- IKKE KLAMT: Venstres næringspolitiske talsperson Pål Farstad forhandler sammen med KrF med regeringspartiene Høyre og Frp på Stortinget om det havarerte jordbruksoppgjøret. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
- IKKE KLAMT: Venstres næringspolitiske talsperson Pål Farstad forhandler sammen med KrF med regeringspartiene Høyre og Frp på Stortinget om det havarerte jordbruksoppgjøret. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Venstre om jordbruksforhandlingene: - Det er ikke klamt

Men Pål Farstad (V) er likevel ikke sikker på om de kommer i mål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette gjør man ikke ferdig i løpet av en lunsj-økt, og ikke to heller, sier Farstad til NTB, men han legger til:

- Nå er vi inne i materien, og jeg syns prosessen er OK. Det er ikke klamt.

Farstad og KrFs Line Henriette Hjemdal tok en pause i forhandlingene med Høyre og Frp for å delta i næringskomiteenes høring om saken tirsdag.

Der fikk landbruksorganisasjonene mulighet til å si sin mening om regjeringens tilbud, som nå er til behandling i Stortinget.

De er opprørte både over det de mener er for lite penger og hvordan regjeringen vil bruke dem til å gjøre det mer lønnsomt å drive store gårder.

De frykter at mange mindre bruk vil bli lagt ned, og at det blir mindre matproduksjon. Etter høringen vil de fire samarbeidspartiene møtes igjen kl. 18.30.

I retur Arbeiderpartiet mener at hele oppgjøret må sendes i retur til regjeringen for nye forhandlinger med organisasjonene. Og da vil de ha klare føringer.

LES OGSÅ: Storberget vil presse regjeringen til ny runde med bøndene

Støtten til landbruket over statsbudsjettet må øke med minst 450 millioner kroner sammenlignet med statens tilbud. Melkekvotene må ikke økes så mye som Landbruksdepartementet har foreslått og vilkårene for kornbøndene må bli bedre, er Aps krav.

De krever samtidig billigere mat.

Landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget inviterte før helgen Venstre og KrF til å samarbeide med dem i stedet for med regjeringen om å få jordbruksoppgjøret i havn.

Også Senterpartiet oppfordrer de to andre sentrumspartiene om å bytte lag.

- Jeg håper virkelig at KrF og V ikke setter samarbeidsavtalen med regjeringen foran hensynet til jordbruksavtalen. Det er ingen tvil om at vi vil få en avtale som er langt mer positiv for jordbruket om KrF og V vil forhandle med Sp, Ap og SV, sier Geir Pollestad (Sp).

Han mener en slik løsning ville gi mindre usikkerhet for jordbruket ut stortingsperioden.

- Kaster bort tida Også Miljøpartiet De Grønne inviterer Venstre og KrF til en bred allianse om jordbrukspolitikken.

- Hvis V og KrF virkelig vil øke bøndenes inntekter, satse på småskalajordbruket, miljø og dyrevelferd kaster de bort tida på å forhandle med en regjeringen som står for det stikk motsatte, sier partiets talskvinne Hilde Opoku.

Men både Farstad og Hjemdal understreker at de enn så lenge setter kreftene inn på å bli enige med Høyre og Frp, selv om et forsøk på å lande saken dem imellom strandet før helgen.

Regjeringen har gjentatte ganger vært opptatt av at en dragkamp i Stortinget kan true forhandlingsinstituttet.

Tradisjonen er at jordbruksavtalen er noe regjeringen og jordbruksorganisasjonene blir enige om.

Farstad sier seg enig i at det er grenser for hvor langt stortingspolitikerne kan gå, og sier det er krevende å «file» på regjeringens tilbud, som er det Stortinget har fått til behandling.

- Men nå er vi der, og så får vi prøve så godt vi kan og se om det holder helt inn. Det tør jeg ikke å si, men det er min intensjon, sier Farstad.

(NTB)