budsjettenigheten er kuttet borte. I stedet for et kutt på 15 millioner kroner, får nå rettshjelpstiltakene fem millioner mer enn de fikk over fjorårets budsjett.

Et annet spørsmål som skapte besvær i innspurten, er knyttet til den såkalte maskinskatten. Den skal fjernes, som regjeringspartiene la opp til.

- Vi er veldig godt fornøyd med budsjettet, og spesielt med å fjerne skatten på maskiner. Det er en viktig sak, og her har vi funnet en god løsning, fortalte Frps Helge Andre Njåstad.

I tillegg har Venstre og KrF fått medhold i kravet om å doble antall kvoteflyktninger. Høyre og Frp foreslo at Norge skulle ta imot 1.120 kvoteflyktninger neste år, men KrF og Venstre fikk økt tallet med 1.000 personer til 2.120.

- Norge tar med det et større internasjonalt ansvar i en tid der flyktningkrisa ikke er over, snarere tvert imot, sa Terje Breivik i Venstre.

- Det er en viktig prioritering å ta mot flere. Det lå 1100 inne i statsbudsjettet, som vi nå øker til over 2000. Det er et veldig høyt nivå, påpekte Ropstad.

Ifølge TV2 skal også Venstre ha fått gjennomslag for å øke bevilgningene til vedlikehold på jernbanen med mellom 400 og 500 millioner kroner neste år.

Partiene er også enige om å øke avgiftene på brus og godteri.

Frps Njåstad var særlig fornøyd med at de i budsjettet strammer inn på kommunenes mulighet til å kreve inn eiendomsskatt.

- Frp gikk til valg på å fjerne eiendomsskatten. Jeg er glad for at vi nå tar de første skrittene, sa Njåstad.

Statsbudsjettets kanskje mest omtalt avgift, den såkalte Tesla-avgiften, vrakes også.

Til sammen flytter de fire partiene på fem milliarder kroner.

- Nær hverandre lenge

Astrup sier alle de fire partiene kan si seg fornøyde med budsjettet de nå har kommet fram til.

- Vi har vært ganske nær hverandre ganske lenge, men alt må falle på plass for at alle skal være fornøyd. Nå har brikkene falt på plass, sier han.

Forhandlingene startet 7. november og skulle etter planen ha vært ferdig mandag kveld. Det gikk ikke. For Venstres del var forhandlingene i mål, mens KrF ennå hadde punkter de ville forhandle om. Særlig skal det ha vært spørsmål knyttet til innretningen på den såkalte maskinskatten samt partiets satsing på flere lærere gjennom lærernormen som skal ha vært gjenstand for diskusjon.

KrF fornøyd

KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad understreker at han er fornøyd med resultatet som nå er oppnådd.

- Hvis ikke, ville jeg ikke inngått noen avtale, sier han.

- Vi har hatt gode forhandlinger og gode prosesser, og jeg er godt fornøyd med det vi klarte å oppnå, tilføyer han.

Han bekrefter at det ble flyttet på penger også på det aller siste budsjettmøtet, men vil ikke kommentere hva slags størrelse det er snakk om.

Fremskrittspartiets Helge André Njåstad sier budsjettavtalen har elementer fra alle fire partier, mens Venstres Terje Breivik slår fast at han er svært godt fornøyd.

Fristen for budsjettenighet gikk egentlig ut mandag - men det har vært vanlig de siste årene at fristen overskrides. I år er det KrFs krav om en bemanningsnorm for lærere som har vært den hardeste nøtta.

Hele tiden har spørsmål om inndekning, mer bestemt hvilke skatte- og avgiftsskjerpelser som skal finansiere nye satsinger, vært en underliggende problemstilling.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer