Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presset øker mot Erna

Venstre-opprør mot Erna

Venstre-ordførere savner at Erna setter foten ned overfor Sylvi Listhaug. Fylkesleder mener Listhaug nå må gå. - Dette er på tvers av alt Venstre står for, sier Bø-ordfører Olav Kasland.

FÅR KRITIKK: Presset øker mot Erna etter den omdiskuterte facebookposten til statsråd Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Presset øker mot Erna etter den omdiskuterte facebookposten til statsråd Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sylvi Listhaug (Frp) har fått kritikk fra stemmer fra både Høyre, Venstre, KrF og den politiske venstresiden etter facebookinnlegget hun postet før helga.

Nå øker presset på statsminister Erna Solberg, også fra regjeringspartner Venstre.

Bø-ordfører Olav Kasland er en av dem som nå forventer at Erna tar affære.

- Dette er på tvers av alt det Venstre står for både når det gjelder oppførselen til statsråden og rettssikkerheten. Dette opprører nok flere enn det statsministeren har skjønt, og vi forventer at det nå kommer noen signaler fra Erna om at en statsråd ikke kan oppføre seg på denne måten, sier Kasland til Dagbladet.

Han mener at Venstre ikke burde ha gått inn i regjering med Listhaug, men sier han tar til etterretning at flertallet ikke var enig med ham.

- Går over alle støvelskaft

- Vi visste hvem vi hadde med å gjøre når vi gikk i regjering med Listhaug, men nå går det over alle støvelskaft, sier Kasland.

Granvin-ordfører Ingebjørg Winjum (V) er enig i at Solberg nå må komme på banen.

- Jeg savner at Erna setter foten ned. Vi vet riktignok ikke hva hun har sagt på kammerset, men jeg tror det også er et visst behov for at hun sier noe i det offentlige nå, sier Winjum.

I forkant av at Venstre gikk inn i regjering, var Listhaugs retorikk ett av temaene som bekymret krefter i Venstre.

Fylkesleder Leif Gøran Wasskog i Finnmark Venstre var en av de fremste skeptikerne, og sier han synes det nå er synd å få bekreftet at han har rett.

KRITISK: Leif Gøran Wasskog, fylkesleder i Finnmark Venstre, er kritisk til unnvikenhet fra Erna Solberg. Foto:: Venstre.
KRITISK: Leif Gøran Wasskog, fylkesleder i Finnmark Venstre, er kritisk til unnvikenhet fra Erna Solberg. Foto:: Venstre. Vis mer

- Det er synd at vi får bekreftet at det er slik vi advarte i valgkampen, da vi var redd for at den høyreekstreme delen av Frp ville styre politikken på en sånn måte at det ville peke tilbake på regjeringen. Denne typen oppførsel fra en statsråd er ikke noe vi kan akseptere, og det er Ernas fordømte plikt som leder for regjeringen å gjøre noe med det. Dessverre ser vi at hun ikke griper inn, slik hun heller ikke gjorde i byggesaken på Stortinget, sier Wasskog, som mener tiden nå er moden for at Solberg bytter ut Listhaug som statsråd.

Flammende facebookpost

I et flammende innlegg på sin facebookside ber Venstre-bastion og Eid-ordfører Alfred Bjørlo også om at statsministeren nå går i rette med Listhaug.

«Nå må Sylvi Listhaug rett og slett velge om hun vil være nett-troll på heltid, eller styre landet som justisminister ut fra regjeringa sin politiske plattform. Det venter jeg at statsministeren gir henne klar beskjed om i en samtale på kammerset», skriver Bjørlo i innlegget.

Videre går Bjørlo, som var en av de tydeligste forkjemperne for at Venstre skulle gå i regjering med Høyre og Frp, langt i å antyde at Listhaugs «ekle lik- og del-skyts» vanskeliggjør jobben hans lokalpolitiker.

- Av og til kommer man i situasjoner hvor han har et moralsk ansvar for å si fra, og for meg var dette en sånn situasjon. Hvis det blir en kultur hvor statsråder bruker hatretorikk er det rett og slett ikke akseptabelt, sier Bjørlo til Dagbladet.

Bjørlo angrer imidlertid ikke på regjeringsdeltakelsen:

- Sylvi hadde ikke unnlatt å si dette om Venstre hadde gått i regjering, men når man først er i regjering, har man desto større ansvar for å si fra, og jeg regner med at saken får et etterspill. Jeg skjønner at statsministeren ikke bruker sterkere ord offentlig, men kan ikke tro at statsministeren ikke gjør noe med dette på kammerset, sier han.

Får kritikk

Venstre-leder Trine Skei Grande har tatt tydelig avstand fra Listhaugs facebookpost tidligere.

Venstre-statssekretær Rebekka Borsch legger heller ikke fingrene mellom.

«Jeg vil med dette beklage fb-beskyldningene av en representant for regjeringen framsatt mot Ap. Skal se filmen om massedrapet på AUF-ungdommer og gråte over dem og det verste terroranslaget i norsk historie. Jeg vil bidra til politikk som samler, ikke splitter», skrev Borsch i en twittermelding til Ap-leder Jonas Gahr Støre søndag.

Da hun ble konfrontert i går, strakk Solberg seg til å si at formen på Facebook-innlegget til Listhaug var for tøff.

KrF-leder Knut Arild Hareide er blant flere som reagerer:

- Jeg vil at Erna skal vise at hun er regjeringssjefen, sier Hareide til Dagbladet tirsdag.

I et innlegg i Dagbladet i dag går også Ap-topp Anniken Huitfeldt også i rette med Solberg.

- Det er alvorlig at landets statsminister ikke tar et oppgjør med denne verbale forgiftningen av det politiske ordskiftet ledet an av den ansvarlige for lov og orden i hennes egen regjering, skriver Huitfeldt.

AUF åpnet i går for å ikke invitere Solberg til årets minnemarkering på Utøya 22. juli, etter reaksjoner fra flere Utøya-overlevende som reagerer på unnvikenhet fra Solberg.

De tre Høyre-stortingsrepresentantene Tina Bru, Stefan Heggelund og Henrik Asheim har også skrevet at de mener posten bør beklages og slettes, på sine twitterkontoer. Unge Høyre fordømmer også facebookposten til Listhaug.

Frp-leder Siv Jensen ville imidlertid ikke kritisere Listhaug i det hele tatt da hun møtte pressen til budsjettkonferanse i Hurdal i går.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!