Venstre og KrF i skvis før møte om asylkrisa

KrF og Venstre må avvente integrering til etter at det er enighet om innstrammende tiltak. Men de er blitt lovet at integreringstiltak vil komme seinere.

KRISMØTE: Samtlige av de parlamentariske lederne på Stortinget er nå samlet for å diskutere tiltak, og det uttalte målet er at de skal komme til en «bredest mulig enighet». Her er parlamentarisk leder i Høyre Trond Helland (f.v.), Jonas Gahr Støre (Ap), Knut Arild Hareide (KrF) og Audun Lysbakken (SV) etter et asylmøte tidligere i november. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
KRISMØTE: Samtlige av de parlamentariske lederne på Stortinget er nå samlet for å diskutere tiltak, og det uttalte målet er at de skal komme til en «bredest mulig enighet». Her er parlamentarisk leder i Høyre Trond Helland (f.v.), Jonas Gahr Støre (Ap), Knut Arild Hareide (KrF) og Audun Lysbakken (SV) etter et asylmøte tidligere i november. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi skal utelukkende diskutere forslag knyttet til innstrammende tiltak.

Det var den krystallklare beskjeden fra Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik på vei inn i dagens møte om asylkrisa.

Samtlige av de parlamentariske lederne på Stortinget er nå samlet for å diskutere tiltak, og det uttalte målet er at de skal komme til en «bredest mulig enighet».

Alle partier har lagt fram forslag til innstramming i forkant av møtet. SV, KrF og Venstre mener det også må iverksettes bedre integreringstiltak nå.

Stor uenighet Også Ap har på sin liste forslag til integeringstiltak. Men regjeringspartiene og Sp mener det viktigste er å bli enige om innstrammingstiltakene nå. Så kan man drøfte integrering senere.

På vei inn til møtet var de parlamentariske lederne alt annet enn enige.

For mens Frp mente at det kun skulle diskuteres tiltak for innstramming i asylpolitikken, mente KrF og Venstre at de fortsatt skulle jobbe for gjennomslag for integreringstiltak.

- Vi skal diskutere innstrammende tiltak, men det er en større bredde enn som så, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet.

- Så dere har ikke gitt opp å få inn integreringstiltak i denne runden?

- Nei. Det er et spenn, men det er en bredde i det vi snakker om der inne. Men vi prioriterer tiltak som det haster med.

- Ulik oppfatning Venstreleder Trine Skei Grande mener også at integreringstiltak fortsatt ligger på bordet.

- Jeg tror vi har en ulik oppfatting om hva som er instramming og ikke. Men mye av det vi gjør for å få til god integrering på må vi ha et annet løp på, sa Trine Skei Grande på vei inn.

Ap-leder Jonas Gahr Støre går langt i å bekrefte at integreringstiltak må vente til etter at partiene er blitt enige om hvilke innstrammingstiltak so kan settes inn.

- Tanken er at vi først må se på innstrammende tiltak på grenser og mottak. Men det ligger også i det en forpliktelse at vi må snakke om kommunesituasjon etter at de tar i mot akuttmottak og integreringstiltak. Men det kan skje i en rekkefølge, sier Støre til Dagbladet.

- Er det en tidsplan for når dere skal se på integreringstiltak?

- Forståelsen er at vi går i gang med det etter at vi har konkludert på de akutte tiltakene, svarer Støre.

Selv om retorikken spriker, så er det mye som tyder på at alle har «litt rett».

I går sa nemlig Høyres parlamentariske leder Trond Helleland at man først skal diskutere instrammende tiltak, men at man umiddelbart skal gå videre til å se på integrering.

- Vi er enige om å gå i gang med umiddelbare innstrammende tiltak først og senere integreringstiltak og øvrige tiltak, sa Helleland etter møtet i går, ifølge Aftenposten.

- Viktigste er kontroll Dagens møte er den fjerde gangen de parlamenatriske lederne møtes for å diskutere hvordan Norge skal håndtere den store pågangen av asylsøkere.

- Det viktigste nå er tiltak som kan få kontroll på tilstrømmingen til Norge, sa Høyres parlamentariske leder Trond Helleland etter det to timer lange møtet på torsdag.

Møtet skjer i kjølvannet av flere uker med usikkerhet rundt hvordan politikerne kommer til å håndtere situasjonen. Flere partiledere har uttrykt misnøye med regjeringens manglende evne til å legge til rette for et bredt forlik.

Dette har skjedd
•13. oktober sto statsministeren i Stortinget og oppfordret til «bred enighet» om hvordan Norge skal håndtere asylkrisa.

•30. oktober leverte regjeringen sin tilleggsproposisjon til Stortinget, med forslag til budsjettrammer for flyktningehåndteringen i 2016.

•2. november ble det holdt møte med alle parlamentariske ledere. Det møtet ble tolket som invitasjon til et bredt forlik. Men Frp's stortingsgruppe satte foten ned, og varslet en liste meg egne og mer konkrete tiltak.

•9. november la Frp og Høyre sammen fram en liste på 15 innstrammende tiltak som de søker flertall for i løpet av høsten.

I kjølvannet av dette ble på nytt invitert til et møte torsdag 11. november, hvor alle partiene ble bedt om innspill til tiltak.

Det er altså disse forslagene som det nå skal forhandles om:

Les Høyre og Frps forslag her.
Les KrFs forslag her.
Les Venstres forslag her.
Les Arbeiderpartiets forslag her.
Les SVs forslag her.