Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SKOLEDEBATT

Venstre ønsker mer fleksibel skolestart

- Mange fem-seksåringer er ikke modne nok, mener Guri Melby.

SKOLEMODENHET: - Forskjellen er stor fra ei jente født i januar og en gutt født i desember, sier Guri Melby, utdanningspolitisk talskvinne i Venstre. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
SKOLEMODENHET: - Forskjellen er stor fra ei jente født i januar og en gutt født i desember, sier Guri Melby, utdanningspolitisk talskvinne i Venstre. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstres landsstyre går inn for å gjøre skolestarten mer fleksibel. I vedtaket heter det at det bør bli enklere for foreldre å få godkjent å utsette eller å framskynde skolestarten for barnet sitt. Nå håper Venstre på gjennomslag i regjeringen.

- Det er ganske åpenbart at mange elever ikke er klar for å begynne på skolen, fordi de ikke er modne nok. Forskjellen er stor fra ei jente født i januar og en gutt født i desember, sier Guri Melby, utdanningspolitisk talskvinne i Venstre.

- Når eleven bare er fem-seks år, så skjer det mye på et kalenderår, sier hun.

Mange i Danmark

Guri Melby viser til at det i Norge er veldig få barn som får utsatt skolestart, under én prosent.

- Langt færre enn i Danmark der 10 prosent innvilges hvert år. Deres system er mer fleksibelt. Poenget må jo være at de elevene som starter på skolen skal ha utbytte og motivasjon. Hvis de opplever fra første dag at de kjeder seg eller taper hele tida, så blir det tøffe år for dem.

- Å få lov til å vente et år, eller begynne et år tidligere, fører til at vi treffer bedre. Jeg tror ikke at det løser alt, men det er en av flere ting, sier Guri Melby.

Reversere reform?

Venstre-toppen minner om at det har vært mye debatt det siste året om hvordan skolen tilpasser de yngste elevene.

- Noen har tatt til orde for å reversere seksårsreformen, fordi den ikke har hatt helt ønsket effekt. Jeg mener det er altfor drastisk og at det ikke er mulig å konkludere så raskt, sier Melby.

Vurderer 11. klasse

Venstre er også opptatt av overgangen fra ungdomsskolen til videregående, som kan være krevende for mange tenåringer. Et 11. skoleår kan være løsninger, mener Guri Melby.

- Jeg var nylig og besøkte elever i 11.klasse i Drammen, der elever får en mulighet til å ta opp fag i et godt tilpasset tilbud. Erfaringene så langt er gode; alle som fullførte forrige skoleår var motivert for å begynne på videregående.

Mestre skolehverdagen

Stortingsrepresentanten påpeker at det for Venstre er viktig at skolepolitikken har større fokus på den enkelte elev og den enkelte elevs behov.

- Hvis eleven ikke er klar når han er seks år, så får han vente til han er sju. Hvis han ikke er klar for videregående når han er 16 år, så får han vente til han er 17.

- En sånn fleksibilitet vil føre til at flere mestrer skoledagen bedre og får en bedre skolehverdag. Og det bidrar til et annet elevsyn i skolen. Vårt håp er at Venstres politikk også kan bli regjeringens politikk på dette feltet, sier Guri Melby.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!