Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frps landsmøte

Venstre og KrF garanterer ikke at de vil felle den blåblå regjeringen etter valget

Frps landsmøte vedtok i dag en uttalelse som kan innebære at KrF og Venstre må kaste Høyre/Frp-regjeringen hvis Frp skal gå ut av regjering etter valget.  Det tør de ikke garantere. 

INGEN GARANTI: Venstre ønsker ikke å garantere at de vil felle Høyre/Frp-regjeringen for å selv tre inn i regjering hvis det blir borgerlig flertall. Her er Venstre-leder Trine Skei Grande (t.v) og Frp-leder Siv Jensen.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
INGEN GARANTI: Venstre ønsker ikke å garantere at de vil felle Høyre/Frp-regjeringen for å selv tre inn i regjering hvis det blir borgerlig flertall. Her er Venstre-leder Trine Skei Grande (t.v) og Frp-leder Siv Jensen.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det framstår i dag helt åpent hvem som danner regjering på borgerlig side hvis Høyre, Frp, Venstre og KrF sammen får stortingsflertall etter høstens valg.

Frp har nemlig gitt beskjed om at de ikke vil støtte en regjering de ikke selv sitter i.

Samtidig har KrF og Venstre varslet at de ønsker i regjering med Høyre alene.

Nå øker presset på en avklaring fra Høyre, etter at Frps landsmøte i dag vedtok en formulering om hva Frp skal gjøre hvis det blir borgerlig flertall etter valget.

«Fremskrittspartiets landsmøte forutsetter at regjeringen etter valget blir sittende inntil Stortinget har et flertall som støtter en annen regjering.», sier resolusjonen.

- Venstre tvinges til mistillit

Forslagsstiller Carl I. Hagen er godt fornøyd med at resolusjonen ble vedtatt.

- Jeg er veldig fornøyd og tolker den til at vi ikke bidrar på noen måte ved å stille kabinettspørsmål eller ved å gå av før vi har stortingsflertall mot oss, slik at Venstre tvinges til å stille mistillitsforslag mot oss, sier han.

Frps budskap er altså at KrF og Venstre aktivt må kaste regjeringen hvis de vil ha Frp ut av regjeringskontorene, slik også Frp-leder Siv Jensen sa til Dagbladet fredag.

Det kan verken Venstre eller KrF garantere at de vil.

- Jeg tror vi alle gjør klokest i å ikke stille ultimatum til hverandre dersom vi fortsatt skal sikre et borgerlig flertall etter valget. Det er uansett slik at det er statsministeren som bestemmer hva som skjer etter valget, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen.

KrF er like vage.

- Jeg vil ikke si at vi vil felle en Frp/Høyre-regjering uansett og med en gang. Vi peker på Erna og sentrum og ønsker en blågrønn regjering. En sentrum-Høyre-regjering vil kunne samarbeide begge veier, sier nyvalgt KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad til Dagbladet.

KrF ønsker seg i regjering, men ikke for enhver pris, påpeker han.

- Det er lettere hvis Frp går ut, men jeg kan ikke garantere at vi vil felle regjeringa uansett. Vi har ambisjoner om å komme i regjering, men ønsker ikke å komme i regjering for enhver pris, sier han.

Partileder Siv Jensen har vært tydelig på at Frp ikke støtter en regjering de ikke selv sitter i, men det er uklart hva det innebærer.

Vil ikke felle blågrønn regjering

Det er foreløpig uklart om Frp vil felle en eventuell H/KrF/V-regjering hvis det blir et alternativ, men partileder Siv Jensen sier til Dagbladet at Frp vil kunne gå i «konstruktiv opposisjon» hvis det skjer.

- Det betyr ikke at vi ikke kan samarbeide med de andre partiene, eller bidra, har Jensen forklart.

Noe lignende sa hun på Politisk Kvarter på NRK fredag, da hun forklarte at Frp ville kunne samarbeide med en ny borgerlig regjering, selv om de ikke ønsker å inngå noen samarbeidsuavtale.

Men før den diskusjonen eventuelt kommer, må Frp og Venstre altså felle regjeringen, skal man tro partilederen.

Hake

Den åpenbare haken med det Siv Jensen tar til orde for, er at det ikke er hun som bestemmer om regjeringen skal søke avskjed eller ikke. slik Venstre-nestleder Ola Elvestuen også påpeker.

Det er det statsminister Erna Solberg (H) som har makt til å avgjøre.

Frp-nestor Carl I. Hagen er bekymret for hva Høyre vil gjøre etter valget.

- Jeg er veldig redd for at Erna Solberg skal kunne gå i fella til Venstre, sier partiveteranen til Dagbladet.

Erna Solberg kan i prinsippet velge å kjøre videre med den samme regjeringen og se hva som skjer, eller hun kan gå til sentrumspartiene, og se hva som skjer da.

Trolig vil det avhenge av valgresultatet til høsten, styrkeforholdet mellom de fire borgerlige partiene, og hvilke av de to borgerlige regjeringsalternativene som får framgang i valget, dersom det blir borgerlig flertall.

Solberg har ikke hatt mulighet til å kommentere saken, og statsministerens kontor har i stedet vist til Høyre-nestleder Jan Tore Sanner.

Han svarer ikke på spørsmålet om hvorvidt Høyre vil støtte en slik strategi fra Frp.

- Vi ønsker et samarbeid med alle de fire borgerlige partier. Det er vårt utgangspunkt, er alt Høyre-nestlederen vil si.