Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Venstre og KrF har et troverdighetsproblem

Stortinget stemte fredag nei et forslag som ville presset regjeringen til å hente hjem en syk fireåring og hans mor og søster fra Al Hol-leiren Syria. Familiens advokat er kritisk.

SYK: Her ligger gutt (4) og jente (3), som er barna til 29-årig norsk kvinne. De tre er internert i al-Hol-leiren. Gutten skal være alvorlig syk og underernært. Foto: Privat
SYK: Her ligger gutt (4) og jente (3), som er barna til 29-årig norsk kvinne. De tre er internert i al-Hol-leiren. Gutten skal være alvorlig syk og underernært. Foto: Privat Vis mer

I dag ble det klart at Stortinget stemte nei til å hente hjem en syk fireåring, hans lillesøster og 29 år gamle mor fra al Hol-leiren i Syria.

I stedet satser regjeringspartiene på å løse situasjonen, slik at den syke gutten kommer tilbake til Norge og får helsehjelp, i regjeringen.

Advokat Nils Christian Nordhus, som repesenterer den 29 år gamle moren, er skuffet over avgjørelsen.

- Fra desember 2018 til september 2019 har det blitt rapportert at over 300 barn har mistet livet i Al Hol-leiren. Al Hol-leiren er et sted hvor barn dør. Både mor og begge barna er i livsfare, men for fireåringen er faren for død mer overhengende og akutt på grunn av helsetilstanden, sier han.

KrF og Venstre har begge argumentert for at gutten bør hentes hjem, men satser på at saken kan ordnes av regjeringen, og stemte nei i dagens votering.

Skuffet

KrF har argumentert for at det kan utgjøre en sikkerhetsrisiko for gutten hvis Stortinget gjør et vedtak, og at det er blant grunnene til at de stemmer nei.

Nordhus rister på hodet av forklaringa.

- KrF og Venstre hevder at de jobber for at både mor og barn skal komme hjem, men avstemningen i dag avslører at begge partier har et troverdighetsproblem, sier han:

- Hvis det var slik at denne regjeringen var opptatt av dette barnets sikkerhet ville regjeringa for lengst ha hentet gutten sammen med mor, så vi oppfatter at dette er vikarierende argumentasjon, som kun er ment å tildekke det som er det egentlige problemet: At de få muslimske barna det er snakk om og deres liv, ikke er så veldig høyt prioritert for regjeringen, sier Nordhus.

På kollisjonskurs

Gutten veier angivelig bare 11 kilo, det samme som en gjennomsnittlig ettåring, og skal etter sigende lide av cystisk fibrose.

Morens advokat mener gutten står i fare for å dø hvis han ikke hentes hjem snarest - men regjeringen vil ikke hente fireåringen tilbake til Norge hvis ikke moren går med på å bli igjen.

Det har hun nektet så langt, og der står saken, som splitter regjeringspartiene.

Parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan i KrF svarer følgende til kritikken fra Nordhus.

- Det skal ikke herske tvil om at for KrF handler dette om et juridisk og moralsk ansvar overfor norske barns om helt uskyldig er brakt i en umenneskelig situasjon på grunn av sine mødre, skriver han i en sms til Dagbladet.

- Vi får rapporter nesten daglig om situasjonen i leiren, om voldelige opptøyer, skyteepisoder, og innføring av shariaregime i deler av leiren. Og kvinner som velger å ta avstand fra IS-regimet risikerer dødsstraff. Den sikkerhetsmessige risikoen ved offentlig å gjøre kjent navn på personer som ønsker seg vekk er stor. Derfor må hjemhenting skje på en måte som ikke setter de man skal redde i fare, skriver Grøvan videre.

Vil egentlig ikke skille mor og barn

KrF har i utgangspunktet ment at både barn av IS-foreldre og deres gjenlevende mødre skal hentes tilbake sammen - og at mor og barn ikke skal skilles.

Frp og Høyre går med på at barn kan hentes hjem - men da uten mødrene.

I en kronikk i VG fredag argumenterer justisminister Jøran Kallmyr (Frp) for at det ikke er et politisk spørsmål hvorvidt IS-tilhengere fra Norge skal hentes hjem, og argumenterer for at det er opp til påtalemyndigheten å vurdere om de skal utleveres til Norge.

- Forundret

Nordhus sier at han er veldig forundret over kronikken.

- Det er ikke norsk påtalemyndighet sitt ansvar at ikke disse kvinnene enda er kommet hjem, det er regjeringen Solberg sitt ansvar fullt og helt. Det er riktig at det ikke er et politisk spørsmål om norsk påtalemyndighet skal straffeforfølge 29-åringen, det har påtalemyndigheten for lengst tatt stilling til og valgt å gjøre, men spørsmålet om hvorvidt norske myndigheter skal hente hjem 29-åringen hjem er et politisk spørsmål og utelukkende det, sier han.

Han viser at den 29 år gamle moren har samtykket og bedt om hjelp til å komme seg tilbake til Norge, og at man derfor ikke trenger å gå gjennom utleveringsinstituttet justisministeren argumenter med i kronikken.

- Det er synd at justisministeren misforstår dette, for han baserer politikk på sine vrangforestillinger, sier Nordhus.

Stemte nei

Forslaget som ble nedstemt av stortingsflertallet i dag var fremmet av MDG, og fikk bare stemmene til MDG, Rødt og SV.

Det var ventet på forhånd, da både Ap, KrF og Venstre varslet at de ikke ville støtte forslaget.

«Stortinget ber regjeringen sørge for å raskest mulig hente den norske fireåringen i al-Hol til Norge på grunn av humanitære hensyn hvor det står om liv og død for et alvorlig sykt barn. Det innebærer også å hente til Norge søsteren på tre år og barnas norske 29-årige mor, som etterforskes av Politiets sikkerhetstjeneste for deltakelse i terrororganisasjonen IS», lød forslaget.

Stortingsflertallet har i stedet blitt enige om et alternativt forslag fra Arbeiderpartiet om saken, som er langt mindre forpliktende.

«Stortinget ber regjeringen så raskt som mulig og på egnet måte redegjøre om hvordan man kan sikre at barn som har norske foreldre og som befinner seg i Syria kommer raskest mulig hjem, samt situasjonen knyttet til nordmenn som har tilsluttet seg eller virket med IS, om status for arbeidet med et rettsoppgjør i regionen og grunnlaget for pågripelse og straffeforfølgelse av disse om de kommer til norsk territorium.»

- Jeg er skremt over at andre partier ikke står fast på rettsstatens prinsipper. Fordi det er politisk ubehagelig, velger regjeringen i stedet å flytte denne diskusjonen inn i et lukket rom, sier Une Bastholm, nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne til NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling